VIDEO Care sunt cele mai periculoase drumuri din lume. Unul dintre acestea este chiar în Europa

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 19.07.2023 - 08:02

Căderi abrupte, treceri înguste și terenuri accidentate. Acestea sunt doar o parte din caracteristicile celor mai periculoase drumuri din lume. Topul a fost făcut pe baza unor criterii bine stabilite, iar unul dintre drumuri se regăsește pe harta din Europa.

SHARE

Căderi abrupte, treceri înguste și terenuri accidentate. Acestea sunt doar o parte din caracteristicile celor mai periculoase drumuri din lume.

Topul a fost făcut pe baza unor criterii bine stabilite, iar unul dintre ele se regăsește pe harta din Europa.

1. Autostrada James W. Dalton, Alaska

Autostrada James W. Dalton, denumită de obicei autostrada Dalton (numită și Alaska Route 11), este un drum de 666 km din Alaska. Începe de pe autostrada Elliott, la nord de Fairbanks, și se termină la Deadhorse lângă Oceanul Arctic și câmpurile petroliere Golful Prudhoe.

Odată numit North Slope Haul Road (un nume sub care este încă uneori cunoscut), a fost construit ca un drum de aprovizionare pentru a sprijini sistemul de conducte Trans-Alaska în 1974. 

Acesta poartă numele lui James Dalton, un inginer care a fost consultant în explorarea timpurie a petrolului în nordul Alaskai.

Drumul este acoperit cu pietriș, are două benzi și este folosit în cea mai mare parte de camioane uriașe care călătoresc între orașul Fairbanks și câmpurile petroliere din nord. Acesta are pante abrupte și doar trei opriri pentru combustibil pe întregul traseu.

La toate acestea se adaugă și condițiile meteorologice polare extreme, cum ar fi vizibilitatea limitată.

Toți cei care sunt nevoiți să treacă pe aici o pot face numai cu echipament de supraviețuire.

2. North Yungas Road, Bolivia

Ruta este cunoscută și sub numele de „Drumul morții” (sau El Camino de la Muerte în spaniolă), fiind catalogat de multi soferi ca cel mai periculos drum din lume pentru că sute de persoane își pierd viața aici.

Aleea acoperită cu pietriș unică este situată în versantul muntelui.

Pistă este îngustă și neuniformă, pe alocuri are căderi abrupte de 900 m, fără balustrade și din cauza altitudinii ridicate, adeseori sunt nori denși care limitează vizibilitatea.

Acest drum este oficial închis circulației de câțiva ani din cauza numărului mare de accidente și decese.

Cu toate acestea, bicicliștii sunt interesați de traseul care a devenit o locație turistică emblematică.

3. Pasul Zojila, India

Zojila este un pas de munte înalt, neasfaltat din Himalaya, care este atât de îngust în părți încât doar o singură mașină îl poate străbate. 

Și acesta este unul dintre cele mai periculoase drumuri din lume din cauza vremii extreme sub formă de vânt, furtuni, gheață și zăpadă care poate face drumul noroios și impracticabil. Autoritățile îl țin închis complet până la șase luni pe an.

Tracțiunea integrală este recomandată pentru oricine se gândește să facă o excursie de-a lungul acestei secțiuni a autostrăzii naționale indiane 1D între Srinagar și Leh.

4. Atlantic Road, Norvegia

Situat pe coasta norvegiană, Drumul Atlantic este, fără îndoială, unul dintre cele mai pitorești locuri din lume, dar și cel mai periculos pentru cei care se aventurează să îl parcurgă cu mașina. 

Leagă orașele Kristiansund și Molde, și dispune de opt poduri uluitoare. Podul Storseisundet este atât de abrupt încât arătă mai mult ca o rampă decât ca un punct de trecere.

Drumul are porțiuni cu răsuciri, întoarceri și serpentine care îi pot face pe șoferi să se simtă ca și cum se scufundă pe un rollercoaster.

Nu în ultimul rând, vremea din zonă este instabilă și pot apărea furtuni puternice.

5. Guoliang Tunnel Road, China

Sculptat manual printr-un munte stâncos de către sătenii din Guoliang, acest drum este unul dintre cele mai periculoase din lume. Nicio greșeală de condus nu este permisă pentru că poate fi fatală.

Șoferii au nevoie de o precizie foarte mare în momentul în care vor să intre în tunelul care are doar 3,5 m lățime și care abia permite ca două mașini să treacă una pe lângă cealaltă.

Și aici vremea are un factor important pentru că drumul este acoperit adesea de ceață.

7. Rodovia da Morte, Brazilia

BR-116 de la Fortaleza la Jaguarão, supranumită de localnici Autostrada Morții este unul dintre cele mai periculoase drumuri din lume. 

Condițiile meteorologice nefavorabile, combinate cu o porțiune de drum șerpuit care merge aproape de marginea prăpastiei, fără niciun gard de protecție îi supun pe șoferi la un risc teribil. La toate acestea se adaugă riscul de a fi atacat de bande înarmate.

8. Fairy Meadows Road, Pakistan

V-ați imaginat vreodată cum arată un drum care este o altitudine de peste 3.300 de metri și nu este asfaltat sau asigurat în vreun fel?

Fairy Meadows Road din Pakistan este cel mai bun exemplu. Pista de munte nu a avut nicio reparație de când a fost construită de săteni cu sute de ani în urmă.

Ultima porțiune a traseului este atât de îngustă la capăt, lângă satul Tato, încât călătoriile trebuie finalizate pe bicicletă sau pe jos.

9. Autostrada Kolyma, Rusia

Pe această autostradă a fost înregistrată cea mai rece temperatură înregistrată vreodată în afara Antarcticii.

O parte a traseului M56, temperaturile sunt atât de scăzute în timpul iernii încât șoferii nu pot purta ochelari în cazul în care le îngheață la față, în timp ce vara se transformă într-o mlaștină de noroi și nisip.

Este singura cale de acces în zonă și traversează atât munți, cât și deșerturi și păduri.

10. Bayburt D915, Turcia

Multă vreme considerat cel mai periculos drum din lume, autostrada Bayburt a fost construită de soldații ruși în 1916, în muntele Soganli.

Are 179km, iar porțiunea dintre Of și Bayburt e considerată cea mai grea, cu 29 de curbe la limită, și fără niciun parapet de protecție.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te