Amendament adoptat la buget: Alocația copiilor va fi majorată de la 84 de lei la 150 de lei

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 15.02.2019 - 00:04

Parlamentarii au adoptat joi, un amendament al deputatului PNL, Robert Sigartau, prin care se majorează alocația copiilor de la 84 de lei, la 150 de lei. Amendamentul a trecut în plen cu 123 de voturi pentru și 119 împotrivă, fiind salvat de 18 voturi din partea UDMR.

SHARE

UPDATE: Majorarea alocaţiilor copiilor, adoptată vineri de Parlament, rămâne valabilă, dar se va schimba sursa de de finanţare. Decizia a fost luată după o şedinţă de urgenţă între Liviu Dragnea şi grupurile parlamentare ale PSD. Amendamentul PNL prevedea ca sursă de finanţare fondul pensiilor speciale.

„La articolul 65 din Regulamentul comun al 3 spune că în plenul celor două Camere se pot formula amendamente de corelare tehnico-legislativă, amendamentele se depunîn scris la preşedintele de şedinţă. Pentru a face ca amendamentul discutat mai devreme în legătură cu majorarea sumei pentru asistenţă socială, pentru a-l face aplicabil acest amendament demagogic, care nu poate fi pus în practică, printr-un simplu motiv că sursa de finanţare indicată este excedentul bugetului asigurărilor sociale de stat.
Oricine are minime cunoştinţe că sumele din bugetul asigurărilor sociale de stat nu pot fi folosite pentru cheltuieli ale bugetului de stat. Alocaţiile reprezintă chelutuială de la bugetul de stat. În consecinţă amendamentul rămâne acelaşi, dar sursa de finanţare o constituie majorarea deficitului bugetar de la 36.156,8 mlilioane lei la 38.287,33 milioane lei. Astfel deficitul bugetului general devine 2,76 din PIB.
După ce legea bugetului de stat va intra în vigoare, Guvernul trebuie să emită OUG pentru a modifica Legea alocaţiilor de stat pentru a se putea mării într-adevăr alocaţiile pentru copii”, a declarat Liviu Dragnea, de la tribuna plenului reunit al celor două Camere, unde este dezbătut bugetul pe 2019.
 

________________________

UPDATE: PSD caută soluții să anuleze amendamentul adoptat, motivul fiind că sursa de finanțare este greșită, scrie Hotnews. Social democrații susțin că nu se pot lua bani din excedentul de la pensii așa cum prevede amendamentul PNL. 

Ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, și Florin Iordache, cel care conduce sedința, au fost chemați în biroul lui Liviu Dragnea la discuții, în condițiile în care efortul bugetar pentru majorarea alocațiilor este de 2 miliarde de lei

Potrivit amendamentului adoptat, alocațiile s-ar majora începând de luna viitoare, mai exact, de la 1 martie 2019, potrivit Hotnews.

„Se propune suplimentarea sumelor prevăzute la anexa 3/20/01 a Ministerului Muncii, titlul 9 "Asistenţă socială" cu suma de 2.130.528.000 lei pentru majorarea alocaţiei de stat pentru copii începând cu data de 1 martie 2019, majorarea alocaţiei de la 84 de lei la 150 de lei, iar pentru copii de la 0 la 2 ani de la 200 de lei la 300 de lei", a declarat după vot, liberalul Robert Sighiartău.

Ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, și Florin Iordache, cel care a condus sedința, au fost chemați în biroul lui Liviu Dragnea la discuții, în condițiile în care efortul bugetar pentru majorarea alocațiilor este de 2 miliarde.

De precizat este că deputatul PNL a susținut amendamentul și în comisa de buget finanțe la dezbateri însă, acesta a fost respins.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te