Adjunctul Secretarului General al NATO, Mircea Geoană: Cerem eliberarea imediată a lui Protasevici

DE Adrian Costin | Actualizat: 31.05.2021 - 13:46
Air Chief Marshal Stuart Peach și Mircea Geoana, adjunctul Secretarului General al NATO Foto: INQUAM Photos /George Călin

Un ziarist şi blogger belarus plecat din ţară, Roman Protasevici, în vârstă 26 de ani, a fost arestat, la Minsk, după ce avionul companiei Ryanair cu care călătorea de la Atena la Vilnius a fost obligat de autorităţile din Belarus să aterizeze sub pretextul unei alerte cu bombă.

SHARE

Adjunctul Secretarului General al NATO, Mircea Geoană, a afirmat, luni, că aterizarea forţată de săptămâna trecută a avionului civil în Belarus poate fi introdusă în categoria "pirateriei la nivel de stat", făcând apel totodată la eliberarea "imediată" a lui Roman Protasevici şi a Sofiei Sapega.

Citește și: Turcia l-a arestat pe un nepot al lui Fethullah Gülen într-o altă țară și l-a „repatriat"

"Consiliul Nord-Atlantic a condamnat în termeni foarte puternici şi neechivoci aterizarea forţată a avionului Ryanair în Belarus săptămâna trecută. Această aterizare forţată a unui avion civil, cu pasageri civili, de către Belarus, a pus în pericol vieţile pasagerilor şi a echipajului. Acest act este inacceptabil şi violează în modul cel mai serios toate normele care guvernează aviaţia civilă. Acest gest poate fi introdus în categoria pirateriei la nivel de stat. Este un incident care ne arată modul în care regimul de la Minsk se opune principiilor şi drepturilor democratice fundamentale", a declarat Mircea Geoană, la sediul Comandamentului Multinaţional de Divizie Sud-Est.

Citește și: Interlopul Bebino, achitat: Nu el l-a tăiat la gât pe Împușcatu

El adăugat că NATO este în favoarea unei anchete internaţionale în acest caz.

"Suntem, de asemenea, în măsură (...) să salutăm deciziile pe care Uniunea Europeană le-a adoptat cu privire la acest lucru. Uniunea Europeană are la dispoziţie instrumente diversificate, inclusiv de tipul sancţiunilor economice. NATO nu are acest tip de instrumente. Şi de aceea suntem în favoarea unei anchete internaţionale, care să aducă întreagă lumină şi transparenţă în jurul acestui incident", a menţionat adjunctul Secretarului General al NATO.

Citește și: Benjamin Netanyahu are toate șansele să plece acasă după 12 ani în fruntea guvernului din Israel

Mircea Goană a făcut apel la eliberarea "imediată" a lui Roman Protasevici şi a Sofiei Sapega 

"De asemenea, facem un apel către autorităţile din Belarus să demonstreze respect deplin pentru drepturile şi libertăţile fundamentale, inclusiv dreptul la liberă exprimare, inclusiv la dreptul fundamental de a putea protesta paşnic pentru cauzele pe care cetăţenii din Belarus le îmbrăţişează. Este pentru poporul din Belarus să-şi aleagă calea şi drumul de urmat în viitor, iar toţi aliaţii NATO susţin şi susţinem un Belarus suveran şi independent. de aceea, din punct de vedere al limbajului folosit de NATO în comunicatul oficial al Consiliului Nord-Atlantic, această condamnare este neechivocă, fermă", a declarat Geoană.

Un ziarist şi blogger belarus plecat din ţară, Roman Protasevici, în vârstă 26 de ani, fost redactor-şef al canalului de opoziţie Nexta de pe Telegram, a fost arestat, la Minsk, după ce avionul companiei Ryanair cu care călătorea de la Atena la Vilnius a fost obligat de autorităţile belaruse să aterizeze sub pretextul unei alerte cu bombă, în timp ce avionul se afla în spaţiul aerian al Belarusului.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.