DOSAR Armata a cerut rachete, i s-au dat tunuri

DE Petru Zoltan | Actualizat: 06.11.2020 - 14:24
Foto: INQUAM PHOTOS/ Ovidiu Micsik

Achizițiile recente ale Ministerului Apărării au probleme mari la tragere, fie că sunt turele sau baterii de coastă.

SHARE

Turelele transportoarelor blindate Piranha V, bateriile de coastă, rachetele pentru LAROM sau sistemul de artilerie antiaeriană “Viforul” sunt, toate, cu țeava “înfundată”.

Din acest motiv, au trecut aproape patru ani și transportoarele Piranha V care costă statul român aproape un miliard de euro abia sunt în faza testelor de calitate, nicidecum a celor operative (dar chiar și dacă ar fi fost în al doilea scenariu, tot ar fi fost târziu).

Oficialii îmbracă totul într-un camuflaj de succes care poate funcționa doar la paradele de 1 Decembrie, dar nu în teatre de operațiuni.

Bateriile de coastă, pe de altă parte, au trecut deja printr-o licitație ratată și se pregătesc să intre în dotarea Armatei române prin mijlocirea unchiului Sam, deși sunt norvegiene. În culise, eforturi diplomatice franceze se fac pentru ca furnizorul să fie schimbat cu MBDA, dar geo-strategia pare că va bate negocierea financiară.

Pe lângă cele două mari operațiuni de achiziții, “Viforul” de la Oerlikon și rachetele cu fragmentare pentru LAROM interzise de ONU par amănunte care nu mai merită nici măcar trecute în revistă.

Toate, însă, alcătuiesc un tablou deprimant: achizițiile de armament și echipamente ale Armatei române sunt prea politizate, prea suspecte de corupție și, în final, prea scumpe pentru o țară care se chinuie să se alinieze la cerințele NATO.

Și nici măcar regula ca Parlamentul să voteze achizițiile de peste 100 de milioane de euro nu a fost un filtru pentru dezastru. Ba chiar dimpotrivă, nu a făcut decât să sublinieze încă o dată că cine deține majoritatea politică poate lua decizii oricât de proaste.

Ca totul să fie și mai trist, câte o radiografie seacă a vreunei achiziții e făcută de o altă instituție mult prea politizată în ultimii ani: Curtea de Conturi. Care, însă, are acces la toate datele eșecului și le expune rece, deși jocurile politice se pot ghici cu ușurință în spatele câte unui raport. 

 

Citește dosarul integral dedicat achizițiilor recente ale Ministerului Apărării

 

Piranha V a întors turela spre Ministerul Apărării

Armata României s-a trezit cu racheta-n coastă

„Viforul“ cu rază scurtă de acțiune nu mai bate

Rachete cumpărate de România, interzise de ONU

____________________

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.