137 de cetăţeni români aflaţi în diferite ţări au revenit în România în urma demersurilor MAE

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 17.03.2020 - 11:35

Un număr de 137 de cetăţeni români aflaţi în diferite ţări sau la bordul unor nave ca turişti, în tranzit sau la tratament medical au revenit în România, de la începutul lunii martie, în urma demersurilor Ministerului Afacerilor Externe.

SHARE

MAE atrage însă atenţia că măsurile restrictive anunţate de tot mai multe state vor limita posibilităţile de revenire în ţară şi reiterează apelurile făcute privind evitarea călătoriilor care nu sunt esenţiale şi recomandarea ca românii aflaţi temporar în străinătate să revină cât mai repede în ţară.

Ministerul Afacerilor Externe arată, într-un comunicat de presă transmis marţi, că de la începutul crizei coronavirusului a acţionat atât în sensul contribuţiei la eforturile comune de limitare a răspândirii acestei epidemii, cât şi în sensul protejării cetăţenilor români din străinătate.

"Având în vedere prioritatea constantă a MAE pentru cetăţenii români din străinătate, mai ales în contextul actual, în perioada imediat următoare, MAE va continua în mod susţinut aceste eforturi, în limitele posibilităţilor reale de acţiune în teren şi a competenţelor sale", precizează sursa citată.

MAE atrage atenţia însă că, pe măsură ce autorităţile tot mai multor state înăspresc măsurile restrictive de tranzit transfrontalier, capacitatea de acţiune a MAE se reduce în consecinţă, acestea afectând în mod substanţial posibilităţile de identificare a unor soluţii reale pentru facilitarea revenirii în ţară a cetăţenilor români din străinătate.

Totodată, începând de marţi, MAE a alocat o linie telefonică suplimentară pentru cetăţenii români din străinătate care se confruntă cu situaţii dificile, pentru a se găsi soluţii pentru revenirea în ţară.

Astfel, MAE recomandă cetăţenilor români să contacteze misiunea diplomatică sau oficiul consular din statul în care se află sau numărul de telefon 00 40 21 431 20 59 pentru notificarea prezenţei în statele în care se află la acest moment şi comunicarea datelor de contact. Aceste elemente vor permite MAE o mai bună evaluare a situaţiilor problematice la acest moment şi identificarea de soluţii punctuale, împreună cu alte state.

În acest context, MAE precizează că, până în prezent, au fost realizate multiple demersuri pentru facilitarea revenirii în ţară a unor cetăţeni români care se aflau în străinătate, fie ca turişti, fie în tranzit, fie în situaţii de urgenţă medicală.

MAE reînnoieşte apelurile făcute anterior privind evitarea călătoriilor care nu sunt esenţiale şi recomandarea ca turiştii sau cetăţenii români aflaţi temporar în străinătate să revină de urgenţă în ţară.

De asemenea, din dispoziţia ministrului Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, la MAE funcţionează o celulă de criză care lucrează permanent şi coordonează eforturile misiunilor diplomatice şi ale oficiilor consulare ale României pentru identificarea de soluţii optime pentru diferitele categorii de cetăţeni români care se află încă în străinătate, fără o posibilitate reală de a-şi continua şederea în acele state.

Totodată, în urma unei discuţii telefonice a ministrului Bogdan Aurescu cu ministrul afacerilor externe ceh Tomas Petricek, Reprezentanţa Permanentă a României la Bruxelles a făcut demersuri, luni, pentru un demers coordonat la nivel UE în vederea repatrierii turiştilor cetăţeni europeni aflaţi în state din afara Europei.


Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.