Angela, Mirabela, Dan Spătaru îi datorează cariera. Compozitorul cu 700 de șlagăre moare la 59 ani

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 17.07.2023 - 18:32
Sursa Foto: Youtube - Colaj Newsweek

Angela, Mirabela, Dan Spătaru îi datorează cariera lui Ion Cristinoiu, compozitorul cu 700 de șlagăre. Artistul va muri la 59 ani lăsând posterității și peste 3000 de orchestrații, muzică pentru cinci spectacole de revistă.

SHARE

Compozitorul, orchestratorul, dirijorul şi instrumentistul Ion Cristinoiu s-a născut la 26 ianuarie 1942. A urmat cursurile Şcolii de muzică şi ale Conservatorului "Ciprian Porumbescu" din Bucureşti între anii 1959-1964.

A făcut parte din orchestra Radioteleviziunii Române în perioada 1963-1969 şi din formaţia Perpetuum Mobile, conform volumului "Meridianele cântecului" de Daniela Caraman Fotea (Editura Muzicală, 1989).

Angela, Mirabela, Dan Spătaru îi datorează cariera

Primul șlagăr compus de Ion Cristinoiu - Te-așteaptă un om - a fost interpretat pentru prima dată de Dan Spătaru, în 1966. A ajutat cariera unora dintre cei mai iubiți artiști români de muzică ușoară, printre care Mihaela Runceanu, Mirabela Dauer, Gabriel Cotabiță, Angela Similea, Anda Călugăreanu, Marina Voica, Corina Chiriac și Mihaela Mihai.

A mers în turnee cu formația sa Perpetuum Mobile și a scris peste 700 de piese

A efectuat turnee cu formaţia Perpetuum Mobile în Germania, Suedia, Norvegia, fosta URSS, Ungaria, Polonia, Danemarca, în calitate de instrumentist.

A devenit membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România în 1969. Debutul în televiziune a fost în 1964, cu melodia "Vreau să ştiu". A scris melodii de muzică uşoară şi muzică de film.

Citește și: Sylvia Năstase, una dintre cele mai iubite actrițe ale Teatrului Național București, a decedat

A participat în calitate de dirijor la Festivalul internaţional de la Atena în 1969 şi la "Festivalul cântecului", unde şi-a prezentat piesa proprie "Mediterana".

Este autorul a peste 700 de piese de muzică uşoară şi a peste 3.000 de orchestraţii. Între marile şlagăre care poartă semnătura lui se numără: ''Cheamă-mă'', ''Te-aşteaptă un om'', ''Încrederea'', ''Mediterana'', ''Melodiile dragostei'', ''N-am noroc'', ''Pânza bărcii'', ''Nicio lacrimă'', ''Uită nostalgia'', ''Taina nopţii'', ''Casa mea'', ''De singurătate'', ''Ce mică-i vacanţa mare'', ''Să crezi în dragostea mea'', ''Dacă n-ai fi existat'', ''Ne mai vedem şi mâine'', ''Iartă'', ''De n-ai să vii'', ''Raiul pe pământ''.

Muzică pentru spectacole de revistă

A scris muzică pentru cinci spectacole de revistă: ''Dragoste şi aventură'' (1973), ''Corăbii pentru dumneavoastră'' (1976), ''Nu sunt turnul Eiffel'' (1978), după piesa omonimă de Ecaterina Oproiu, la Teatrul Mic, ''Trei fetiţe poştăriţe şi-un poştaş mai poznaş'' (1983), la Teatrul Muzical din Braşov, ''Trecere în revistă'' (1983), la Cluj-Napoca, Ansamblul ''Doina'' al Armatei, menţionează volumul "Meridianele cântecului" de Daniela Caraman Fotea (Editura Muzicală, 1989).

Între anii 1963-1969, a fost instrumentist al formaţiei de estradă a Radioteleviziunii (RTV), membru GEMA, în Germania, din 1962, dirijorul orchestrei de muzică uşoară a Radioteleviziunii în perioada 1989-1995, preşedinte sau membru al unor jurii la festivaluri şi concursuri interne sau internaţionale.

