Andronescu promite investiții în școli, după ce un copil a murit înecat în fosa septică

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 18.04.2019 - 14:26
Grădinița din comuna Brăești. FOTO: Ziarul de Iași

Ministerul Educației susține că va aloca 65 de milioane de lei pentru „îmbunătățirea condițiilor” din școlile care au toalete în curte, după ce un copil de trei ani din Iași a murit înecat în fosa septică a grădiniței. 

SHARE

1.180 de școli au în continuare toaletă în curte sau care „sunt dotate necorespunzător”, precizează MEN. 

Astfel, ministerul susține că Executivul Dăncilă va aproba o hotărâre de Guvern pentru repartizarea celor 65 de milioane de lei școlilor cu toalete în curte, fără apă curentă și canalizare. 

În 2017, 2.219 școli funcționau fără toalete moderne. Dintre ele, 730 au fost modernizate, prin Programul Național de Dezvoltare I și II și prin fonduri de la Ministerul de Finanțe. În 2018, au mai rămas 1.489 de școli cu toalete în curte, iar pentru 309, „situația a fost remediată”, susține MEN, într-un comunicat remis redacției. 

Pe de altă parte, într-un răspuns la o interpelare a deputatului USR Silviu Dehelean, Ministerul Educației oferă un alt număr de școli, dar precizează costurile alocate pentru modernizarea lor: „În anul 2018, erau cuprinse 1.141 de unități de învățământ în PNDL I, pentru care s-au alocat 1.065 mil lei, 2.213 unități de învățământ în PNDL II, pentru care s-au alocat 3.603 mil lei, 265 de unități de învățământ în Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, pentru care s-au alocat 456.784 mil. lei și 1.576 de unități în POR, pentru care s-au alocat 11.922 mil”. 

Alte 5.095 de școli vor fi modernizate în 2019, mai spune Ministerul Educației. 

MEN mai scrie în comunicat și că, în ultimii doi ani, au fost reabilitate 64 de grădinițe, prin proiectul reforma Educației Timpurii în România - deși potrivit proiectului disponibil AICI ar fi trebuit modernizate 75, până în 2016; programul a fost finanțat de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei). De asemenea, 32 de școli au fost reabilitate, prin proiectul Reabilitarea Infrastructurii Școlare (PRIS). Prin acest al doilea program, ar fi trebuit să fie reabilitate și modernizate 1.336 de şcoli din învăţământul preuniversitar și 16 cămine studențești. Programul PRIS a fost cofinanțat de Guvernul României și Banca Europeană de Investiții, precum și printr-un împrumut  de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei. 

Luni, un copil de trei ani a murit, după ce a căzut în fosa septică din curtea grădiniței din Buda, comuna Brăești, Iași. Poliția a deschis dosar penal pentru ucidere din culpă. Directoarea grădiniței a fost dată afară. 

Citește și: VIDEO Un copil de 3 ani din Iași a murit după ce a căzut în fosa septică din curtea unei școli

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te