Ambasada SUA condamnă ferm afirmațiile liderilor AUR cu privire la Holocaust: „Dezgustător"

DE Daniel Toșa | Actualizat: 27.01.2022 - 21:34
Ambasada SUA condamnă ferm afirmațiile liderilor AUR cu privire la Holocaust: „Dezgustător"/FOTO: dw.com

Shane Dixon, adjunctul interimar al șefului misiunii SUA la București, a spus într-un clip video postat pe Facebook că „Nimic din ce are legătură cu Holocaustul nu este o temă minoră”.

SHARE

Afirmația oficialului are loc în contextul în care AUR a calificat într-un comunicat oficial de presă din 3 ianurie istoria Holocaustului drept „teme minoră”.

„Să văd cum e manipulat și exploatat antisemitismul pentru câștig politic intern sau avantaj geopolitc este dezgustător. Nimic din ce are legătură cu Holocaustul nu este „o temă minoră”.

Desconsiderarea sa amintește de cuvintele reprobabile ale lui Rudolf Hoss, cel mai longeviv comandant de la Auschitz, care, când a fost confruntat la proces cu faptul că a ucis 3.5 milioane de oameni, a spus: Nu, doar 2,5 milioane”, „, a spus Shane Dixon, adjunctul interimar al șefului misiunii SUA la București, cu ocazia Zilei Internaționale pentru Comemorarea Victimelor Holocaustului.

Citește și: Președintele CE: O ameninţare împotriva Ucrainei este o ameninţare împotriva Europei

„Popoarele noastre sătule, bulversate de pandemie, se confruntă cu valuri de dezinformări și retorici maligne, inclusiv o reapariție stranie a anti-semitismului. Din păcate, și exact ca în trecut, când lumea se tulbură, reapare spectrul constant și latent al anti-semitismului…

Când se schimbă paradigma, cele mai infame aspecte ale naturii noastre se manifestă și se dezlănțuie. I-aș avertiza pe cei care pășesc pe calea antisemitismului către orice mijloace că se află într-o companie extrem de perfidă”, a mai spus diplomatul american.

Citește și: VIDEO Iohannis, după ședința CSAT: România este gata să găzduiască o prezență aliată crescută

Parchetul General s-a autosesizat și a deschis un dosar penal in rem după afirmația AUR prin care se minimaliza Holocaustul.

„La data de 6 ianuarie 2022, urmare a sesizării din oficiu în conformitate cu art. 292 din Codul de procedură penală, la nivelul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost înregistrat un dosar penal privind comunicatul de presă emis pe 3 ianuarie 2022 de partidul AUR, intitulat ‘Experimentele ideologice asupra copiilor din România trebuie să înceteze!’, în care se efectuează cercetări in rem sub aspectul săvârşirii infracţiunii prev. de art. 6 alin. 1 din OUG nr. 31/2002, respectiv în varianta – minimalizarea în mod evident, prin orice mijloace, în public, a holocaustului ori a efectelor acestuia”, a transmis Parchetul General, într-un comunicat.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.