A fost descoperit locul unde Ioan Botezătorul a fost condamnat la moarte

DE Adina Mutăr | Actualizat: 06.01.2021 - 20:19
sursă Gyozo Voros

O curte regală semicirculară descoperită printre ruinele antice ale palatului fortificat Machaerus din Iordania poate avea o semnificație istorică profundă: ar putea fi locul unde s-a cerut capul lui Ioan Botezătorul.

SHARE

Potrivit unui academician proeminent, această curte ar fi locul în care Ioan Botezătorul a fost condamnat la moarte de către conducătorul numit de romani în Galileea și Peraea, Irod Antipa, la cererea fiicei sale vitrege.

Aceasta este ipoteza lui Gyozo Voros, un arheolog de la Academia Maghiară de Științe și director al unui vast proiect de excavare în desfășurare la Machaerus.

Voros și-a scris concluziile în cartea recent lansată „Arheologia Pământului Sfânt: Eseuri arheologice în onoarea Eugeniei Alliata”.

Bazându-se pe o relatare din Evanghelia după Marcu din Biblie, Voros crede că această curte este locul în care Irod Antipa a fost rugat de Salome, fiica vitregă, să-i aducă pe o tavă capul lui Ioan Botezătorul, după ce aceasta i-a dansat provocator de ziua lui. Potrivit relatării, dansul ar fi avut loc „în curtea palatului, în fața lui Irod Antipa, în timp ce acesta stătea pe tronul său”.

Fermecat de frumusețea fetei și de lascivitatea dansului, Irod a promis că îi va îndeplini dorința, ceea ce a și făcut ulterior.

În acea perioadă, Ioan Botezătorul era o figură religioasă marcantă, iar opoziția sa față de unirea lui Antipa cu Irodiada (fosta soție a fratelui vitreg) a înfuriat-o pe aceasta din urmă, punându-și fiica să ceară capul proorocului care a prezis nașterea lui Isus.

Antipa a fost șocat de cerere, pentru că-i plăcea să asculte proorocirile lui Ioan Botezătorul și în plus îi era și teamă că dacă-l va ucide, adepții lui vor provoca o mare răscoală. Dar, până la urmă, a acceptat și a ordonat arestarea și decapitarea lui Ioan Botezătorul.


Povestea biblică care descrie moartea lui Ioan Botezătorul nu menționează palatul Machaerus în mod specific. Dar Machaerus a fost identificat de către scriitorul și savantul antic Flavius Josephus din secolul I ca loc al palatului lui Irod Antipa, iar arheologii și istoricii nu au găsit niciun motiv pentru a contesta această afirmație.

Curtea pe care Voros o arată ca fiind locul probabil al celebrului dans al lui Salome a fost descoperită în 1980, dar nu a fost identificată ca un loc semnificativ din punct de vedere istoric până de curând, când Voros și-a anunțat concluzia că o nișă semicirculară situată adiacent curții a fost odată locul tronului lui Antipa.

Întrucât Salome și-a interpretat dansul în fața acelui tron, susține Voros, înseamnă că această curte trebuia să fie locul în care i s-a cerut lui Antipa să ordone arestarea și executarea lui Ioan Botezătorul.

 


Flavius Josephus, a cărui afirmație că Irod Antipa a condus din palatul Machaerus a fost universal acceptată ca fiind adevărată, a dat o altă explicație pentru uciderea lui Ioan Botezătorul.

El a scris că Antipa s-a simțit amenințat de popularitatea crescândă a lui Ioan, fiind considerat un profet adevărat și un important lider religios. Insecuritatea lui Antipa ar fi condus la arestarea și uciderea lui Ioan Botezătorul, afirmă Flavius Josephus, iar el nu menționează decapitarea ca fiind metoda de execuție.

Jodi Magness, profesor de studii religioase la Universitatea din Carolina de Nord, remarcă faptul că structura găsită la Machaerus pare mică în comparație cu structura care susținea cândva tronul tatălui lui Antipa, regele Irod I. Magness a declarat pentru Live Science că nișa semicirculară descoperită la Machaerus seamănă cu o pereche de structuri găsite la unul dintre palatele regelui Irod, despre care nimeni nu crede că ar fi fost locul tronului său.


Majoritatea cercetătorilor serioși solicită o bază mai convingătoare a dovezilor.

De regulă, ei își bazează concluziile finale pe existența unor dovezi fizice solide (în cazul arheologilor) sau confirmarea textuală din mai multe surse contemporane (în cazul istoricilor).

În acest caz, pare puțin probabil ca astfel de dovezi incontestabile să fie descoperite vreodată.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te