Biserica Ortodoxă îi sărbătorește pe Sfinţii Mucenici Agapie, Plisie şi Timolau care deși știau că vor fi pedepsiți aspru, au avut curajul și au spus că sunt creștini.
În această zi, credincioșii țin post și se roagă.
Sărbătoare religioasă mare pe 15 martie. Ce făcea un guvernator pentru a-i speria pe creștini
Biserica Ortodoxă îi pomeneşte în ziua de 15 martie pe Sfinţii Mucenici Agapie, Plisie şi Timolau.
Sfinţii mucenici au fost omorâţi în Cezareea Palestinei, la ordinul guvernatorului Urban, în timpul persecuţiilor împotriva creştinilor declanşate de împăratul roman Diocleţian (284-305). Au fost patru edicte împotriva creştinilor, date de Diocleţian în anii 303-304.
Citește și: Cine e Sfântul care a convertit mulți daci la creștinism
Sfântul Agapie era din Gaza, Sfântul Plisie din Egipt şi Sfântul Timolau din Pontul Euxinului.
"Dându-se păgână poruncă împărătească prin toate ţările şi cetăţile, ca toţi creştinii să fie siliţi la închinarea la idoli şi la necuratele lor jertfe, atunci, săvârşindu-se un oarecare praznic de Dumnezeu urât în cetatea Cezareei şi popor fără număr adunându-se din satele cele de primprejur, s-a pregătit priveliştea la care creştinii cei ţinuţi în legături aveau să fie munciţi".
La această privelişte sângeroasă asistau şi Agapie, Plisie şi Timolau. Cei trei tineri din dragostea lor pentru Adevăr care este Hristos, aşa cum spune despre Sine: "Eu sunt Calea, Adevărul şi Viaţa. Nimeni nu vine la Tatăl Meu decât prin Mine" (Ioan 14, 6), au alergat în faţa guvernatorului şi cu mare glas au strigat că şi ei sunt creştini.
Au fost întemniţaţi, apoi supuşi la multe. Au suferit martiriul prin tăierea capului, scrie Agerpres.
Citește și: Sărbătoare religioasă. Cum a găsit împărăteasa Elena Sfânta Cruce. Ce se întâmplă dacă muncești azi
De ce să ții post pe 15 martie
15 martie este într-o zi de vineri. Conform tradiției populare, vinerea trebuie să mănânci puțin, de post, trebuie să vorbești puțin, trebuie să te ferești de orice sfadă sau gâlceavă și să te ferești de vin. Vinerea nu este bine să te distrezi, ci este bine să trăiești cumpătat pentru că este zi de post.
Vinerea, gospodinele nu aveau voie să coace pâine și nici să facă borș. Altfel atrăgeau bolile și relele asupra casei.
Vinerea nu se făcea curat, nu se mătura și nu se arunca cenușa din sobă, că aruncai tot norocul și binele din casă.
Vinerea nu era bine să mănânci usturoi, pentru că a doua zi se împărtășea îngerul tău păzitor.
Fetele și femeile erau învățate să nu se spele pe cap vinerea, să nu se gătească, să nu folosească sulemeneli sau farduri, cum le zicem azi. Este zi de post, în care trebuie să fii cumpătat și cucernic.
Citește mai multe AICI.