Schimbări majore la panourile fotovoltaice. Cum va fi produsă energia electrică din lumina solară?

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 02.05.2025 - 07:43
Schimbări majore la panourile fotovoltaice - Foto: Pexels (cu rol ilustrativ)
Schimbări majore la panourile fotovoltaice - Foto: Pexels (cu rol ilustrativ)
Schimbări majore la panourile fotovoltaice
Schimbări majore la panourile fotovoltaice

Schimbări majore la panouri fotovoltaice vor avea loc în curând, ultimele inovații revoluționând acest domeniu. Nu peste multă vreme, vom putea capta lumina solară pentru a produce energie curată într-un alt mod decât cel devenit tradițional.

SHARE

Schimbări majore la panouri fotovoltaice. Cum va fi produsă energia electrică din lumina solară? Până acum, când ne gândeam la energia solară, imaginea era întotdeauna aceeași: panouri plate, rigide, care caută soarele precum o floarea-soarelui metalică. Dar Japonia tocmai a spart tiparele, inițiind o adevărată revoluție în acest domeniu.

Schimbări majore la panouri fotovoltaice. Cum va fi produsă energia electrică din lumina solară?

Compania Kyosemi Corporation a prezentat ceva care ar putea schimba totul: primele sfere solare din lume, cunoscute sub numele de Sphelar.

Marea diferență? Aceste sfere mici captează lumina din orice unghi, fără a fi nevoie să urmărească soarele, așa cum fac panourile tradiționale.

O idee atât de simplă și, în același timp, atât de revoluționară, încât ar putea deschide ușa către o nouă modalitate de valorificare a energiei curate.

De ce panourile solare au fost întotdeauna plate? Răspunsul scurt: pentru că așa au fost proiectate în laboratoare.

Citește și: Apare rivalul panourilor fotovoltaice. Cum se va produce energie electrică din ploaie?

Timp de decenii, inginerii au creat panouri pentru condiții de testare în care soarele era o lampă imobilă. Dar, desigur, în lumea reală, soarele se mișcă. Își schimbă poziția de-a lungul zilei, anotimpurilor, totul.

Și aici apare problema cu panourile plate: acestea funcționează la maximum doar pentru o perioadă foarte scurtă de timp.

În restul zilei, toată acea lumină este irosită. Iar asta, având în vedere provocările energetice care ne așteaptă, este un lux pe care nu ni-l mai putem permite.

Sphelar, noua soluție pentru panourile fotovoltaice - Foto: unionrayo.com

Yusuke Nakata, fondatorul Kyosemi, a fost cel care a pus marea întrebare: de ce continuăm să producem panouri plate dacă soarele nu stă locului?

Citește și: Revoluție în lumea panourilor fotovoltaice? Panourile „PSC” sunt flexibile, ușoare, super-puternice

Cu această idee în minte, echipa sa a început să experimenteze în tunelul de microgravitație din Japonia (JAMIC). Acolo au realizat ceva ce părea science fiction: topirea și cristalizarea siliciului în sfere perfecte, scrie unionrayo.com.

Sferele fotovoltaice, mai eficiente decât panourile clasice

Astfel s-a născut Sphelar. O tehnologie care schimbă nu numai modul în care este captată lumina, ci și modul în care înțelegem energia solară și care reprezintă, de fapt, o revoluție majoră pentru acest sector.

Marele avantaj al Sphelar este că nu trebuie să le înclinați sau să montați sisteme scumpe de urmărire solară. Aceste mici sfere magice captează:

  • Lumina directă a soarelui;
  • Lumina reflectată de alte suprafețe;
  • Chiar și lumina ambientală, cum ar fi cea din interior.

Acest lucru înseamnă că ele funcționează în locuri în care un panou solar normal ar funcționa cu greu: în ferestre, în gadgeturi, în mijlocul unui oraș plin de umbre.

Nu contează dacă soarele este în față, pe lateral sau pe jumătate ascuns, pentru că Sphelar funcționează în propriul său ritm.

Cu o eficiență apropiată de 20%, Sphelar concurează cu panourile tradiționale. Dar, de asemenea, există și alte avantaje:

  • Utilizează mai bine siliciul, deoarece sunt formate picătură cu picătură, fără tăieturile generate de panourile plate;
  • Contribuie la reducerea impactului asupra mediului, tocmai într-un moment în care prețul siliciului este foarte ridicat;
  • Extind orele utile de captare a energiei solare, obținând mai mult din fiecare zi;
  • Designul lor mic și discret se potrivește mult mai bine în clădiri și dispozitive decât acele plăci uriașe pe care le cunoaștem cu toții.

Desigur, fabricarea acestor sfere nu este ușoară. Realizarea conexiunilor electrice pe o suprafață curbată este mult mai complicată decât pe ceva plat. Iar astăzi, procesul nu este încă suficient de ieftin pentru a cuceri piața.

Citește și: Escrocherie periculoasă cu panouri fotovoltaice. Ce au mai inventat escrocii? Atenție la prețuri

Principala sarcină în așteptare este producția la scară largă. Dar compania Kyosemi investește deja bani în automatizare, în ideea de a reduce costurile și de a aduce această tehnologie peste tot.

Crearea sferelor Sphelar înseamnă că nu vom mai depinde de panouri care funcționează la capacitate maximă doar pentru puțin timp în fiecare zi, ceea ce va revoluționa acest domeniu.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te