Citește și: Percheziții DNA acasă la Ion Rădoi, sindicalistul de la Metrorex, pentru fapte din ultimii trei ani
Surse judiciare au precizat, pentru Agerpres, că percheziţii au loc şi la sediul Sindicatului Liber din Metrou, dar şi la locuinţa liderul Ion Rădoi.
19.000 lei/lună pentru Ion Rădoi
În ultima sa declarație de avere, din 2020, Ion Rădoi menționează că primește, anual, suma de 227.882 de lei, adică 19.000 de lei/lună. Suma s-a dublat față de anul 2017 când Rădoi lua doar 117.000 de lei.
Rădoi menționează 4 terenuri din care unul la granița cu Ilfov de aproape un hectar. El mai deține 4 imobile și bijuterii de 6.500 de euro.
De 20 de ani, lider al sindicatului de la metrou este Ion Rădoi
Ion Rădoi era lider de sindicat încă din anul 2000, când a fost ales deputat PSD. Biografia sa nu precizează de când ocupă această funcție de lider sindical. Între 2004 și 2008, Rădoi a fost senator PSD. Până în 2010 a condus organizația PSD din Giurgiu, de unde a fost înlăturat de Marian Vanghelie.
USLM și Rădoi au menținut legăturile cu PSD prin interpuși. Ion Artimon, în 2018 secretar general al USLM, era și consilier muncipal PSD, în consiliul general al Capitalei. Firea îl plasase în cinci AGA ale celor 22 de societăți municipale ale Primăriei București, dar, în același timp, Artimon conducea și controversata societate Sindomet Servcom, firma sindicatelor de la metrou, care controlează spațiile comerciale ale metroului. În 2020, el a candidat din nou pentru PSD, dar nu a mai fost ales consilier municipal.
Un alt administrator al firmei sindicatelor de la metrou era Florin Crișu, fost consilier PSD în consiliul local al sectorului 1. Crișu era și consilierul lui Rădoi, la USLM.
În subteranele metroului bucureștean sunt nu mai puțin de 5.000 de metri pătrați de spații comerciale, administrate și acum de Sindomet, deși contractul cu metroul ar fi expirat din 2018. Sindomet controlează aceste spații din 1994.
Corpul de control al primului ministru și Curtea de Conturi a României au apreciat că aceste asocieri sunt ilegale și păguboase pentru Metrorex, fapt pentru care în 2013 și respectiv 2015 au sesizat DNA, dar nu se știe nimic de soarta acestei anchete. În 2019, firma sindicaliștilor a avut un profit de peste un milion de euro.