A fost dirijorul orchestrei de muzică uşoară a RTV în perioada 1989-1995.

Cele mai multe participări la Festivalul Mamaia

A avut cele mai multe participări (16) la Festivalul Mamaia, unde a obţinut: cinci Trofee Mamaia (1984, 1988, 1992, 1995, 1997), un titlu de laureat, un premiu I, două premii II, două premii III, un premiu al criticii, un premiu al publicului, patru menţiuni. 

În afara Festivalului Mamaia, a concurat la toate manifestările de gen, unde a obţinut: nouă premii I, patru premii II, patru premii III, cinci menţiuni ale publicului, două premii speciale ale juriului. La Festivalul "Crizantema de Aur" a obţinut în 1986 Premiul Uniunii Compozitorilor şi în 1987 premiul I.

Citește și: Cornel Coman se prăbușește fulgerător pe scenă și moare. Avea doar 44 de ani. Jucase în 40 de filme

"Pregătirea şi practica de baterist şi-au pus pecetea pe creaţiile lui Ion Cristinoiu; el a şi semnat de altfel un tratat referitor la instrumentele de percuţie în jazz, pop, rock - 1982. Balansul, formulele, motorul ritmic - impecabile aduceau scânteieri discursului muzical", scria Daniela Caraman Fotea în revista muzicală, potrivit radioromaniacultural.ro.

Primul şlagăr a fost ''Te-aşteaptă un om'' - versuri: Mihai Dumbravă, interpret: Dan Spătaru, 1966, iar şlagărul consacrării sale - ''Nicio lacrimă'' - versuri: Mihai Dumbravă, melodie interpretată de 17 concurenţi străini, în primele trei ediţii ale Festivalului Internaţional Cerbului de Aur, în perioada 1968-1971.

Muzică pentru șapte filme de lungmetraj

A scris muzica pentru şapte filme de lungmetraj, dintre care: ''Brigada Diverse intră în acţiune'' (1970); ''Brigada Diverse în alertă!'' (1971); ''Brigada diverse la munte şi la mare'' (1972), în regia lui Mircea Drăgan, ''Braţele Afroditei'' (1978), regia Mircea Drăgan.

A primit Premiul Uniunii Compozitorilor pentru compoziţie în anii 1978, 1979, 1982, 1984, 1995 şi Premiul pentru orchestraţie la Festivalul internaţional al şlagărului din Dresda, 1982. La Festivalul "Crizantema de Aur" a obţinut, în 1986, Premiul Uniunii Compozitorilor şi, în 1987, premiul I, conform volumului "Meridianele cântecului" de Daniela Caraman Fotea (Editura Muzicală, 1989).

A colaborat, pe parcursul anilor, cu cei mai cunoscuţi şi valoroşi cântăreţi de muzică uşoară - Dan Spătaru, Margareta Pâslaru, Marina Voica, Mihaela Runceanu, Angela Similea, Corina Chiriac, Mirabela Dauer, Gabriel Cotabiţă, Simona Florescu şi mulţi alţii.

Cele mai multe colaborări le-a avut cu Corina Chiriac şi cu Angela Similea. Angela Similea declara despre Ion Cristinoiu: ''Este unul dintre cei mai mari melodişti ai Europei. Nici el nu ştie, nu mai ştie câte şlagăre a lansat, câte premii, mari premii, a luat''. - (''Angela - Cântec şi rugă'' de Smaranda Jelescu, 1998, Editura Agni).

A murit în 2001, de ciroză

Compozitorul și instrumentistul Ion Cristinoiu (59 de ani) a încetat din viață la Fundeni, în urma unei ciroze hepatice.

Drama acestui senior al muzicii ușoare românești a început cu două luni înainte de a se stinge, când crizele și sângerările cauzate de varicele esofagiene l-au slăbit mult, trimițându-l de multe ori pe patul de spital, în stare grav.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te