Ce amendă riscă șoferii dacă fac asta într-un sens giratoriu? De ce este periculos?

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 09.09.2024 - 15:32
Ce amendă riscă șoferii dacă fac asta într-un sens giratoriu? De ce este periculos? - Foto: Freepik.com (rol ilustrativ)
Ce amendă riscă șoferii dacă fac asta într-un sens giratoriu? De ce este periculos? - Foto: Freepik.com (rol ilustrativ)

Sunt o mulțime de reguli de circulație pe care șoferii trebuie să le respecte pentru că altfel vor fi aspru sanționați. Sunt restricții ce țin de siguranța rutieră și a participanților la trafic. Însă nu toți cunosc aceste reguli sau le ignoră.

SHARE

O problemă majori în orașe o reprezintă locurile de parcare. Iar șoferii sunt puși uneori în situații în care trebuie să caute mai multă vreme pentru a găsi un loc în care să-și lase mașina. 

Unii riscă și le parchează ilegal iar acest lucru îi costă mai mult decât ar căuta un loc în parcarea cu plată, de exemplu. 

Amenda pe care o riscă șoferii dacă fac asta într-un sens giratoriu. De ce este periculos?

Vorbim despre sensul giratoriu. Cel mai probabil ați văzut, mai ales seara, mașini parcate cât mai aproape de centrul sensului giratoriu. Cel mai probabil dacă este vorba despre un sens cu mai multe bensi, iar zona nu este intens circulată, probabil nu ar fi interpretat ca deranjant pentru participanții la trafic. 

Citește și: Cât este amenda dacă NU faci asta când ești în trafic? Poți rămâne și fără talon. E risc de accident

Dar este legal. Codul rutier spune că este interzis să oprești sau să parchezi în sensul giratoriu. Iar amenda este 330 de lei. 

Pe de altă parte, șoferii care stau mai mult de 5 minute în acel loc pot fi amendați pentru „staționare neregulamentară” cu o sumă cuprinsă între 660 de lei și 825 de lei.

De altfel, legea stabilește că parcarea sau staționarea unui vehicul la mai puțin de 25 de metri de un sens giratoriu sau trecere de pietoni e ilegală.

Conform Art 142, lit f) din Legea 195/2002, ”se interzice oprirea voluntară a vehiculelor […] în intersecții, inclusiv cele cu circulație în sens giratoriu, precum și în zona de preselecție unde sunt aplicate marcaje continue, iar în lipsa acestora, la o distanță mai mică de 25 m de colțul intersecției”.

Sunt însă și cazuri în care, într-un giratoriu cu mai multe benzi de circulație, prima bandă este destinată opririi și parcării vehiculelor. Acest lucru e semnalizat însă corespunzător, atât prin indicatoare cât și prin marcajele de pe șosea.

În lipsa acestora, oprirea sau parcarea în sensul giratoriu sunt interzise.

Amenzi usturătoare pentru șoferii care conduc în aceste condiții. Ce nu au voie să poarte?

Clasele de amenzi în România sunt următoarele: 

 clasa I - 2 sau 3 puncte-amendă 
clasa a II-a - 4 sau 5 puncte-amendă
clasa a III-a - de la 6 la 8 puncte-amendă
clasa a IV-a - de la 9 la 20 puncte-amendă
clasa a V-a - de la 21 la 100 puncte-amendă - se aplică doar persoanelor juridice.

În cazul în care un conducător auto este surprins parcând neregulamentar, acesta riscă o amendă din prima clasă de amenzi, adică 2 sau 3 puncte de amendă.

Ce mașini circulă prin București. Zeci de amenzi date pentru defecțiuni tehnice

Punctul-amendă de circulație este plafonat după ce Guvernul a decis, prin OUG 87/2024, la suma de 165 lei. Astfel, amenda pentru oprirea în sensul giratoriu costă între 330 de lei și 490 de lei. 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te