Alte două focare de coronavirus descoperite în Arad

DE Adelina Sahlean | 22.07.2020 - 15:37
FOTO: Profimedia

Două focare de COVID-19 au fost descoperite de autorităţile sanitare din judeţul Arad, în ultimele zile, în localitatea Sâmbăteni şi comuna Seleuş, unde inclusiv conducerea primăriei este infectată, iar sarcinile au fost preluate de către secretarul comunei.

SHARE

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Arad, Iustin Cionca, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă susţinută alături de responsabilii sistemului sanitar, că în prezent sunt în evoluţie 125 de cazuri de COVID-19 în judeţ, dar numai 56 de bolnavi sunt internaţi, pentru că restul a refuzat asistenţa medicală şi sunt acasă.

"Diferenţa destul de mare sunt acasă, iar asta ne îngrijorează, pentru că trebuie să înţelegem cu toţii că răspândirea virusului este extrem de dificil de prevenit în condiţiile în care unii dintre bolnavi nu respectă măsura carantinării sau izolarea faţă de ceilalţi. Din informaţiile primite de la Direcţia de Sănătate Publică, unii sunt întâlniţi pe stradă", a spus Cionca.

Preşedintele CJ Arad a spus că cele mai multe cazuri de îmbolnăvire sunt în Sâmbăteni şi Seleuş.

"Avem 40 de bolnavi la Sâmbăteni, de unde virusul a ajuns şi în alte localităţi, cum ar fi Covăsânţ, Sântana sau Lipova. Un alt focar la această oră este comuna Seleuş, unde avem deja 24 de cazuri. Aici este o situaţie şi mai deosebită, pentru că toată conducerea Primăriei este afectată, au fost testaţi pozitiv domnul primar (Cristian Branc - n.r.) dar şi viceprimarul (Viorel Mila - n.r.), un medic de familie din comună şi mai mulţi angajaţi din primărie. La ora aceasta avem bolnavi de COVID-19 în 24 de comune şi oraşe din judeţ", a spus Cionca.

În cazul Primăriei Seleuş, dintre cei 22 de angajaţi, opt sunt confirmaţi infectaţi, iar atribuţiile primarului, care este internat în spital, au fost preluate temporar de către secretarul comunei. Programul cu publicul al Primăriei a fost redus, se desfăşoară între 08,30 şi 11,30, iar persoanele nu sunt primite în clădire, ci lasă cererile sau documentele la poartă, poliţistului local.

Cu privire la cele două focare, şeful Direcţiei de Sănătate Publică Arad, Horea Timiş, a declarat că după "o creştere exponenţială" a numărului de infectaţi, "s-a intrat într-o fază de platou".

"În continuare suntem prezenţi acolo şi facem teste şi anchete epidemiologice. Focarul de la Sâmbăteni, într-o săptămână sau două va fi eradicat, dacă ne menţinem la faza de platou. Dacă vor fi din nou creşteri, ne gândim la măsuri mai drastice. La Seleuş, cu siguranţă vom mai depista alţi pozitivi, până săptămâna viitoare. Urmărim dacă intrăm în creştere exponenţială, dar evităm măsurile drastice", a spus Horea Timiş.

În judeţul Arad, după o pauză de câteva săptămâni în care nu au mai fost înregistrate cazuri noi de COVID-19 şi s-a ajuns în situaţia ca nicio persoană să nu mai fie spitalizată, iar autorităţile au declarat judeţul "liber de COVID-19", în ultimele zece zile au apărut zeci de cazuri noi. De la începutul pandemiei, în judeţ au fost confirmate infectate 836 de persoane, din care 35 în ultimele 24 de ore. Un număr de 79 de pacienţi spitalizaţi au decedat în toată această perioadă.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te