100.000 de lei, daune morale pentru un cioban atacat de urs. Cine-i plătește această sumă

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 31.05.2023 - 20:43
Ursul l-a atacat pe cioban lângă stână Foto: Pexels/com (imagine cu rol ilustrativ)

Un cioban atacat de un urs a dat statul în judecată, iar acum, instanța a decis să îi fie plătite daune morale de 100.000 de euro. Incidentul s-a petrecut la stâna omului. În urma atacului a rămas desfigurat.

SHARE

Un cioban atacat de un urs în timp ce se afla la stâna sa va primi daune morale de la statul român. El a rămas desfigurat după ce ursul l-a rănit grav.

Magistraţii Tribunalului Prahova au decis, miercuri, că Ministerul Mediului trebuie să plătească daune morale în valoare de 100.000 de lei.

Un cioban primește daune morale de 100.000 de lei

Bărbatul a dat în judecată, la Judecătoria Câmpina, Ministerul Mediului şi Asociaţia Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AVPS), iar Judecătoria Câmpina a decis că AVPS nu are calitate procesuală, iar Ministerul Mediului trebuie să plătească ciobanului daune morale şi materiale. Decizia Tribunalului nu este definitivă, putând fi contestată pentru a doua oară de către Minister.

Tribunalul Prahova a menţinut, prin sentinţa de miercuri, o decizie a Judecătoriei Câmpina din septembrie 2022 prin care magistraţii au decis că un cioban atacat de un urs la o stână din Telega, judeţul Prahova, trebuie să primească despăgubiri materiale şi morale din partea autorităţilor. 
 
 
În octombrie 2021, bărbatul a chemat în judecată, la Judecătoria Câmpina, Ministerul Mediului şi Asociaţia Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AVPS), solicitând daune morale pentru că în urma atacului animalului sălbatic a rămas desfigurat. În septembrie 2022, magistraţii de la Judecătoria Câmpina au constatat că AVPS nu are calitate procesuală. 
 
Acelaşi lucru l-au susţinut, în instanţă, şi apărătorii Ministerului Mediului, însă judecătorii au respins această susţinere. 
„Admite excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a pârâtei ASOCIAŢIA VÂNĂTORILOR şi PESCARILOR SPORTIVI, Câmpina, judeţul Prahova, persoană juridică de drept privat, înscrisă în Registrul Național şi respinge cererea formulată în contradictoriu cu aceasta ca fiind formulată împotriva unei persoane lipsită de calitate procesuală pasivă.
 
Obligă pe reclamant să plătească pârâtei ASOCIAŢIA VÂNĂTORILOR ŞI PESCARILOR SPORTIVI suma de 1.000 de lei cu titlu de cheltuieli de judecată, onorariu de avocat. Respinge ca neîntemeiată excepţia lipsei calităţii procesuale pasive invocată de pârâtul Ministerul Mediului. Admite în parte cererea formulată. 
 
 
Obligă pe pârâtul Ministerul Mediului la plata către reclamant a sumei de 100.000 de lei cu titlu de daune morale şi 1.000 de lei cu titlu de daune materiale. 
 
Obligă pe pârâtul Ministerul Mediului la plata către reclamant a sumei de 5.100 lei cu titlu de cheltuieli de judecată, reprezentând onorariu de avocat şi taxă judiciară de timbru”, decidea, în 5 septembrie 2022, Judecătoria Câmpina.
 
Miercuri, 31 mai, Tribunalul Prahova a menţinut această decizie. Soluţia pronunţată de Tribunalul Prahova poate fi atacată cu recurs de Ministerul Mediului la Curtea de Apel Ploieşti, scrie news.ro.
 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te