Actorul care-l joacă pe Avram Iancu în prima docudramă dedicată eroului român. Semănarea e izbitoare

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 02.11.2023 - 21:55
Actorul care-l joacă pe Avram Iancu în prima docudramă dedicată eroului român. Semănarea e izbitoare - Foto: Adevărul / imagine cu caracter ilustrativ

Un actor român face furori pe Internet după ce s-a aflat că îl va interpreta pe Avram Iancu în prima docudramă dedicată eroului român. Actorul are 27 de ani, iar semănarea este izbitoare cu cea a eroului român. Iată povestea lui.

SHARE

Avram Iancu va putea fi urmărit începând de anul viitor, în cinema. Un actor român îi va interpreta rolul în noua docudramă dedicată eroului român. 

Cine a fost Avram Iancu

Avram Iancu a fost un avocat transilvănean și revoluționar român pașoptist, care a jucat un rol important în Revoluția de la 1848 din Transilvania. A fost conducătorul de fapt al Țării Moților în anul 1849, comandând armata românilor transilvăneni, în alianță cu armata austriacă, împotriva trupelor revoluționare ungare aflate sub conducerea lui Lajos Kossuth.

Citește și: Coca Andronescu, actrița de care s-a amorezat Cotescu în gara Lehliu. De ce i-a despărțit Ceaușescu

S-a născut în Munții Apuseni, într-o familie de țărani moți înstăriți. Cel dintâi strămoș cunoscut al lui Avram Iancu este Gheorghe Iancu, preot ortodox în satul Vidra de Sus, participant la răscoala lui Horea și rudă cu acesta. Fratele bunicului lui Avram Iancu a fost Horea.

În anul 1846, așa cum obișnuiau toți cei care în epocă terminau științele juridice, a încercat să ocupe o funcție administrativă, solicitând să fie primit într-o slujbă de practicant fără salariu. Cererea sa a fost, însă, respinsă de guvernul din Cluj deoarece provenea dintr-o familie de iobagi, doar nobililor fiindu-le aprobate asemenea funcții.

Alături de Horea şi de episcopul unit Ioan Inochentie Micu Klein, Avram Iancu înseamnă jertfă pentru libertăţile politice ale românilor ardeleni.

Devenit erou printre moţi cu ocazia evenimentelor din 1848-1849, considerat un simbol al luptei românilor pentru drepturi politice încă din timpul vieţii, amintirea lui Avram Iancu trezeşte şi azi sentimente şi emoţii puternice pentru orice român din Transilvania. 

Prima docudramă dedicată eroului român

Românii îl vor putea revedea în cinematograf pe Avram Iancu în noua docudramă care va ieși în luna ianuarie. Totul după ce un actor român în vârstă de 27 de ani seamănă leit cu eroul român și a fost ales în rolul principal și anume Horia Fedorca.

„Avram Iancu – Împotriva imperiului” este titlul primei docudrame dedicate „Crăișorului Munților”, eroul tragic din al Apusenilor. Produs de PaPa Pictures și Asociația Transilvania Art, docudrama reprezintă debutul în lungmetraj al regizorului Theo Thorn, pe baza unui scenariu realizat de acesta împreună cu Alex Molico.

Premiera în cinematografe va avea loc în data de 24 ianuarie.

„Este un film privat, făcut ca un tribut Ardealului, de un grup de oameni iubitori de glie strămoșească. Credem că «Avram Iancu – Împotriva imperiului» este filmul de suflet al anului 2024, anul în care marcăm 200 de ani de la nașterea lui Avram Iancu”, spun producătorii, Alin Panc și Sandu Pop (PaPa Pictures), potrivit Libertatea pentru femei.

„Mă bucur enorm că reușim să realizăm un documentar în amintirea lui Avram Iancu, un erou adevărat. Devotamentul său pentru un țel, iubirea de aproapele, onestitatea, respectul și credința în Dumnezeu sunt trăsături de caracter care trebuie să meargă mai departe”, spune Alin Panc, producător (PaPa Pictures), potrivit sursei citate. 

„Avrămuț, erou al meu, al moților și nu numai, a fost un om deștept, viteaz și mai ales înțelept. Filmul făcut de noi este o mulțumire venită peste două veacuri, pentru cum și-a dorit libertatea, cum a știut și cum a sperat în izbânda neamului  său.

Citește și: Irina Petrescu se reîntoarce în casa bunicilor după decepțiile în iubire cu Pintea și Iordache

Părerea mea de rău vine din faptul că nu a apucat să-și vadă moții liberi și stăpâni pe munții lor. În calitatea mea de producător doresc foarte mult ca filmul să ajungă și la tineri. Văd cum alte nații își inventează eroii, așa că ar fi păcat ca noi să nu îl slăvim pe al nostru, adevărat trăitor viteaz și iubitor de neam și glie”, spune Sandu Pop, producător (PaPa Pictures), potrivit aceleiași surse. 

„Prima dată când l-am văzut, nu mi-a venit să cred ce potrivire fantastică este din punct de vedere vizual. Și m-am bucurat apoi să descopăr că Horia este și un actor foarte bun. Nu exagerez cu nimic când spun că atunci când i-am văzut probele mi-a înghețat sângele în vene: am avut sentimentul că îl văd pe Avram Iancu“, a declarat Alin Panc. 

„Nu mi-a spus nimeni până acum că aș semăna cu Avram Iancu, dar la aceste filmări toți cei de pe platouri au fost impresionați de asta. Mă și strigau, pe acolo, Crăișorule“, a mărturisit Horia Fedorca, potrivit adevărul.ro.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te