Raed Arafat apără nepotismul din DSU, instituția unde este șef

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 15.01.2020 - 09:57
Raed Arafat/ Foto: Inquam Photos

Secretarul de stat Raed Arafat, directorul Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), apără angajații din inspectoratele de situații de urgență care sunt înrudiți, dar respinge favorizarea unor persoane pe baza acestui criteriu.

SHARE

Potrivit Digi24.ro, Arafat a reacționat după ce ministrul de Interne, Marcel Vela, a spus luni că va face verificări și în alte județe, nu doar în Dolj, acolo unde peste 100 de angajați din unitate ar avea diferite grade de rudenie.

Șeful DSU a precizat pe pagina de Facebook, marți, că este plecat din țară, dar că a văzut „discuțiile referitoare la gradele de rudenie care ar exista între anumiți angajați ai inspectoratelor pentru situații de urgență din țară și am urmărit că domnul ministru a ordonat un control în acest sens iar IGSU la rândul lor începuseră anumite verificări asupra legalității situațiilor care există. Deci până aici nu este nimic de comentat și așteptăm să vedem concluziile”.

„Ieri însă am văzut cum la Libertatea se face o mare dezvăluire cum că inspectorul general al IGSU, general Dan Iamandi, are și el soția în rândul angajaților instituției. Se pune și semnul întrebării asupra credibilității acestuia care este la capul instituției care verifică aceste aspecte în țară. Domnul general Iamandi, un militar cu carieră de 30 de ani, s-a căsătorit cu o angajată al ISU Iași în cursul anului 2017. Aceasta era deja angajată de ani de zile în cadrul inspectoratului respectiv, unde dânsul era inspector șef. După căsătorie, domnul general s-a mutat la București, ocupând funcția de inspector general, iar soția acestuia a rămas la Iași în cadrul ISU Iași, chiar dacă el ar fi avut puterea, și posibilitatea, să o transfere la sediul IGSU din București, ca să fie aproape de el, însă în doi ani de zile acesta nu a făcut acest lucru. Oare ce soluție aveau cei doi că să fie totul alb imaculat din punctul de vedere al unora? Să fie dată doamna afară din inspectorat? Să divorțeze? Să plece domnul inspector general din inspectorat?”, se întreabă Raed Arafat.

Secretarul de stat mai spune că „astfel de situații există în toate instituțiile, civile, militare, publice, private...”

„Oamenii se cunosc, se împrietenesc, se căsătoresc, unii devin nași alții devin fini, totul în interiorul instituției sau al firmei, după ce aceștia au fost deja parte din respectivă instituție. Oare ce soluții există care să ducă la mulțumirea criticilor din media și a celor care comentează lucrurile fără să cunoască povestea din spate sau realitatea situației? Să emitem o lege care să interzică relațiile de prietenie, căsătoriile și orice altă interacțiune, cu excepția relațiilor strict profesionale, între angajații unei instituții și să punem după aceea pe unii care să urmărească angajații, și să raporteze superiorilor, că să putem lua măsurile la timp înainte de a se sesiza vreun jurnalist și să înceapă să atace instituția și angajații ei?”, adaugă el.

„Va dați seama cred că stfel de demersuri nu ar fi constituționale și nici corecte din oricare punct de vedere și ar crea o vânătoare de vrăjitoare fără sfârșit. Ce am face atunci cu cei care au relații apropriate dar nu sunt căsătoriți? Le dăm afară când se află sau cum ne propun oare jurnaliștii de la Libertatea?”, se mai întreabă Arafat.

Șeful DSU aduce în apărarea spuselor sale și un exemplu bine cunoscut, cel în care copiii care urmează aceeași carieră ca a părinților: „Meseria de pompier este una vocațională, copiii pompierilor de multe ori vor să fie și ei pompieri, sau un frate mai mic vrea să urmeze fratele mai mare și să fie și el pompier, exact că în medicină unde copiii medicilor vor să urmeze pe părinții lor sau cum copiii polițiștilor vor să urmeze pe părinții lor...etc. Care ar fi soluția aici? Să interzicem că ruda cuiva să participe la un concurs de angajare numai pentru faptul că este ruda unei persoane din instituție?”

Raed Arafat menționează în acest sens că „mai degrabă ne asigurăm că modul de desfășurare al concursului este unul corect și transparent astfel încât să dăm șansa egală tuturor participanților și astfel încât să ia concursul cel mai bun chiar dacă cel mai bun este rudă cuiva. Postul trebuie ocupat legal și fără participarea unei rude la procesul de evaluare și la decizia finală de ocupare a postului”.

„Relațiile de subordonare trebuie și ele să fie clare astfel încât să nu există relații directe de subordonare fără să existe un șef interpus între rude iar acest lucru trebuie să fie bine reglementat pe linie legislativă că să nu existe dubii sau interpretări.Am fost la pompierii din New York și acolo sunt mulți de origine Italiană și Irlandeză, pentru că meseria de pompier s-a transmis în familie și a devenit o tradiție de familie în care bunicul, fiul și nepotul sunt toți pompieri. Ei se mândresc cu acest lucru și nu-l consideră că fiind vulnerabilitate sau un lucru negativ”, spune secretarul de stat.

El dă un exemplu ipotetic în care la un concurs cu zece posturi vacante se prezintă doi frați și amândoi trec concursul și ocupă două din cele zece posturi: „Îl dăm pe unul afară? Sau de la început anunțăm că numai un reprezentant al unei familii poate participa la concurs?”

„Haideți să fim realiști și să nu cădem victime manipulării grosolane care are loc și să nu judecăm o instituție luând în considerare argumente false care nu țin de realitate. Dacă se dovedește că un superior a facilitat unei rude intrarea în instituție, într-un mod lipsit de transparență și ilegal, atunci trebuie luate cele mai dure măsuri împotriva celui care a săvârșit o astfel de faptă. Dacă se consideră că unele persoane sunt favorizate într-un fel pentru că sunt rude cu un superior, acest lucru poate fi adus la cunoștință superiorilor și să fie verificat în vederea luării măsurilor care sunt necesare, însă dacă o persoană obține ce obține pe merite și corect, nu putem să ne folosim de argumentul că ar fi rudă cuiva că să o blocăm”, mai spune acesta.

Raed Arafat a adăugat că acest punct de vedere este unul personal, afirmând că „nu voi fi de acord cu încălcarea legislației și cu favorizarea unor persoane pe bază de rudenie sau pe orice altă bază, însă în același timp voi încuraja orice persoană care vrea să fie parte din această instituție valoroasă să vină și să participe la concursurile de ocupare a posturilor în mod legal și transparent, indiferent că este sau nu rudă cuiva”.

„Este momentul să ne apărăm instituțiile de care depinde viață noastră și care fac tot posibilul să-și facă datoria într-un mediu extrem de ostil la propriu și la figurat. Atacurile frecvente împotriva instituției dar și a angajatilor și familiilor acestora, de către mass media și/sau în mediul online, devin o regulă. Orice atac nefondat împotriva acestor instituții, sau a angajaților acestora, trebuie să primească în cel mai scurt timp răspunsul public pentru a permite opiniei publice să formeze opinia într-un mod corect”, a subliniat șeful DSU.

Între timp, apar noi acuzații la adresa șefilor din cadrul ISU Dolj, lansate de foști angajați ai instituției, concediați în urma restructurărilor din 2011, care susțin că au fost dați afară pentru a se face loc „pilelor”.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te