Apel al oamenilor din industria de comunicare, după audierea șefului Papaya Advertising

DE Flavia Drăgan | Actualizat: 07.11.2018 - 12:55
Secvență din clipul „Copiii referendumului”

Organizațiile industriei de marketing și comunicare cer politicienilor și instituțiilor să nu susțină inițiative care pot limita libertatea de exprimare, referindu-se la audierea administratorului agenției Papaya la IGPR, pentru clipul anti-referendum, potrivit IQads.

SHARE

Apelul, semnat de Uniunea Agențiilor de Publicitate din România (UAPR), International Advertising Association (IAA), Interactive Advertising Bureau (IAB), Romanian Advertising Council (RAC) și Art Directors’ Club România (ADC*RO ), a fost publicat în ziua când administratorul agenției de publicitate Papaya, Robert Tiderle, a fost audiat la Inspectoratul General de Poliție, în urma unei interpelări semnate de 15 parlamentari.  

Citește și: Scandal după audierea șefului de la Papaya: PNL se delimitează de semnatarii liberali ai petiției

Principalele organizații ale industriei de marketing și comunicare din România, care reprezintă peste 300 sute de companii active în mediul de afaceri (agenții de publicitate, clienți și instituții media), solicită clasei politice și reprezentanților instituțiilor statului să nu intervină nejustificat în bunul mers al industriei prin inițiative și măsuri de natură să intimideze libertatea de exprimare și care aduc aminte de o perioadă a istoriei României pe care o vrem cu toții depășită, în care cenzura a jucat un rol esențial în mecanismele de opresiune a liberei exprimări. De asemenea, semnatarii acestui demers atrag atenția că orice precedent poate deveni periculos și poate limita libertatea de exprimare artistică, într-un domeniu care este reglementat de legislația în vigoare, aliniată la standarde europene, la care se adaugă mecanisme de auto-reglementare funcționale ale industriei”, se arată în apelul semnat de organizațiile din industria comunicării și marketingului. 

La începutul lunii octombrie, aleșii au cerut Autorității Naționale pentru Protecția Copilului (ANPDCA) să demareze o anchetă care să stabilească dacă fetele care apar în clipul „Copiii referendumului” au avut acordul părinților și dacă a existat vreo formă de abuz asupra lor. Sesizarea a fost semnată de 10 deputați PNL, un deputat și doi senatori PSD și un deputat ALDE. Șefa deputaților PNL, Raluca Turcan, a precizat că formațiunea se delimitează de acest demers, care aparține Grupului Ecumenic de Rugăciune. De asemenea, și deputatul liberal Pavel Popescu și-a retras sprijinul, spunând că nu a știut ce a semnat.  

Citește și: UPDATE Agenția cu un clip anti-referendum, reclamată de parlamentari la IGPR. Ce conține petiția

După ce interpelarea a fost depusă în Parlament, ANPDCA a declinat solicitarea către IGPR, Direcția de Investigații Criminale, la Serviciul Delegări Judiciare, după cum a explicat purtătorul de cuvânt al IGPR. Georgian Drăgan a precizat, pentru Newsweek, că audierea nu înseamnă că există vreun dosar penal, ci doar că se cercetează ce au cerut petenții.  

Robert Tiderle a declarat, marți, la IGPR, că agenția are acordul scris al părinților fetelor care au apărut în clipul „Copiii referendumului” și că va prezenta aceste documente săptămâna viitoare. 


Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te