10 ani şi 8 luni de închisoare: Sorin Strutinsky, un apropiat al lui Radu Mazăre, dat în urmărire

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 07.07.2020 - 09:03

Omul de afaceri Sorin Strutinsky, un apropiat al lui Radu Mazăre și Nicuşor Constantinescu condamnat definitiv de Curtea de Apel Constanţa la zece ani şi opt luni de închisoare, a fost dat în urmărire naţională, el fiind căutat de poliţişti pentru a fi încarcerat.

SHARE

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa, poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale fac cercetări pentru identificarea unui bărbat de 53 de ani, din Constanţa, acesta fiind dat în urmărire naţională.

“În continuare, poliţiştii desfăşoară activităţi pentru emiterea unui mandat european de arestare şi a cererii de urmărire internaţională pe numele acestuia”, au precizat reprezentanţii IPJ Constanţa.

Curtea de Apel Constanţa a decis pe data de 6 iulie, condamnarea omului de afaceri Sorin Strutinsky la zece ani şi opt luni de închisoare pentru comiterea infracţiunilor de trafic de influenţă în formă continuată, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată, instigare la spălare de bani, în formă continuată.

Magistraţii au mai decis confiscarea de la Sorin Strutinsky a sumei de 1.892.844,97 lei.  De asemenea, el este obligat la plata sumei de 15.000 de lei cheltuieli de judecată. Decizia Curţii de Apel Constanţa este definitivă.

Sorin Strutinsky fusese condamnat în decembrie 2017, de către Tribunalul Constanţa, la şapte ani şi patru luni de închisoare.

El a fost trimis în judecată de DNA după ce a pretins şi primit sume de bani de la o firmă care obţinuse contracte pentru realizarea unor lucrări în port sau pe canalele navigabile.

Sorin Strutinsky este un apropiat al fostului primar al Constanţei Radu Mazăre şi al fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu.

Procurorii DNA l-au acuzat în februarie 2015 pe omul de afaceri Sorin Strutinsky că în perioada 2009-2013 a pretins şi primit sume de bani, de la reprezentantul unei societăţi comerciale care avea contracte de executare lucrări cu Direcţia Apelor Dobrogea Litoral, Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime S.A. Constanţa, Compania Naţională Administraţia Canalelor Navigabile S.A. Constanţa.

În schimb, acesta a promis că îşi va exercita influenţa asupra funcţionarilor instituţiilor respective, astfel încât societatea denunţătorului să îşi primească banii stipulaţi în contractele respective.

Banii au fost primiţi în contul unor societăţi comerciale indicate de Strutinsky, iar pentru justificarea acestor transferuri, omul de afaceri a determinat reprezentanţii societăţilor să falsifice mai multe contracte care sa ateste operaţiuni cu caracter fictiv.

„În perioada 2009 – 2012, Sorin Strutinsky a primit suma totală de 1,28 milioane de lei (…)”, arată procurorii DNA.

În cursul anului 2013, omul de afaceri a pretins suma de aproximativ 1,6 milioane de euro, reprezentând un procent de 6% din contravaloarea facturilor fiscale ce urmau a fi încasate de către societatea denunţătorului, în temeiul unui contract încheiat cu Compania Naţională Administraţia Canalelor Navigabile S.A. Constanţa.

Acesta a primit, în numerar, suma de 135.000 lei.

Citește și...

De pe plaja din Madagascar, Mazăre își conducea hotelul „Flora" din Mamaia

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te