Exercițiul de simulare a unui atac terorist la bordul unui avion Tarom a avut loc marți seara. Potrivit scenariului, într-o cursă care a plecat spre Cipru după ora 21.00, s-au infiltrat mai multe persoane care aveau de gând să preia controlul asupra aeronavei.
Agenții special de securitate ai Serviciului Român de Informații (SRI), așa numiții „șoimi”, care se află în mod uzual în cursele aeriene românești, au intervenit și i-au neutralizat pe atacatori. „«Şoimii«» din aeronavă au primit informaţia din turnul de control că există un comportament suspect în aeronavă. Cineva cu un rucsac pe care aparent nu-l avea la intrarea în aeroport.
Echipajul de la bord a început să verifice pasagerii și bagajele. În momentul în care au descoperit ameninţarea, aceasta a fost neutralizată. Ulterior au început să ia sub control aeronava tratând fiecare persoană din avion drept un agresor. În final, au rezultat trei morţi şi trei răniţi, însă niciunul dintre pasageri nu s-a regăsit printre aceştia. Ce trebuie să înţelegem este că trebuie să acordăm întregul sprijin (echipei de securitate n.r.) dacă ne aflăm într-o astfel de situaţie", a declarat Marius Bercaru, ofiţer SRI.
După ce agresorii au fost neutralizați, agenții de securitate le-au cerut tututor celor de la bord să stea calmi, iar aeronava a fost direcționată înapoi la București. La sol, aparatul a fost înconjurat de membri ai Brigăzii Antiteroriste a SRI.
Brigada Teroristă s-a asigurat că pasagerii părăsesc aeronava în ordine și în așa fel încât să nu existe alte incidente, în caz că un agresor a rămas neidentificat.
După evacuarea pasagerilor, au fost scoși cei trei răniți și cei trei morți din rândul agresorilor. La final, echipele de geniști au intervenit pentru anihilarea dispozitivului exploziv aflat, conform scenariului, într-un rucsac.
„Sunt nişte scenarii uzuale, pentru că aceşti «şoimi», colegii noştri, sunt practic ultima linie de apărare atunci când celelalte măsuri de prevenţie eşuează. Colegii noştri au o pregătire specială, sunt antrenaţi să răspundă unor ameninţări venite într-o aeronavă în zbor. De aceea, mental trebuie să fie pregătiţi, în aceeaşi măsură trebuie să fie pregătiţi tactic pentru a face faţă unor astfel de ameninţări mai complicate decât o ameninţare la sol", a explicat Marius Bercaru.
Acesta a precizat că agenții specializați SRI operează pe acele zboruri pe care analiza de risc le stabileşte ca fiind importante.
_____________________
Fotografii de Octav Ganea/Inquam Photos