Alegeri în Moldova: Jumătate de milion de moldoveni au votat încă de la primele ore ale dimineții

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 05.11.2023 - 13:33
Alegeri 2023: jumătate de milion de moldoveni au votat încă de la primele ore ale dimineții Foot: stiri.md

Potrivit Comisiei Electorale Centrale (CEC), la acest scrutin vor fi aleși 898 de primari și 11.058 de consilieri locali, dintre care 9.972 sătești, orășenești și 1.086 raionali.

SHARE

Potrivit Comisiei Electorale Centrale (CEC), la acest scrutin vor fi aleși 898 de primari și 11.058 de consilieri locali, dintre care 9.972 sătești, orășenești și 1.086 raionali.

Până la această oră, 494.654 de cetățeni și-au exercitat dreptul la vot. Potrivit datelor prezentate de Comisia Electorală Centrală, puțin mai active sunt femeile, acestea reprezentând 52,92% din numărul celor care s-au prezentat la urne în primele două ore de la deschiderea secțiilor de votare, conform Știri.md.

Alegeri în Moldova: Jumătate de milion de moldoveni au votat încă de la primele ore ale dimineții

Datele CEC mai arată că cei mai tineri, dar și cei mai în vârstă sunt mai puțin activi. Tinerii cu vârstele cuprinse între 18-25 de ani reprezintă 3,93% din numărul total de alegători care au votat până la ora 12:00.

Alegătorii cu vârstele de +76 de ani reprezintă 5,59% din toți cei care au votat. Ei sunt urmați de alegătorii cu vârstele cuprinse între 26-35 de ani – 8,54%; 36-45 de ani – 13,77%, 46-55 de ani – 16,79%; 56-65 de ani – 26,92% și 66-75 de ani – 24,56%.

Pentru aceste alegeri, Comisia Electorală Centrală a tipărit 7.669.667 de buletine de vot, dintre care 6.068.878 în limba română și celelalte în limba rusă.

În conformitate cu prevederile electorale, fiecare alegător votează personal. Votarea în locul altor persoane nu se admite. Alegătorul prezintă actul de identitate biroului electoral al secției de votare pentru înregistrarea prezenței acestuia la votare și verificarea înscrierii în lista electorală de bază. Ulterior, un membru al biroului electoral îi înmânează alegătorului buletinul de vot. La primirea buletinului, alegătorul semnează în lista electorală în dreptul numelui său.

Voturi decisive

Votantul poate fi înscris numai într-o singură listă electorală și la o singură secție de votare în baza actelor ce atestă domicilierea sa în perimetrul secției de votare respective.

Citește și: Republica Moldova se rupe total de Rusia. Maia Sandu: "Nu luăm lecții de democrație de la Kremlin"

Persoana care are domiciliu și reședință valabilă, termenul înregistrării nu poate fi mai mic de trei luni până la data primului tur de scrutin, se înscrie în lista electorală ce corespunde secției de votare în a cărei rază teritorială aceasta își are reședința.

Alegătorul care prezintă pașaportul sau buletinul de identitate de generația întâi fără fișă de însoțire va fi admis să-și exercite dreptul de vot dacă sistemul electronic va confirma că este arondat la această secție de votare, precum și dacă figurează în lista electorală de bază a secției.

Citește și: Maia Sandu, desemnată personalitatea europeană a anului 2022 la Paris

În cazul alegătorilor care votează în baza pașaportului se va înscrie seria și numărul acestuia la rubrica „Notă” din lista electorală. Scrutinul va fi monitorizat de peste 1.500 de observatori naționali și internaționali.

Din numărul total, 1.092 de observatori naționali reprezintă opt asociații obștești din țară. Cei mai mulți observatori au fost acreditați la solicitarea Asociației Promo-LEX.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te