Ambasadorul României în SUA, despre era Biden: Proiectele comune vor continua și se vor dinamiza

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 22.01.2021 - 08:39
Foto: digi24.ro

O nouă administrație în America aduce reașezări în relațiile cu statele importante, cu Uniunea Europeană. Ce s-ar putea schimba în relația cu țara noastră aflăm de la ambasadorul României în Statele Unite ale Americii, George Maior, care a acordat un interviu TVR.

SHARE

„Am fost invitat să particip la ceremonia de învestire de la Capitoliu. Într-adevăr, ea a fost diferită de alte evenimente similare datorită unor factori cunoscuți: pandemia, bineînțeles, condițiile de securitate. Dar important, dincolo de ritualul transferului de putere marcat de o asemenea ceremonie prin depunerea jurământului de către președinte și vicepreședinte, important în acest context este mesajul pe care America îl aude de la noii săi conducători, fapt care a marcat și de data aceasta evenimentul ca atare. Un mesaj clar, vibrant aș spune, de unitate, transmis de președintele Biden americanilor într-un moment complex din punct de vedere al evoluțiilor interne și externe, pe multiple planuri.

Relația cu Statele Unite, și pentru noi, și pentru mulți parteneri europeni, este vitală din punct de vedere al securității, dar și al promovării unor valori legate de democrație și de stat de drept. Repet: America, istoric, are o putere regenerativă fantastică în procesul democratic. Au existat momente dificile - în timpul războiului din Vietnam, în timpul mișcării drepturilor civile, în timpul administrației Nixon, criza economică din anii '80 - întotdeauna America a ieșit întărită, cu o viziune tradițională asupra valorilor și cu o viziune proaspătă asupra rolului său în lume. De aceea am toată încrederea și sunt destul de optimist, păstrând, bineînțeles, și o doză de realism, că și relația noastră cu Statele Unite se va aprofunda în continuare fiind, repet, un element pivotal în ceea ce privește expresia noastră regională, capacitatea noastră de a ne asigura securitatea, de a proiecta stabilitate într-o regiune foarte complicată și pentru noi, mă refer la Marea Neagră, la provocările cunoscute pe linie de securitate, pe linie economică, cu care ne confruntăm.

Au fost 4 ani de dezvoltare a Parteneriatului, o comunicare foarte bună cu administrația republicană și progrese semnificative și pe linia cooperării în domeniul apărării și al securității, dar și în domeniul economic, cu noi direcții de dezvoltare pe acest plan care este, de asemenea, extrem de semnificativ pentru noi.

În ceea ce privește nuanțele sau diferențierile între o administrație democrată și republicană vizavi de abordarea Europei Centrale și de Est, aș spune că există și elemente profunde de continuitate în ceea ce privește analiza securității regionale, identificarea factorilor provocatori la adresa acestei securități, interesele economice și, până la urmă, că nu uităm un aspect foarte important - în primul rând, Parteneriatul strategic dintre România și Statele Unite a fost realizat, a fost început sub o administrație democrată, a fost continuat puternic și de administrația Bush, care a succedat acestei administrații și apoi a fost adaptat exigențelor, dacă vreți, sau provocărilor sec XXI tot într-o administrație democrată, cea a lui Obama, și dacă ne amintim, chiar vicepreședintele Biden atunci a avut un rol semnificativ în realizarea acestei adaptări a parteneriatului pentru sec XXI, așa cum îl numim acum.

Proiectele comune vor continua și chiar se vor dinamiza. Să nu credeți că în tot acest interval de timp relația cu zona democrată nu a existat, comunicarea e foarte bună la nivelul Congresului și la nivelul elitelor intelectuale și de gândire strategică democrată. Ei sunt foarte la curent cu toate aceste evoluții și am primit chiar în dialogul pe care l-am început și formal, cu noi membri ai actualei administrații sau viitori membri, ele sunt susținute și avem toată garanția că aceste progrese vor continua. Deci nu îmi fac absolut nicio problemă relativ la continuitate în ceea ce privește interesul românesc în relația economică sau în noile acorduri și angajamente care s-au luat de către ambele părți în acești ani, în special în ultimul an”, a declarat George Maior pentru TVR. 

Citește mai mult pe stiri.tvr.ro

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te