Salariile bugetarilor nu vor crește anul acesta - aceasta a fost decizia luată de guvern prin Ordonanța Trenuleț. Salariul mediu la stat este mai mare decât la privat.
Câştigul salarial mediu brut pe economie în luna decembrie 2024 a fost 9251 lei şi cel net 5645 lei. În sistemul bugetar salariul brut este de aproape 9.000 de lei brut.
Citește și: DOCUMENT Care bugetari iau bonusuri de mii de lei și când sunt în concediu? Cum explică guvernul
4.000 lei în plus la salariu pentru o categorie de bugetari, deși oficial este austeritate
Guvernul are pe masă, azi, o ordonanță care poate crește cu 50% salariile unor categorii de bugetari. Este vorba de acei bugetari care lucrează cu fonduri europene.
Citește și: Ministrul Muncii a solicitat fonduri europene pentru pensie. Cine va primi banii?
„În anul 2025 angajații de la stat care lucrează în proiecte cu fonduri UE să poată primi majorări salariale peste nivelul lunii noiembrie 2024, în cazul în care aceste cheltuieli sunt prevăzute în bugetele proiectelor și sunt rambursate integral”, spune Ordonanța. Detalii AICI
Problema este că nu o dată au apărut abuzuri legate de acest spor acordat pentru că funcționarii lucrau cu fonduri europene. Asta pentru că în echipa care gestionează fonduri europene pot fi cooptați angajați care nu sunt implicați în aceste proiecte.
4.000 lei în plus la salariu pentru o categorie de bugetari, deși oficial este austeritate - Foto: Freepik
Miza este mare pentru că sporul pentru munca cu proiecte europene este de nu mai puțin de 50% din salariu. Iar accesarea de fonduri europene poate fi făcută de numeroase autorități.
Ce este sporul de lucru cu fonduri UE și cât reprezintă din salariu?
Criteriile de acordare a procentului de majorare salarială pentru personalul cu funcția de bază în instituţiile şi/sau autorităţile publice nominalizat în echipele de proiecte finanţate din fonduri europene nerambursabile și/sau fonduri externe rambursabile, precum și în proiectele finanțate prin Mecanismul de redresare şi reziliență, proporțional cu timpul efectiv alocat activităților pentru fiecare proiect, după cum urmează:
a) până la 20 ore se acordă o majorare salarială de 10%;
b) între 21-40 ore se acordă o majorare salarială de 20%;
c) între 41-60 ore se acordă o majorare salarială de 30%;
d) între 61- 80 ore se acordă o majorare salarială de 40%;
e) peste 80 ore se acordă o majorare salarială de 50%.
Detalii AICI