12 clarificări ale OMS privind COVID19. Cum ne îmbolnăvim, cum prevenim, de ce nu e bun antibioticul

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 20.03.2020 - 19:35

Organizația Mondială a Sănătății a publicat un ghid care răspunde la cele mai frecvente întrebări referitoare la COVID-19. Vă prezentăm 12 dintre precizările și recomandările făcute de OMS referitoare la recent declarata pandemie COVID-19.

SHARE

Ce este coronavirusul? Ce este COVID-19? Ce măsuri de protejare și de prevenție putem lua? Sunt recomandate antibioticele în tratarea COVID-19? Care sunt persoanele cu risc să dezvolte forme severe ale bolii? Când trebuie să folosim măștile de protecție?

Care este perioada de incubație?Care sunt primele simptome ale unei eventuale îmbolnăviri cu COVID-19? Este sau nu COVID-19 același lucru cu SARS? Sunt câteva dintre întrebările la care răspunde, în baza studiilor efectuate până acum, Organizația Mondială a Sănătății. 

Ce este coronavirus?

Coronavirusurile sunt o familie numeroasă de virusuri care pot provoca boli la animale sau oameni. În ceea ce-i privește pe oameni, până acum se știe că o parte din coronavirusuri provoacă infecții respiratorii, de la răceala comună la boli mai severe, precum sindromul MERS (Coronavirusul Sindromului Respirator din Orientul Mijlociu) sau sindromul SARS (Sindromul Respirator Acut Sever). Cel mai recent coronavirus descoperit provoacă boala COVID-19.

Ce este COVID-19?

Cele mai frecvente simptome ale COVID-19 sunt febra, oboseala și tusea uscată. Unii pacienți pot prezenta congestie nazală, dureri în gât sau diaree. Aceste simptome sunt de obicei ușoare și încep treptat. Unele persoane se infectează, dar nu dezvoltă niciun simptom. Majoritatea oamenilor (aproximativ 80%) se recuperează în urma acestei boli, fără a avea nevoie de un tratament special.

Statisticile arată, până acum, că aproximativ 1 din 6 persoane care suferă de COVID-19 devine grav bolnav și prezintă dificultăți de respirație. Persoanele în vârstă, precum și cele care au și alte probleme medicale secere, cum ar fi hipertensiunea arterială, probleme cardiace sau diabet, sunt mai vulnerabile în privința dezvoltării unei forme severe cauzate de COVID-19. Persoanele care prezintă febră, tuse și dificultăți de respirație trebuie să solicite asistență medicală.

Ce putem face pentru a ne proteja și pentru a preveni răspândirea COVID-19?

Puteți reduce șansele de a fi infectat sau de a răspândi COVID-19 luând câteva măsuri de precauție simple:

Spălați-vă regulat și bine mâinile cu o frecare pe mâini pe bază de alcool sau spălați-le cu apă și săpun. De ce? Spălarea mâinilor cu apă și săpun sau folosirea frecării pe mâini pe bază de alcool ucide viruși care pot fi pe mâinile tale. Mențineți distanța de cel puțin 1 metru între tine și orice altă persoană care tușește sau strănută.

De ce? Când cineva tușește sau strănută, elimină mici picături de lichid din nas sau din gură, care pot conține virusul.Dacă sunteți prea aproape, puteți inspira picăturile (fără să vă dați seama), inclusiv virusul COVID-19, dacă persoana care tușește sau strănută are această boală/ Evitați să atingeți ochii, nasul și gura. De ce? Mâinile ating multe suprafețe și puteți contacta, astfel, virusul.

Odată contaminate, mâinile pot transfera virusul la ochi, nas sau gură. De acolo, virusul îți poate intra în corp și te poate îmbolnăvi. Rămâneți acasă dacă vă simțiți rău. Dacă aveți febră, tuse și dificultăți de respirație, solicitați asistență medicală.

Urmați indicațiile autorității locale de sănătate. De ce? Autoritățile naționale și locale vor avea cele mai actualizate informații despre situația din zona dvs. referitoare la această boală. În momentul în care prezentați simptomele amintite, este important să solicitați sfatul medicului, pentru a putea fi îndrumat cât mai din timp asupra măsurilor pe care trebuie să le luați. Acest lucru vă va proteja și va ajuta la prevenirea răspândirii virusurilor și a altor infecții.  

Cât de probabil este să contactez COVID-19?

Riscul depinde de locul în care vă aflați - și mai precis, dacă există un focar COVID-19 în respectiva zonă. Pentru majoritatea oamenilor din majoritatea locațiilor riscul de a capta COVID-19 este încă scăzut. Cu toate acestea, acum există locuri în întreaga lume (orașe sau zone) în care boala se răspândește. Pentru persoanele care locuiesc sau vizitează aceste zone riscul de a contacta COVID-19 este mai mare.

