Aurescu, la Consiliul ONU: Reconfirm susţinerea de neclintit a României pentru independenţa Ucrainei

DE Alin Crișan | Actualizat: 28.02.2023 - 17:09
Bogdan Aurescu - Foto: Profimedia Images

Şeful diplomaţiei române a amintit recenta rezoluţie a Adunării Generale a ONU, care condamnă războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

SHARE

România reconfirmă "susţinerea fermă şi de neclintit a României" pentru independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, a afirmat, marţi, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, în intervenţia naţională de la Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, desfăşurat la Geneva.

"Hotărârea României de a aduce o contribuţie solidă la pace, securitate, dezvoltare şi drepturile omului este mai puternică decât oricând. Drepturile omului sunt universale, inalienabile, indivizibile şi sunt interconectate, aşa că nu există demnitate umană fără drepturile omului", a afirmat Aurescu, potrivit discursului transmis de MAE român.

"În contextul în care am marcat un an de la invazia Rusiei în Ucraina, permiteţi-mi să reconfirm susţinerea fermă şi de neclintit a României pentru independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, în interiorul graniţelor sale recunoscute internaţional", a arătat Aurescu.

El a subliniat că "trebuie să facem eforturi neobosite pentru a trage la răspundere Federaţia Rusă pentru crimele din Ucraina şi pentru a despăgubi numărul mare de victime".

"România preţuieşte efortul Biroului Înaltului Comisar al Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului de a documenta cazurile de violenţă sexuală împotriva femeilor şi fetelor în contextul conflictului armat şi alte cazuri grave de încălcare a dreptului umanitar şi a drepturilor prizonierilor de război", a susţinut ministrul român.

Aurescu a afirmat că "victoria Ucrainei trebuie să fie definită de Ucraina însăşi".

"Este dreptul său legal şi moral. În schimb, noi trebuie să asigurăm sprijin multilateral, pentru a consolida rezistenţa Ucrainei şi rezistenţa la agresiunea Federaţiei Rusiei. Trebuie să avem un dialog internaţional consistent şi să ne coordonăm pe tema reconstrucţiei post-război a Ucrainei, pe baza unui plan amplu şi bazat pe realitatea din teren", a completat ministrul Bogdan Aurescu.

De asemenea, el a vorbit şi despre recentele cutremure care au afectat grav Turcia şi Siria şi a amintit că România s-a aflat printre primele ţări care au oferit ajutor umanitar.

Consiliul Drepturilor Omului (CDO) a fost înfiinţat în baza rezoluţiei Adunării Generale a ONU în acest sens şi a început să funcţioneze efectiv la data de 19 iunie 2006, înlocuind Comisia Drepturilor Omului.

CDO are sediul la Geneva şi este constituit din 47 de state membre cu drept de vot, este un organ subsidiar permanent al Adunării Generale şi reprezintă unul dintre cele două organe nou-create în contextul reformei generale a ONU. Constituirea CDO a fost apreciată de oficialii de rang înalt ai ONU drept o oportunitate istorică pentru eforturile de îmbunătăţire a protecţiei şi promovării drepturilor şi libertăţilor fundamentale la scară globală. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te