Nicolae Rațiu, investitor de suflet

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 13.10.2018 - 18:24
Nicolae Rațiu
Nicolae Rațiu

Nicolae Rațiu își amintește de prima sa venire în România, în ianuarie 1990: „prioritatea mea era să-l ajut pe tatăl meu la tot ce avea nevoie. Primele lui două obiective au fost să candideze la alegerile din orașul său natal Turda și să scoată un ziar independent.

SHARE

Pentru aceasta avea nevoie de o tipografie și asta a devenit prima mea provocare în România. În șase săptămâni am instalat o tipografie offset la subsolul Teatrului Național - o locație ciudată, dar singura suficient de spațioasă și sub controlul unui ministru fost dizident - Andrei Pleșu. Cu toate acestea, tipoghrafia a fost închisă imediat de secretarul de stat Hegeduș, fără îndoială, la ordinul lui Ion Iliescu. Pe 13 iunie 1990, minerii au venit și au distrus toate componentele electronice ale tipografiei. În cele din urmă tipografia a fost relocată, iar ziarul Cotidianul și-a făcut apariția la 10 mai 1991“.

Până  în 2000, investițiile realizate în România au fost doar în tipografie și în ziarul Cotidianul. Apoi, Nicolae Rațiu a început să cumpere terenuri în jurul Bucureștiului despre care spune că, la acea vreme i s-au părut bune doar pentru a cultiva varză, dar avea dejo o experiență în Marea Britanie și a mizat că, în cele din urmă, vor veni și marii operatori logistici. Acum, în acea zonă este cel mai mare parc logistic din Europa Centrală și de Est.

Apoi au urmat investiții similare lângă Brașov, Turda, Aiud și fosta fabrică ARO din Câmpulung Muscel.

A construit Carol Park Residence în București, este acționar la Riverside Residence în Bolintin, un proiect care constă în realizarea a 350 de case cu facilități. Mai deține proprietăți imobiliare lângă Sinaia, iar la Turda a restaurat casa părintească, „Casa Rațiu“, pe care a transformat-o într-o pensiune cu 22 de camere, restaurant și cafenea. O parte din veniturile pensiunii merg la susținerea muncii comunitare a Centrului Rațiu pentru Democrație (CRD).  

De asemenea, este implicat la fabrica de mobilier Montana din Câmpeni, fabrica de placaj Stratuscom din Blaj și producătorul prefabricat de beton PREBET din Aiud.

Are investiții importante în Marea Britanie, dar și în Franța.

Activități caritabile

Fundația Caritabilă a Familiei Rațiu se află în Regatul Unit și este entitatea de finanțare a activităților Centrului Rațiu pentru Democrație din Turda, pentru Catedra de Studii Române Ion Rațiu de la Universitatea Georgetown, premiul anual pentru democrație „Ion Rațiu“ în colaborare cu Centrul Woodrow Wilson, premiul Ion Rațiu pentru jurnalism în România și Premiul Elisabeth Pilkington Rațiu pentru sănătate mintală.

Începând din 1995, Fundația Rațiu a acordat peste 2000 de burse studenților români de top care frecventează universități din Marea Britanie. Este implicat în proiecte de restaurare a clădirilor de patrimoniu, dar și în sprijinul persoanelor vârstnice.

 Nicolae Rațiu continuă astfel tradiția tatălui său, Ion Rațiu, descendent al Familiei Rațiu de Noșlac, din Turda, atestată în Transilvania la începutul secolului al XIV-lea și reînnobilată în anul 1625 de către principele Gabriel Bethlen.

Între 1940 și 1990 a trăit în Marea Britanie. În 1979, Ion Rațiu împreună cu soția sa, Elisabeth Pilkington a fondat Fundația Rațiu. Apoi, în 1984 a înființat Uniunea Mondială a Românilor Liberi. În ianuarie 1990, a ajutat la refacerea PNȚ alături de Corneliu Coposu.

Top 10 antreprenoriat


Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te