Angajaţii DGASPC Bacău anunţă acţiuni de protest, reclamând neplata salariilor

DE Valentin Mirică | Actualizat: 16.10.2020 - 15:56
FOTO: Facebook DGASPC Bacau

Sindicatul Salariaţilor din Asistenţa Socială Bacău anunţă că angajaţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Bacău vor organiza acţiuni de protest, săptămâna viitoare, din cauza nemulţumirilor generate de faptul că nu şi-au primit salariile.

SHARE
Angajaţii DGASPC Bacău anunţă că, luni, marţi şi miercuri, vor organiza mitinguri în Piaţa Tricolorului din municipiul Bacău, în faţa sediilor Prefecturii şi Consiliului Judeţean, pentru a atrage autorităţilor atenţia asupta "situaţiei critice” în care se află Direcţia, scrie news.ro. 
 
Angajaţii, reprezentaţi de Sindicatul Salariaţilor din Asistenţa Socială Bacău (SSAS Bacău) - afiliat la Federaţia PUBLISIND, declanşează acţiuni de protest care vor continua până la blocarea totală a activităţii, în cazul în care revendicările nu sunt soluţionate.
 
"1.745 de angajaţi nu şi-au primit salariile, iar contribuţiile sociale nu au fost plătite către stat, pentru lunile august si septembrie 2020. Aproximativ 720 de angajaţi din totalul de 1.745 (40% din personal) au fost infectaţi cu COVID-19 şi nu au primit stimulentul pentru risc prevăzut de OUG 43/2020, spre deosebire de alte judeţe care au pus în plată acest drept. În situaţia neplăţii salariilor, dacă angajaţii vor refuza să se mai prezinte la serviciu şi să muncească forţat, ne întrebăm cine îi va îngriji pe cei 833 de adulţi şi 1.084 de copii din cele 22 de centre”, transmit salariaţii, printr-un comunicat dat publicităţii vineri de Blocul Naţional Sindical, confederaţie la care sindicatul celor din instituţia băcăuană este afiliat. 
 
După mitingurile programate în primele zile ale săptămânii viitoare, între orele 10:00 şi 12:00, la Bacău, acţiuni la care va participa numărul maxim permis de prevederile legale referitoare la starea de alertă, salariaţii anunţă că vor participa la acţiuni similare care vor avea loc începând de joi, 22 octombrie, la Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale, Ministerul Finanţelor Publice şi Guvern.
 
Salariaţii DGASPC Bacău acuză Guvernul că nu acordă importanţă problemelor instituţiei.
 
"Guvernul României a dispus cu lejeritate sechestrarea în centre a personalului din asistenţă socială timp de câte două săptămâni urmate de alte două săptămâni în izolare la domiciliu. Nu a interesat pe nimeni în ce condiţii au fost cazaţi salariaţii sau cum au reuşit să îşi gestioneze propriile probleme familiale, economice sau de sănătate în perioadele respective, ori câţi dintre ei s-au infectat la serviciu. Niciunul dintre noi nu s-a aşteptat să primească laude. Ne-am făcut serviciul cu responsabilitate şi am acceptat toate restricţiile înţelegând perfect prioritatea prevenirii răspândirii virusului. Superficialitatea cu care guvernanţii tratează o instituţie publică este însă inacceptabilă!”, se arată în documentul citat.
 
În ceea ce priveşte Consiliului Judeţean Bacău, instituţie care are în subordine directă DGASPC, sindicaliştii susţin că oficialii CJ au anunţat că au făcut toate demersurile necesare pentru achitarea drepturilor salariale, "însă nici Ministerul Finanţelor Publice şi nici Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale nu au răspuns solicitărilor, iar fondurile necesare nu au fost virate”.
 
"Este inadmisibil ca angajaţii dintr-o instituţie publică, care îşi desfăşoară activitatea în condiţii de risc ridicat de infectare cu COVID-19, să muncească forţat, devenind pagube colaterale sau mai bine zis electorale, în luptele dintre partide!”, mai reclamă sindicaliştii. 
 
Salariaţii DGASPC Bacău atrag atenţia şi asupra situaţiei precare din punct de vedere material cu care se confruntă instituţia şi centrele sociale pe care aceasta le gestionează.
 
"Pe lângă lipsa fondurilor pentru plata salariilor, în plină pandemie cu noul coronavirus, DGASPC Bacău ajunge în deficit bugetar fiind în imposibilitate de a plăti utilităţi, medicamente, parafarmaceutice şi produse igienico-sanitare”, menţionează comunicatul dat publicităţii vineri.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te