Arhiepiscopia Argeșului se delimitează de „presupusele călugăriţe” ce fac propagandă anti-vaccinare

DE Alexandru Pop | 06.02.2021 - 10:36
Calinic, arhiepiscopul Argeșului și Muscelului/FOTO: Facebook

Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului a anunţat, sâmbătă, că se delimitează de "presupusele călugăriţe" care fac propagandă împotriva vaccinării. Reacţia a venit după ce în presa locală au apărut relatări despre o campanie de dezinformare privind vaccinarea împotriva COVID-19.

SHARE

"Persoanele despre care relatează mass-media locală nu sunt călugăriţe canonice în cadrul Eparhiei Argeşului şi Muscelului şi nu deţinem informaţii dacă acestea sunt cu adevărat monahii cu statut canonic în cadrul Bisericii Ortodoxe Române. Chiriarhul locului nu a acordat nici o aprobare sau binecuvântare scrisă ori verbală personalului clerical şi neclerical (...) din cadrul Eparhiei, în vederea desfăşurării de acţiuni, sub diferite forme (...), pro ori contra campaniei naţionale de vaccinare împotriva COVID-19 iniţiată de autorităţi", se arată într-un comunicat transmis de Biroul de presă al Arhiepiscopiei Argeşului şi Muscelului.

Conform sursei citate, demersul persoanelor respective, care se declară originare din zona Caraş-Severin, este o iniţiativă proprie şi nu reprezintă poziţia Arhiepiscopiei Argeşului şi Muscelului.

"Atragem atenţia că distribuirea unor materiale tipărite (broşuri) de către persoanele amintite anterior, în care sunt citaţi clerici ortodocşi sau alţi medici de diferite naţionalităţi, cu privire la vaccinul anti COVID-19, întrucât sunt declaraţii scoase din context, reprezintă o sursă nesigură de informare pentru populaţia argeşeană. În acest sens, Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului se delimitează întru totul de orice îndemnuri adresate de presupusele călugăriţe, faţă de locuitorii/trecătorii din municipiul Piteşti sau din alte localităţi din judeţul Argeş", se mai menţionează în comunicat.

Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului subliniază că nu promovează astfel de manifestări şi reaminteşte că decizia privind vaccinarea aparţine fiecărui cetăţean.

La începutul lunii ianuarie, arhiepiscopul Calinic al Argeşului şi Muscelului anunţa că se va vaccina împotriva COVID-19 atunci când îi va veni rândul şi le cerea credincioşilor să se informeze despre vaccinare doar din surse sigure şi autorizate, pentru a nu cădea victime dezinformărilor.

"Guvernul României a făcut un site: vaccinare-covid.gov.ro, un mijloc sigur, autorizat, de informare, cu întrebări şi răspunsuri pe tema vaccinării contra COVID-19 şi alte nedumeriri, pentru a se primi detalii autorizate de către specialişti, şi nu doar date aproximative şi nefondate pe adevăruri ştiinţifice, pentru a se feri lumea de capcana ştirilor false care au inundat lumea. Dacă apelăm la site-ul de mai sus, vom găsi răspuns şi la întrebarea 'dacă pot refuza vaccinarea', iar răspunsul este fără echivoc: vaccinarea este voluntară şi neobligatorie. (...) Se pune întrebarea dacă mă voi vaccina? Desigur, după ce vor fi vaccinaţi toţi cei din prima şi a doua urgenţă", se arăta într-un mesaj al ierarhului postat pe contul de Facebook al Arhiepiscopiei Argeşului şi Muscelului.

Arhiepiscopul îi sfătuia pe cei care au nedumeriri şi pe cei care "se erijează în atoateştiutori" să se informeze, pentru a nu avea dubii asupra fenomenului COVID-19. În opinia sa, vaccinul împotriva COVID-19 trebuie să fie văzut ca orice alt vaccin care, de-a lungul vremii, i-a protejat pe oameni de diferite boli.

Înaltul ierarh îi sfătuia atunci pe cetăţeni să asculte "de glasul specialiştilor în materie de sănătate" şi să respecte măsurile de protecţie decise de autorităţi, pentru a contribui la eradicarea cât mai rapidă a pandemiei, potrivit Agerpres.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te