Alertă de inundații pe Someșul Rece: populația trebuie să se autoevacueze

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 03.05.2021 - 10:55
Alertă de inundații pe Someșul Rece: populația trebuie să se autoevacueze. / Foto: news.ro

Cota de siguranţă de pe Someşul Rece a fost depăşită din cauza precipitaţiilor şi a topirii zăpezii.

SHARE

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Cluj s-a reunit în noaptea de duminică spre luni şi s-au decis măsuri pentru a evita inundarea Defileului Someşului Rece. S-a emis mesaj Ro-Alert în mai multe zone, cerându-se populaţiei să se autoevacueze.

”Pe parcusul nopţii trecute a fost înregistrată o creşere a acumulării apei în barajul Someşul Rece I, situat în Defileul Someşul Rece, peste cota de siguranţă a acestuia, ca urmare a precipitaţiilor abundente şi a topirii zăpezii din zona de munte.

A fost constituit Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, iar o comisie din cadrul acestuia, condusă de către prefectul judeţului Cluj, alături de specialişti din cadrul Hidroelectrica şi reprezentanţi ai autorităţilor locale s-au deplasat la faţa locului, pentru a evalua situaţia şi eventualele pericole care ar putea fi pentru populaţia din zonă”, a transmis, ISU Cluj.

Citește și: India, îngenuncheată de COVID. Numărul oficial al infectărilor se apropie de 20 de milioane

Sursa citată a precizat că au fost luate măsuri de închidere a vanelor a două dintre aducţiunile subterane către barajul de acumulare, pe lângă deschiderea vanelor de fund ale barajului care asigurau un debit de scurgere de peste 3 mc/s.

”Cu toate acestea, acumularea de apă a crescut în continuare, ajungând, în jurul orei 01.00, la peste 1 cm peste deversorul de suprafaţă, fiind înregistrată o deversare peste cotele de siguranţă ale barajului şi în aval de barajul de acumulare.

Astfel, a fost luată decizia de a se transmite, preventiv, un mesaj prin sitemul RO-Alert către terminalelel mobile, situate într-o arie selectată geometric de-a lungul râului Şomeşul Rece, între localităţile Măguri-Răcătău şi lacul de acumulare din localitatea Gilău, prin care se solicita populaţiei să ia măsuri de autoevacuare din zonă”, a mai transmis ISU, informează news.ro.

Citește și: Secretarul de stat al SUA: China acţionează „mai represiv acasă și mai agresiv în străinătate”

Sursa citată a explicat că, din fericire, creşterea nivelului de acumulare s-a oprit, iar în aceste momente este în scădere, iar locuinţele şi locatarii acestora din zona respectivă sunt în siguranţă.

La faţa locului comisia de specialitate, evaluează în contiunare situaţia privind eventualele modificări care pot să apară.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.