Ambasadorul Ucrainei la București: Reconstrucția țării va costa 400 miliarde $. România ne va ajuta

DE Remus Cernea | Actualizat: 06.07.2023 - 21:43
Ambasadorul Ucrainei la București, Excelența sa Ihor Prokopchuk, - Foto: Facebook
Ambasadorul Ucrainei la București, Excelența sa Ihor Prokopchuk, - Foto: Facebook
Forumul Rebuilding Ukraine, organizat de către Camera de Comerț Româno – Ucraineană: Foto: Newsweek / Remus Cernea
Forumul Rebuilding Ukraine, organizat de către Camera de Comerț Româno – Ucraineană: Foto: Newsweek / Remus Cernea
Forumul Rebuilding Ukraine, organizat de către Camera de Comerț Româno – Ucraineană: Foto: Newsweek / Remus Cernea
Forumul Rebuilding Ukraine, organizat de către Camera de Comerț Româno – Ucraineană: Foto: Newsweek / Remus Cernea

Ambasadorul Ucrainei la București, Excelența sa Ihor Prokopchuk, a acordat un interviu pentru Newsweek România în care a vorbit despre sprijinul pe care Bucureștiul îl poate oferi în reconstrucția țării sale.

SHARE

Ambasadorul Ucrainei la București, Excelența sa Ihor Prokopchuk, a acordat interviu pentru Newsweek România în cadrul forumului Rebuilding Ukraine, organizat de către Camera de Comerț Româno – Ucraineană.

Newsweek: Excelența Voastră, cum considerați că un eveniment precum acest forum economic poate îmbunătăți relațiile economice dintre România și Ucraina?

Ihor Prokopchuk, Ambasadorul Ucrainei la București: În primul rând aș spune că am intrat într-o nouă fază a relațiilor bilaterale odată cu acest război declanșat de către Rusia asupra Ucrainei. Primul semn a acesteia a fost primirea călduroasă de care cetățenii ucraineni care s-au refugiat ca urmare a acestui război au avut parte pe teritoriul României.

Citește și: VIDEO Scorpions a schimbat, la București, versurile de la Wind of Change ca să ceară pace în Ucraina

Unii dintre ei au rămas în România, alții au plecat mai departe spre alte țări din Europa, dar cu toții s-au bucurat de ospitalitatea și de căldura cu care au fost primiți. Acesta este mesajul pe care l-am primit din partea ucrainenilor care acum sunt în România și care au statutul de protecție temporară și se bucură de sprijinul Guvernului României. Iar acest lucru este foarte apreciat. 

Citește și: Povestea voluntarului britanic care a parcurs peste 22.000 km. pentru a salva 130 de femei și copii

Iar în privința relațiilor bilaterale dintre țări, acestea se dezvoltă pe multiple planuri. Forumul de azi promovează cooperarea dintre noi pe una dintre dimensiuni. Dar sunt multe altele importante. Pe de o parte, forumul ne va ajuta să înțelegem mai bine mecanismul implicării în eforturile de refacere a Ucrainei. Pe de alta, va aduce mai aproape comunitățile de business. 

Implicarea în reconstrucția Ucrainei va genera numeroase noi posibilități. Estimările vorbesc deja de peste 400 de miliarde de dolari care ar fi necesari reconstrucției. Acesta va fi un proiect de transformare unic pentru afaceri și va reprezenta un punct major de interes pentru multe țări care vor participa la acest efort alături de Ucraina.

România are cea mai lungă graniță cu Ucraina dintre țările membre ale Uniunii Europene. Astfel că România poate juca un rol major de hub și de furnizare a multor produse și echipamente. Această posibilitate este important să o explorăm. 

În luna ianuarie a acestui an a fost organizat primul forum de acest fel, iar acum avem al doilea forum de la București, lucru pe care îl consider o creștere. O creștere a interesului, sunt și mai multe întrebări specifice care sunt discutate și suntem aici pentru a vorbi în mod concret despre nevoile și despre contextul economic din diferite regiuni ale Ucrainei. Vorbim și despre o perspectivă internațională mai largă de implicare economică în Ucraina.

Este parte a acestui efort combinat de conectare cât mai eficientă cu mediile economice în vederea promovării reconstrucției țării. Și de implicare a actorilor internaționali, iar România cu siguranță va fi unul dintre aceștia. 

Newsweek: Cum priviți o viitoare vizită în România a Președintelui Zelenski? 

Ihor Prokopchuk, Ambasadorul Ucrainei la București: În primul rând vreau să menționez rolul remarcabil jucat de președintele Zelenski în ce privește atragerea, prin activitatea sa diplomatică, a sprijinului pentru Ucraina și consolidarea acestuia.

