Adrian Beleaua Corduneanu, acuzat de cămătărie și șantaj la păcănele, cât pe ce să fie liber

DE Adrian Costin | Actualizat: 11.01.2023 - 18:04
Adrian Beleaua Corduneanu, cât pe ce să fie liber Foto: Facebook

Interlopul Adrian "Beleaua" Corduneanu era cât pe ce să fie pus în libertate, doar că, în momentul de față, el este arestat preventiv în două dosare. Într-unul, judecătorii ieșni l-au plasat sub contol judiciar, dar el rămîne închis în dosarul Las Vegas.

SHARE

Adrian Corduneanu va rămâne în arest preventiv cel puțin până pe 22 ianuarie, măsura fiind prelungită de Curtea de Apel București la 21 decembrie 2022, în dosarul Las Vegas. Alături de Beleaua mai rămân în arest Bogdan Corduneanu, Ion Coporan, Remus Hotin și alți locotenenți ai Cordunenilor.

Tot Curtea de Apel București i-a plasat însă sub control judiciar pentru 60 de zile pe interlopii Marian Sîrbu, zis Box, Florin Șpac, Cătălin Biță. George Duță și pe Sorin Doroftei. Cel din urmă este, alături de fratele său Mihăiță, patronul cazinourilor Las Vegas, care-i angajase pe interlopi ca să le intimiedeze concurența.

Pe de altă parte, judecătorii ieșeni l-au plasat sub control judiciar pe Adrian Beleaua Corduneanu, în dosarul de camătă în care au fost peste 50 de victime. Măsura nu se aplică însă, pentru că este în vigoare decizia Curții de Apel București. 

Dosarul Las Vegas

Grupul infracțional acționa la nivel național și era alcătuit din interlopi din mai multe clanuri care, prin forță, au reușit să stopeze extinderea unor săli de jocuri cu păcănele concurente. Interlopii ar fi fost angajați de cei ce controlau rețeaua de jocuri de noroc Vegas.

Citește și: VIDEO Interlopii Oarză ar fi bătut un om al Cordunenilor, iar aceștia i-ar fi dat pe mâna Poliției

Gruparea ar fi fost condusă de Florin Șpac, fost luptător al clubului Dinamo și un apropiat al clanului Corduneanu, Marian Sîrbu, zis Box, fost locotenent al Cămătarilor, și frații Costel, Adrian și Bogdan Corduneanu, din Iași, care erau responsabili pentru zona Moldovei.

Citește și: Interlopul Adrian "Beleaua" Corduneanu și soția finanțau cu bani din cămătărie un escroc imobiliar

La cele 123 de percheziții domiciliare din această săptămână, au fost descoperite sume totalizând peste 500.000 de euro, o armă cu glonț deținută ilegal (cu încărcător și 2 cartușe), două arbalete, arme albe, 40 de kilograme de materiale pirotehnice clasa F1, F2, F3, 8 punguțe ce conțin substanță albă pulverulentă (cocaină), precum și înscrisuri.

Cu privire la infracțiunile de șantaj, din cercetări a rezultat că acestea au fost comise împotriva unui număr de 16 persoane. 

Una dintre persoanele vătămate a fost lipsită de libertate, nefiindu-i permis să părăsească zona din fața sălii de jocuri de noroc până la sosirea a doi dintre membrii marcanți ai grupului. Cu aceeași ocazie, acesteia i-a fost smuls din mână telefonul mobil, pe care inculpații l-au aruncat pe podea și l-au călcat în picioare.

Interlopii interveneau în forță ca să închidă sălile de jocuri de noroc concurente, să renunțe la brandul deținut anterior de firma concurentă, să modifice fațada spațiilor destinate desfășurării activității, să renunțe la spațiile pe care le dețineau în chirie pentru funcționarea unor săli de jocuri de noroc, să renunțe la poziția deținută la o societate concurentă și să încadreze în cadrul societății deținute de grup, să plătească datoriile acumulate față de societățile deținute de grup, să renunțe la câștigurile realizate în urma plasării de pariuri sportive, să nu mai frecventeze niciodată sălile de jocuri de noroc administrate de grupul infracțional organizat, să restituie sume de bani despre care membrii grupului infracțional organizat apreciau că ar fi fost sustrase din incinta sălilor de jocuri de noroc, să remită contravaloarea reparației aparatelor de tip ”slot-machine” avariate și să șteargă postările de pe rețelele de socializare prin care denigrau activitatea sălilor de noroc administrate de grup. 

În 2018, Florin Șpac ar fi fost recrutat de frații Mihăiță și Sorin Doroftei, proprietarii lanțului de cazinouri Las Vegas.

Șpac a adus mai mulți intrerlopi, majoritatea cunoscuți cu antecedente penale, care apoi erau angajați de frații Doroftei pe funcții fictive. În funcție de rezultatele pe care le aveau în lupta cu firmele concurente, primeau, pe lângă salarii, bonusuri importante care constau în autoturisme sau vacanțe exotice.

