Atenție, părinți! Amendă până la 500 lei, dacă copiii fac acest lucru la școală

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 16.09.2024 - 11:21
Atenție, părinți! Amendă până la 500 lei, dacă copiii fac acest lucru la școală - Foto: pexels.com/Matheus Bertelli - Imagine cu rol ilustrativ
Atenție, părinți! Amendă până la 500 lei, dacă copiii fac acest lucru la școală - Foto: pexels.com/Matheus Bertelli - Imagine cu rol ilustrativ

Atenție, părinți! Amendă până la 500 lei, dacă copiii fac acest lucru la școală. Polițiștii și jandarmii au început deja să facă controale și să aplice sancțiuni conform ROFUIP, regulamentul-cadru de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar.

SHARE

Şcoala nu a început doar pentru elevi, ci și pentru forțele de ordine care trebuie să aplice Legea nr. 64/2024, publicată în Monitorul Oficial la finalul lunii martie 2024, privind fumatul și vapatul, respectiv vânzarea produselor/dispozitivelor cu tutun și înlocuitori. 

Citește și: Nou an școlar: Reguli stricte pentru elevi, exmatriculari, absențe taxate, confiscarea telefoanelor

Atenție, părinți! Amendă până la 500 lei, dacă copiii fac acest lucru la școală

Potrivit noilor reguli, din acest an, în unitățile de învățământ elevilor le este interzis fumatul (clasic sau vapat), deținerea de produse cu nicotină, deținerea de dispozitive pentru tutun sau înlocuitori de tutun.

„Se interzice pentru elevii din toate unităţile de învăţământ fumatul, precum şi utilizarea tuturor categoriilor de produse care conţin tutun, a ţigaretelor electronice, a flacoanelor de reumplere pentru ţigaretele electronice şi a dispozitivelor electronice pentru încălzirea tutunului”, spune legea.

Iar sancțiunile sunt prevăzute în ROFUIP - regulamentul-cadru de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar.

Amenda pentru elevii prinși că fumează sau vapează în cadrul școlii este între 100 și 500 lei. 

Citește și: Cât de mulțumiți sunt părinții de profesori? Aproape 40% plătesc în plus pentru meditații

De exemplu, peste 200 de jandarmi și polițiști, de la agenți de la circulație la ofițeri antidrog ori patrule de la ordine publică, au descins în unitățile școlare din județul Galați de la începutul anului școlar și nu doar cu povețe care să îi țină pe copii pe linia dreaptă, dar și cu sancțiuni, acolo unde situația a impus-o, relatează viata-libera.ro.

Opt misiuni zilnic, în preajma unităților școlare cu risc ridicat, au făcut jandarmii din Galați, de exemplu, în acest scop.

Oamenii legii s-au concentrat pe măsurile de asigurare a ordinii publice, dar au dat și câteva sancțiuni, acolo unde i-au prins pe elevi în ofsaid. Din fericire pentru adolescenți, sancțiunile nu i-au ars la buzunare, jandarmii rezumându-se la avertismente, dar cu "promisiunea" că la următoarea abatere consecințele nu vor mai fi atât de blânde.

Doi elevi au fost amendați pentru că "foloseau limbaj jignitor", iar un al treilea, pentru că a fost prins fumând la școală, într-un loc nepermis.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te