Angajații de pe Ambulanță, acuzații dure la adresa lui Raed Arafat. De ce sunt nemulțumiți

DE Alexandra Lupascu | 19.07.2024 - 16:22
Angajații de pe Ambulanță, acuzații dure la adresa lui Raed Arafat. De ce sunt nemulțumiți foto: Profimedia Images (fotografie cu caracter ilustrativ)

Federaţia Naţională Sindicală „Ambulanţa” din România îl acuză pe Raed Arafat, șeful DSU, că obligă serviciile de ambulanță să raporteze direct către Departamentul pentru Situații de Urgență, chiar dacă sistemul medical de urgență se află în subordinea Ministerului Sănătății.

SHARE

Aceștia explică că, printr-o dispoziție, Raed Arafat decredibilizează COSU (Centrul Operațional pentru Situații de Urgență) și Ministerul Sănătății. 

Consiliul Național al F.N.S.A.R se va întruni de urgență pentru a decide acțiunile sindicale la nivel național al serviciilor de ambulanță, ”acțiuni care se impun în vederea sprijinirii politicii Ministerului Sănătății cu privire la Sistemul de Medicină de Urgență”, se arată într-o scrisoare adresată de sindicaliști ministerului Sănătății.

„Prin dispoziția nr. 671/18.07.2024 emisă de DSU, se cere ca să se facă raportări cu prioritate către DSU la numerele de telefon menționate în dispoziție, fiind vorba de raportarea acelorași date care s-au raportat și se raportează la COSU (Centrul Operațional pentru Situații de Urgență)”, arată Federația Națională Sindicală Ambulanța, într-o adresă publică.

Angajații de pe Ambulanță, acuzații dure la adresa lui Raed Arafat. De ce sunt nemulțumiți

„Considerăm că această dispoziție nu face altceva decât să discrediteze COSU și Ministerul Sănătății, COSU care până în urmă cu câteva zile era ceva important în Sistemul Național de asistență medicală de urgență, dar de la data mutării în sediul Ministerului Sănătăți, nu mai este recunoscut ca fiind Centrul Operațional pentru Situații de Urgență”, se mai arată în adresa citată.

„În aceste condiții, Consiliul Național al F.N.S.A.R se va întruni de urgență pentru a decide acțiunile sindicale la nivel național al serviciilor de ambulanță, acțiuni care se impun în vederea sprijinirii politicii Ministerului Sănătății cu privire la Sistemul de Medicină de Urgență, conform propunerilor agreate și de noi”, arată Federația în adresa transmisă către Ministerul Sănătății.

”Federația Națională Sindicală ”Ambulanța” din România apreciază și susține decizia dumneavoastră de a muta Centrul Operațional pentru Situații de Urgență (COSU) în sediul Ministerului Sănătății și transformarea Serviciului de Medicină de Urgență în Direcție de Medicină de Urgență, schimbări care vor responsabiliza mai mult Ministerul Sănătății cu asistența medicală de urgență și dezvoltarea acesteia.

Ce este de făcut?

Considerăm că această dispoziție nu face altceva decât să dubleze procedura de raportare a datelor stabilite de a fi raportate zilnic la COSU și cerem ca Ministerul Sănătății să intervină pentru a se lua măsuri de urgență în stabilirea clară a anumitor aspecte, după cum urmează:

  1. Transmiterea cât mai urgent a unei adrese din partea Ministerului Sănătății către toate conducerile serviciilor de ambulanță prin care să clarifice faptul că, în continuare se fac toate raportările la COSU, iar normal ar fi ca la DSU să îi fie trimise datele de către COSU, astfel ca, indiferent de locație, acest COSU trebuie să își păstreze atribuțiile și rolul în Sistemul Național al Situațiilor de Urgență.

Citește și: Tânăr din Vaslui la spital după ce s-a aruncat de la etajul patru. În ce stare se află?

2. Înaintarea din partea Ministerului Sănătății către Parlamentul României, solicitarea ca OUG nr. 1/2014 să fie introdusa de urgență pe proceduri de aprobare parlamentare ca și o oricare altă ordonanță, urmând ca prin modificările și completările aduse să se stabilească atribuțiile DSU în medicina de urgență”, spun sindicașiștii în scrisoarea adresată ministrului Sănătății, Alexandru Rafila. 

Citește și: Copii răniți grav după ce tiroliana din parcul de distracții s-a rupt. Medicii au intervenit imediat

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te