Guvernele și autoritățile sanitare iau măsuri viguroase de fiecare dată când este identificat un nou caz de COVID-19. Asigurați-vă că respectați orice restricție locală cu privire la călătorii, mișcare sau adunări mari. Cooperarea cu eforturile de combatere a bolii va reduce riscul de a prinde sau răspândi COVID-19. OMS publică actualizări zilnice despre situația COVID-19 la nivel mondial. Informații despre acest lucru puteți găsi, actualizate zilnic, aici: https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/situation-reports/  

Antibiotice sunt eficiente în prevenirea sau tratarea COVID-19?

Nu. Antibioticele nu funcționează împotriva virusurilor, funcționează doar în privința infecțiilor bacteriene. COVID-19 este cauzat de un virus, deci antibioticele nu funcționează în acest caz. Antibioticele nu trebuie utilizate ca mijloc de prevenire sau tratament al COVID-19. Acestea trebuie utilizate doar conform indicațiilor unui medic pentru a trata o infecție bacteriană.  

Există un vaccin, medicament sau tratament pentru COVID-19?

Nu inca. Până în prezent, nu există niciun vaccin și niciun medicament antiviral specific care să prevină sau să trateze COVID-19. Cu toate acestea, cei afectați trebuie să beneficieze de îngrijire pentru ameliorarea simptomelor. Persoanele cu boli grave trebuie spitalizate. Majoritatea pacienților se recuperează datorită îngrijirii de susținere. Posibile vaccinuri și unele tratamente medicamentoase specifice sunt în curs de investigare. Acestea sunt testate prin studii clinice.  

COVID-19 este același lucru cu SARS?

Nu. Virusul care provoacă COVID-19 și cel care a provocat SARS (Sindromul Respirator Acut Sever), în 2003, sunt legate între ele genetic, dar bolile pe care le provoacă sunt diferite. SARS a fost mai agresiv, dar mult mai puțin infecțios decât COVID-19. Din anul 2003 nu au existat focare de SARS nicăieri în lume.

Ar trebui să port o mască pentru a mă proteja de COVID-19?

Purtați o mască numai dacă sunteți bolnav, dacă prezentanți simptome specifice COVID-19 (în special tuse) sau dacă aveți grijă de cineva care ar putea avea COVID-19. Masca de față de unică folosință poate fi folosită o singură dată. Dacă nu sunteți bolnav sau dacă nu aveți grijă de o persoană bolnavă, atunci risipiți o mască. La nivel mondial, există, în acest moment, o criză în privința măștilor de protecție, motiv pentru care OMS îi îndeamnă pe oameni să folosească cu responsabilitate aceste măști.  

Cât este perioada de incubație pentru COVID-19?

„Perioada de incubație” înseamnă perioada dintre momentul în care ați contactat virusul și momentul în care apar primele simptome. Majoritatea estimărilor perioadei de incubație pentru COVID-19 variază între 1 și 14 zile, cel mai frecvent în jurul a cinci zile. Aceste estimări vor fi actualizate de OMS, pe măsură ce vor fi disponibile mai multe date.  

Pot să mă îmbolnăvesc de COVID-19 de la animalul meu de companie?

Nu există dovezi că un câine, pisică sau orice animal de companie poate transmite COVID-19. COVID-19 este răspândit în principal prin picăturile produse atunci când o persoană infectată tușește, strănută sau vorbește. Pentru a vă proteja, spălați-vă frecvent pe mâini.  

Cât timp rezistă virusul pe suprafețe?

Nu este sigur cât timp supraviețuiește virusul care provoacă COVID-19 pe suprafețe, dar pare să se comporte ca și alte coronavirusuri. Studiile sugerează că coronavirusurile (inclusiv informații preliminare despre virusul COVID-19) pot persista pe suprafețe timp de câteva ore sau până la câteva zile.

Aceasta poate varia în condiții diferite (de exemplu, tipul de suprafață, temperatura sau umiditatea mediului). Dacă credeți că o suprafață poate fi infectată, curățați-o cu un dezinfectant simplu pentru a ucide virusul și pentru a vă proteja pe voi și pe ceilalți. Curățați-vă mâinile cu o frecare de mână pe bază de alcool sau spălați-le cu apă și săpun. Evitați să vă atingeți ochii, gura sau nasul.  

Sunteți în siguranță dacă primiți un pachet din orice zonă în care a fost raportat COVID-19?

Da. Probabilitatea ca o persoană infectată să contamineze mărfurile comerciale este scăzută, iar riscul de a contacta virusul care provoacă COVID-19 dintr-un pachet care a fost transportat și expus la diferite condiții și temperatură este, de asemenea, scăzut.  

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te