Potrivit acestui document, corupția este o problemă majoră pentru mediul de afaceri, la fel ca și birocrația.
„Corupția rămâne, de asemenea, o problemă majoră pentru mediul de afaceri. Acordarea de licențe comerciale face obiectul unor proceduri multiple și care se suprapun. România are o cotă mică de întreprinderi cu creștere puternică, de aproximativ 3-4 %, cu mult sub media UE de 11%”, arată analiza PNRR.
Citește și: Eșecul vaccinării: teoria conspirației sau durerea la bască
În document se vorbește și de problemele generate de birocrație: „Birocrația excesivă și capacitatea insuficientă a autorităților publice de a furniza servicii de calitate, inclusiv servicii digitale, afectează cetățenii și întreprinderile, în special IMM-urile. Cerințele legale impuse furnizorilor de servicii, inclusiv membrilor profesiilor reglementate, împiedică și mai mult dezvoltarea pieței. Pentru 89 % din întreprinderile românești, complexitatea procedurilor administrative reprezintă o problemă atunci când desfășoară activități economice, iar 96 % din acestea consideră că modificarea rapidă a legislației reprezintă un obstacol”.
Totuși, se apreciază în analiză, PNRR va finanța o serie de reforme care privesc și reducerea corupției.
„De asemenea, se preconizează că reformele-cheie din cadrul componentei 14 (Buna guvernanță):
i) vor asigura independența sistemului judiciar și vor îmbunătăți calitatea și eficiența acestuia;
ii) vor intensifica lupta împotriva corupției, prin adoptarea cadrului strategic național de prevenire a corupției, prin consolidarea capacității instituției competente de combatere a corupției și prin recuperarea daunelor și a produselor provenite din săvârșirea de infracțiuni și
iii) vor consolida integritatea în funcția publică și vor asigura un sistem eficient de declarare a averilor și a intereselor, elaborând și implementând totodată noua strategie anticorupție”, apreciază experții europeni.
Citește și: Beijing către NATO: „Nu este nevoie de un nou bloc militar în Asia-Pacific. Acolo e locul Chinei”