A murit milionarul Sever Mureșan. Omul de afaceri a fost cofondatorul Băncii Dacia Felix

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 25.09.2024 - 08:17
A murit milionarul Sever Mureșan. Omul de afaceri a fost cofondatorul Băncii Dacia Felix Foto: wikipedia (fotografie cu caracter ilustrativ)
A murit milionarul Sever Mureșan. Omul de afaceri a fost cofondatorul Băncii Dacia Felix Foto: wikipedia (fotografie cu caracter ilustrativ)

Omul de afaceri fusese transferat recent dintr-un spital din România la o clinică din Franța. Starea acestuia era extrem de gravă încă din țară, în luna iulie a ajuns la Secţia de Terapie Intensivă, după ce a făcut un AVC.

SHARE

A ajuns la Secția de Terapie Intensivă, după ce a făcut un AVC, starea sa agravându-se progresiv. De aici, familia a decis să îl transfere în Franţa.

Sever Mureșan s-a născut în 1948, la Câmpia Turzii, județul Cluj, și a fost în tinerețe un tenismen, devenit ulterior om de afaceri.

După ce în 1968 a devenit Campion Național de tenis la dublu masculin, a fost admis la Institutul de Educație Fizică și Sport din București, pe care l-a urmat în perioada 1968-1972.

A murit milionarul Sever Mureșan. Omul de afaceri a fost cofondatorul Băncii Dacia Felix

Andrei Sever Mureșan s-a remarcat ca tenismen profesionist, fiind membru al echipei române de Cupă Davis, iar în anii 1970-1983 a fost primul jucător profesionist de tenis român membru al Association of Tennis Professionals.

Locuind în Franța din 1980, a creat la Dijon un club de tenis, după care, obținând exclusivitate asupra comercializării materialelor sintetice pentru sporturi „indoor” și „outdoor”, s-a lansat în afaceri internaționale.

După Revoluția Română din 1989, a lansat operațiunea „Pâine pentru România”, prin asocierea firmelor „Croissant de France Invest” cu fabricile de pâine românești „Panegrano” din Cluj, dar și „Plevnei” și „Libertatea” din București, creând societatea Paniro SA. Tot atunci a pus și bazele Grupului SM Invest, care, prin cele 50 de filiale și cei peste 6000 de angajați, avea să ajungă, în 1995, cel mai mare grup privat din România.

A manageriat mai multe companii

După înființarea Băncii Dacia Felix, în martie 1991, Sever Mureșan devine în toamna aceluiași an acționar al băncii în calitate de persoană fizică, apoi, la cererea membrilor fondatori, intră în consiliul de administrație.

Între 1992 și 1994, realizează prin societățile SC SM Invest Holding SA, Astra Română Capital S.A.H. și Sita Investment A.G., investiții masive, astfel că, în cursul anului 1994, participarea acestor societăți la capitalul social al Băncii Dacia Felix ajunge la 68,89 la sută.

Dar chiar dacă devenise în 1994 acționar majoritar al Băncii Dacia Felix, un an mai târziu, din cauza presiunilor politice pentru a se afilia partidului de guvernământ, ca sponsor electoral al PDSR, Sever Mureșan demisionează din Consiliul de Administrație.

Citește și: Condamnat la pușcărie, fiul unui milionar e căutat de poliție în toată lumea. A vrut să se sinucidă

În 1991, transferă din Franța, la București, turneul de tenis „Burgundian Open” pe care îl organiza la Dijon. S-a născut astfel competiția de nivel ATP „Romanian Open Tennis”, care avea să devină al cincilea turneu pe zgură din lume.

Apoi, investițiile în sport au crescut exponențial, înființând și societatea „Baschet Club S.A.”, unde echipa de baschet masculin „U- SM Invest”, precum și cea feminină de volei a Universității Cluj.

Sever Mureșan este cel care l-a adus pe George W. Bush în vizită în România, în 23 noiembrie 2002.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te