Amenzi usturătoare și 2 ani de închisoare pentru românii care stau la casă. Ce nu au voie să facă?

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 23.05.2024 - 08:06
Amenzi usturătoare și 2 ani de închisoare pentru românii care stau la casă. Ce nu au voie să facă? - Foto: Shuterstock / imagine rol ilustrativ

Amenzi usturătoare și 2 ani de închisoare pentru românii care stau la casă. Ce nu au voie să facă? Iată ce spune legea și ce este interzis să instaleze în curte în anumite condiții?

SHARE

Amenzi usturătoare și 2 ani de închisoare pentru românii care stau la casă. Ce nu au voie să facă? Iată ce spune legea și ce este interzis să instaleze în curte în anumite condiții?

Amenzi și închisoare pentru românii care stau la casă 

Securitatea personală în propria locuința, dar și cea de pe domeniul public sau de la locul de muncă reprezintă o prioritate pentru majoritatea persoanelor.

Citește și: Amendă de 1.500 de lei pentru românii care stau la bloc. Ce motive pot invoca vecinii?

În vederea atingerii acestui scop pot fi utilizate diverse soluții tehnice, care ajută într-un mod decisiv la descurajarea infractorilor și la desfășurarea unor anchete de către organele de poliție, în cazul în care au loc fapte rele. 

Printre aceste tehnologii se evidențiază camerele de securitate, parte a sistemelor de supraveghere cu circuit închis, cunoscute sub numele de CCTV.

Aceste camere vin, însă, și cu anumite probleme legate de încălcarea dreptului la intimitate, ceea ce a obligat statul român să pună la punct o legislație specifică, unde să fie precizat cu claritate cum poate fi folosită soluția tehnică în cauza pentru a nu încalcă dreptul la viață privată a persoanelor.

Mai exact, ele nu trebuie să filmeze în curtea vecinilor. Iar legea spune clar că respectivele camere nu trebuie să filmeze nici temporar și nici parțial spațiul altor persoane. Practic, românii care stau la curte și vor să își monteze camere de supraveghere trebuie să aleagă cu grijă unghiul de filmare.

Citește și: Poliţele RCA pot fi cumpărate în avans. Se confirmă că ASF stabileşte prelungirea poliţelor Euroins

Cu alte cuvinte, îți poți supraveghea curtea, dar nimic altceva. De asemenea, filmările pot fi folosite doar în scop personal. În caz contrar, cei care nu respectă legea, se pot alege cu amenzi usturătoare. Asta în cazul în care sunt depuse și plângeri din partea vecinilor.

Cu ce pedepse se pot alege românii?

„ (1) Atingerea adusă vieţii private, fără drept, prin fotografierea, captarea sau înregistrarea de imagini, ascultarea cu mijloace tehnice sau înregistrarea audio a unei persoane aflate într-o locuinţă sau încăpere ori dependinţă ţinând de aceasta sau a unei convorbiri private se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 6 luni sau cu amendă.

(2) Divulgarea, difuzarea, prezentarea sau transmiterea, fără drept, a sunetelor, convorbirilor ori a imaginilor prevăzute în alin. (1), către o altă persoană sau către public, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă. (…)

(5) Plasarea, fără drept, de mijloace tehnice de înregistrare audio sau video, în scopul săvârşirii faptelor prevăzute în alin. (1) şi alin. (2), se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani”, se arată în Codul Penal.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te