Antibiotice Iaşi va produce medicamentul pe bază de hidroxiclorochină, folosit în tratarea COVID-19

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 12.05.2020 - 22:54

Producătorul de medicamente Antibiotice Iaşi, aflat în subordinea Ministerului Sănătăţii, va începe să producă din luna aceasta, într-o primă tranşă, medicamentul pe bază de hidroxiclorochină, folosit în tratarea bolnavilor în stare gravă, infectaţi cu virusul SARS-CoV-2.

SHARE

Compania din Iași urmează să producă în perioada următoare şi trei tipuri de dezinfectanţi, aflaţi în curs de autorizare: un gel dezinfectant pentru mâini şi două tipuri de dezinfectant de suprafeţe, transmite News.ro.

Compania anunţă astfel în raportul trimestrial transmis marţi Bursei de Valori Bucureşti că a finalizat cu succes demersurile pentru fabricarea medicamentului pe bază de hidroxiclorochină.

„Pentru a răspunde solicitărilor sistemului medical, Antibiotice a contactat toţi furnizorii de hidroxichlorochină, la nivel mondial, prin reţeaua proprie de parteneri de afaceri, în vederea fabricaţiei produsului finit pe capacităţile proprii. Hidroxichlorochina (un medicament antiviral utilizat în tratamentul malariei, bolilor autoimune, lupus eritematos, poliartrită reumatoidă, artrită juvenilă) s-a dovedit, în urma mai multor studii clinice, ca fiind un medicament eficient pentru bolnavii în stare gravă, infectaţi cu virusul SARS-CoV-2. După derularea unor negocieri solicitante, cu sprijinul autorităţilor competente, Antibiotice a reuşit contractarea substanţei active Hidroxiclorochină, care va ajunge în companie într-un timp record, la sfârşitul lunii aprilie. După parcurgerea etapei de formulare, va demara procesul de producţie a acestui medicament aşteptat pe piaţă, într-o primă tranşă, în luna mai”, arată raportul.

De asemenea, trei tipuri de dezinfectanţi se află în curs de autorizare.

„În contextul nevoilor crescute de materiale de protecţie, compania Antibiotice a demarat cercetarea şi testarea unor dezinfectanţi ce pot fi reproduşi pe fluxurile proprii. Aceste produse vor fi utilizate atât în scopul protejării angajaţilor proprii cât şi pentru susţinerea nevoilor actuale ale sistemului de sănătate românesc. Echipele din cercetare, producţie şi calitate au lucrat la două tipuri de produse: geluri dezinfectante pentru mâini şi soluţii dezinfectante pentru suprafeţe.

În urma efectuării testelor, au fost selectate o formulă de gel dezinfectant pentru mâini şi două formule pentru dezinfectant de suprafeţe. În momentul de faţă, Antibiotice aşteaptă răspunsul autorităţilor competente la aplicaţiile depuse pentru autorizarea gelului şi soluţiilor dezinfectante, la Ministerul Economiei şi la Institutul Cantacuzino”, precizează compania.

De altfel, Antibiotice a decis, în contextul declanşării pandemiei cu noul coronavirus SARS-CoV-2, să reia producţia de Paracetamol comprimate şi Novocalmin® (metamizol sodic).

„Compania dispune de resursele necesare, precum APP-uri (autorizaţii de punere pe piaţă), materii prime, know-how-ul de fabricaţie şi capacitatea de producţie, pentru a fi capabilă să producă si să livreze pe piaţă o întreagă gamă de medicamente, inclusiv cele pentru tratamentul simptomatic COVID19. Atât Paracetamolul cât şi Metamizolul sodic (medicament care se eliberează pe bază de prescripţie medicală) au fost incluse în cele mai multe din ghidurile naţionale de tratament în UE, ca primă opţiune la iniţierea tratamentului febrei sau durerii provocate de infecţia cu Covid-19”, se mai arată în raport.

Începutul anului 2020 a fost marcat de provocări majore în toate domeniile vieţii, datorate pandemiei de Covid-19, spun reprezentanţii companiei.

„Viaţa oamenilor, implicit cea a afacerilor, nu va mai fi cu siguranţă la fel şi vor fi multe de învăţat de către guverne, autorităţi medicale, producători, jucători din domeniul farmaceutic şi consumatori, deopotrivă, pentru că niciodată lumea nu a traversat, în epoca modernă, o criză de sănătate publică de o asemenea amplitudine.

În contextul acestei pandemii, Antibiotice a demonstrat că este solidară cu sistemul de sănătate din România, continuând activitatea de producţie şi livrare de medicamente generice, utilizate în tratarea simptomelor de coronavirus, cât şi în numeroase terapii şi având capaciatatea de a produce pe fluxurile proprii şi alte medicamente,care în astfel de momente precum această epidemie cu coronavirus, să fie la îndemâna profesioniştilor din domeniul medical pentru tratarea pacienţilor vulnerabili”, mai relevă raportul.

Totodată, compania a menţinut o legatură permanentă cu partenerii de afaceri din ţară şi străinătate, furnizorii şi clienţii săi.

„Astfel, în primele trei luni ale anului 2020 se constată că activitatea Antibiotice s-a derulat în conformitate cu aşteptările stakeholderilor. În vederea creşterii gradului de încredere şi îndeplinirii aşteptărilor acestora, cât şi maximizării capitalizării bursiere, compania a adoptat strategii ce vizează consolidarea afacerii pe termen lung, punând accent pe dezvoltarea parteneriatelor în teritoriile internaţionale unde are reprezentanţe proprii cât şi în principalele pieţe externe, dezvoltarea activităţilor ştiinţifice şi de cercetare, precum şi extinderea portofoliului prin asimilarea de produse noi. Antibiotice este o afacere românească, cu o tradiţie de 65 de ani”, se menţionează în raport.

Evoluţia pieţei farmaceutice din România

În trimestrul I 2020, valoarea medicamentelor eliberate către pacienţii din România a fost de 4,8 miliarde lei (în preţ de distribuţie), în creştere cu 3,5% faţă de perioada similară a anului 2019, arată compania citând un studiu CEGEDIM.

Cantitativ, consumul de medicamente a crescut cu 9,7%, fiind eliberate din farmacii un număr de 179,1 milioane cutii. Contractele cost volum reprezintă 6,5% din totalul pieţei farmaceutice din România şi au înregistrat în primul trimestru o scădere de 42%,de la 540 milioane lei la 313 milioane lei.

Piaţa farmaceutică românească este dominată de medicamentele cu prescripţie medicală (RX). Acestea reprezintă 72% din totalul vânzărilor valorice şi 60,2% din totalul consumului de medicamente (raportat în cutii). Produsele cu prescripţie medicală au înregistrat, în perioada analizată, o scădere valorică de 3,3%, de la 3,58 miliarde lei în anul 2019 la 3,46 miliarde lei în anul 2020, în timp ce produsele fără prescripţie (non-RX: OTC, suplimente alimentare, dispozitive medicale) au înregistrat o creştere valorică de 26,8%, de la 1,06 miliarde lei în anul 2019 trimestrul I, la 1,35 miliarde lei la finalul trimestrului I 2020.

Antibiotice Iaşi a realizat în primul trimestru al acestui an un profit net de 4,08 milioane lei, mai mare cu 25% faţă de perioada similară a anului trecut, în timp ce veniturile din vânzări au urcat cu 13%, la 73,63 milioane lei.

Compania are o capitalizare de 345,7 milioane lei şi este controlată de Ministerul Sănătăţii, cu 53,01% din acţiuni, în timp ce SIF Oltenia are 18,89%.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te