O avocată, de partea interlopilor

„În ceea ce privește infracțiunea de favorizare a făptuitorului s-a reținut că, un inculpat, în calitate de avocat membru al Baroului Iași, s-a prezentat la sediul I.P.J. Iași – Serviciul Investigații Criminale și, invocând calitatea de apărător ales al unei persoane, a participat la audierea acesteia, asigurându-se că nu relatează adevărul și comunicând ulterior conținutul declarației membrilor grupului infracțional organizat, ajutându-i pe aceștia să îngreuneze și împiedice cercetările desfășurate în cadrul unui dosar înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași cu privire la infracțiunea de loviri sau alte violențe comise de aceștia.

În cursul zilei de astăzi a fost sesizată Curtea de Apel București cu propunere de arestare preventivă a 30 de inculpați (28 reținuți în cauză și 2 în executarea unor pedepse privative de libertate).

Dosarul escrocheriilor cu terenuri din Iași

Polițiștii au descins zilele trecute la domiciliile membrilor calnului Cordunanu într-un dosar de cămătărie.

Anchetatorii spun că sunt peste 50 de victime, printre acestea regăsindu-se persoane care ar deține imobile, persoane care ar avea diverse afaceri, împătimiți ai jocurilor de noroc, persoane care ar lucra în instituții publice și persoane care ar săvârși diverse infracțiuni. 

"Pe timpul controlului judiciar, impune inculpaţilor să respecte următoarele obligaţii: a) să nu părăsească teritoriul României; b) să nu comunice în mod direct sau indirect, pe nicio cale, cu Sandu Cătălin Gheorghiță, Bernic Alexandru Tudor, Costin Răzvan Ionuț, Curcă Alin Eugen, Roată Constantin Florin, Puşcaşu Mihaela Monica, Moraru Mihai, Alexe Marius Marian, Toma Călin Florin, Mihai Ionel, Chiriac Valentin, Cozma Mihai, Cojocaru Adrian, Zapodeanu Ion, Floria Lucian, Vieru Lucian, Grigorovschi Adrian, Profir Constantin, Zarojanu Horia, Palfey Maria, Blându Ioan, Gabor Florentin, Filipescu Maria, Savin Gheorghe", se arată în decizia Curții de Apel Iași prin care Adrian Beleaua Corduneanu și soția sa au fost plasați sub control judiciar, conform Newsweek

Acest pasaj face legătura cu dosarul în care sunt judecați Cătălin Sandu, Alexandru Tudor Bernic și Răzvan Ionuț Costin. Tot aici regăsim și numele mai multor oameni de afaceri.

Cum erau luate cu acte false proprietăți de milioane și apoi vândute

Cătălin Sandu îşi folosea cunoştinţele şi sursele din domeniul imobiliar pentru a identifica persoane vârstnice ale căror cereri de retrocedare a unor terenuri fuseseră aprobate de comisiile de fond funciar sau de instanţă, moştenitori cărora nu le fusese emis încă certificatul de moştenitor sau persoane care aveau titlu de proprietate pentru un teren a cărui situaţie juridică devenise ulterior incertă.

După obţinerea informaţiilor, Cătălin Sandu lua legătura cu notarul Costin, care avea acces, prin natura meseriei sale, la diverse baze de date. Costin verifica situaţia juridică a terenurilor şi obţinea copii după anumite documente. Dacă erau necesare informaţii suplimentare, acestea erau obţinute fie de Sandu, fie de Iulian Ilincariu, un alt membru al grupului, de la funcţionari ai Oficiului de Cadastru (OJCPI) sau ai Primăriei. Procurorii au identificat patru funcţionari, fără a fi clar dacă aceştia erau conştienţi că se fac părtaşi la o viitoare escrocherie.

Cheia „surselor” lui Sandu era un referent al OJCPI, care furniza copii după schiţe cadastrale, cărţi funciare, hotărâri judecătoreşti ori titluri de proprietate. Serviciile furnizate de funcţionari nu erau gratuite, aceştia fiind recompensaţi financiar periodic, cu sume variind în funcţie de valoarea „ponturilor” furnizate.

După întocmirea „dosarului”, Sandu îi contacta pe proprietarii sau moştenitorii terenului respectiv, spunându-le că există persoane interesate să le achiziţioneze şi le propunea un preţ bun. Urma o întâlnire cu viitoarea victimă, fie la domiciliul acesteia, fie în localuri precum restaurantul Dunărea, Déjá Vue, cafeneaua Piaţa Unirii ori cafeneaua care funcţiona în Târgu Cucu la parterul blocului unde este situat notariatul Coste Ştefan şi asociaţii, la care participau şi avocatul Bernic şi notarul Costin.

Victima era convinsă să încheie un contract special de mandat sau o împuternicire notarială pe numele lui Sandu, prin care acesta era împuternicit să tranzacţioneze terenul în numele proprietarului. Ulterior, terenul era vândut, dar banii nu mai ajungeau la proprietar, ci se opreau în buzunarele membrilor grupului. Aceştia nu se grăbeau. În cazul terenului deţinut de M.F., între contactarea victimei şi vânzarea efectivă a terenului acesteia au trecut patru ani. În alt caz, proprietara a fost contactată în 2017, iar o parte a terenului de 34 ha a fost vândută în 2020.

Acest mod de lucru ducea şi la perioade în care nu existau încasări. În această situaţie, pentru a păstra interesul membrilor grupului, Cătălin Sandu împrumuta sume importante de la persoane din lumea interlopă, precum Adrian Corduneanu. La acesta se apela şi pentru asigurarea protecţiei grupului.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te