Prin implicarea sa directă a devenit posibil ca recent să fie realizate acorduri pe care nu le-am fi crezut posibile cu câteva luni înainte. Iar aceasta reprezintă o mare realizare directă a președintelui și a echipei sale. El urmărește prin activitatea sa mai multe dimensiuni ale diplomației, iar prioritatea numărul 1 pentru președintele Zelenski este asigurarea capacităților militare necesare pentru apărarea Ucrainei.

Am primit foarte mult sprijin și asistență din partea multor parteneri internaționali, dar acest foarte brutal și intens război de agresiune al Rusiei continuă. Trebuie să învingem în acest război! Iar pentru a reuși asta este necesar să avem capacitățile militare necesare pentru apărare. Astfel că acesta este obiectivul primordial al Președintelui Zelenski. 

Deplasările pe care le-a efectuat până acum în afara țării reprezintă un număr limitat de vizite, pentru că suntem într-un război în plină desfășurare, pentru că sunt provocări de securitate implicate în astfel de drumuri, pentru că există riscuri asupra președintelui Zelenski din partea statului agresor.

De aceea a fost un număr limitat de vizite pe care președintele și-a asumat riscul de a le face întrucât știe că astfel poate aduce sprijin pentru a întări capacitățile defensive ale țării. Aceste vizite l-au putut ajuta să obțină noi echipamente militare necesare armatei ucrainene pe câmpul de luptă și care o vor ajuta să învingă în aceste bătălii. Asta este ceea ce face președintele.

A făcut aceste vizite pentru a obține noi capacități militare pentru ca Ucraina să câștige acest război. De asemenea, el caută posibilități pentru a participa la întruniri cu caracter regional. Cu siguranță România este un partener foarte important pentru Ucraina și luăm în calcul posibilitățile de a menține relațiile bilaterale la cel mai ridicat nivel, inclusiv la nivel prezidențial.

Până acum au fost conferințe telefonice între președinți sau întâlniri cu prilejul unor evenimente, dar cu siguranță ne vom gândi și la posibilitatea unei astfel de vizite.

Newsweek: Ce considerați că ar trebui să facă aceia care susțin Ucraina pentru a contracara propaganda rusească? Dați-mi voie să vă spun că în România vedem o intensă propagandă pro-rusă pe social media și la unele posturi TV sau publicații online. Care ar fi cele mai bune căi de contracarare și de criticare a acesteia?

Ihor Prokopchuk, Ambasadorul Ucrainei la București: Voi spune că, desigur, România și țările Uniunii Europene sunt pe deplin angajate în susținerea libertății presei.

Libertatea presei este un element esențial pentru o societate democratică. Atunci când Ucraina apără principiile și fundamentele democratice, cu siguranță libertatea presei se numără printre acestea. În același timp trebuie să fim conștienți de faptul că rușii sunt foarte pricepuți în a utiliza libertatea presei ca o vulnerabilitate a societăților democratice.

De aceea, este necesar să fim vigilenți în a ne sigura că menținem presa liberă dar în același timp să fim capabili să contracarăm narațiunile propagandei ruse. Ucraina este o țintă directă și o victimă a agresiunii rusești și suntem doritori să împărtășim experiența pe care o avem în acest sens partenerilor noștri, inclusiv României. Din punctul meu de vedere este necesar să fie promovate inițiative civile, organizații neguvernamentale care pot fi implicate în promovarea cooperării în ceea ce privește combaterea propagandei ruse.

Acest lucru este de o extremă importanță și sper foarte mult ca organizațiile neguvernamentale și reprezentanți ai presei să lucreze împreună pentru a vedea care sunt cele mai bune soluții. 

Ucrainenii luptă pentru țara lor dar și pentru libertate, pentru democrație, pentru valorile fundamentale care contează pentru toate societățile democratice.

De aceea este foarte important să realizăm că acest război brutal continuă și este necesar să fiți alături de noi pentru ca Ucraina să câștige acest război. Este important să avem asigurări din partea conducerii României că țara dumneavoastră va sta alături de Ucraina atât cât a fi nevoie, atât cât va fi necesar.

Și sper foarte mult că acesta va fi și sentimentul încercat de cetățenii României. Nu în ultimul rând mulțumesc tuturor agenților păcii din România pentru sprijinul lor oferit ucrainenilor în țara dumneavoastră și pentru întreaga asistență umanitară trimisă pestre graniță și destinat diferitelor comunități din Ucraina. 

Remus Cernea este corespondentul Newsweek în Ucraina 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te