SĂRBĂTOARE 25 NOIEMBRIE cruce neagră. Dacă te plângi de vremea rea, te îmbolnăvești. Sf. Ecaterina

DE Florentina Enache | 24.11.2024 - 07:00
SĂRBĂTOARE 25 NOIEMBRIE cruce neagră. Dacă te plângi de vremea rea, te îmbolnăvești. Sf. Ecaterina - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
SĂRBĂTOARE 25 NOIEMBRIE cruce neagră. Dacă te plângi de vremea rea, te îmbolnăvești. Sf. Ecaterina - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)

SĂRBĂTOARE 25 NOIEMBRIE cruce neagră. Dacă te plângi de vremea rea, te îmbolnăvești. Luni, 25 noiembrie, Biserica o prăznuiește pe Sfânta Mare Muceniţă Ecaterina, aceasta fiind o sărbătoare cu cruce neagră în calendarul creștin ortodox.

SHARE

Calendar creștin ortodox 25 noiembrie. Luni, 25 noiembrie, Biserica o prăznuiește pe Sfânta Mare Muceniţă Ecaterina, aceasta fiind o sărbătoare cu cruce neagră în calendarul creștin ortodox. 

În această zi din Postul Crăciunului, creștinii au dezlegare la pește.

Ce tradiții și superstiții aveau strămoșii noștri în această zi?

25 noiembrie, tradiții și superstiții

Conform credințelor păgâne, semnele zilei erau folosite pentru a prezice cum vor fi vremea și iarna în viitorul apropiat.

Dacă zăpada acoperă pământul, primăvara va veni târziu.

Dacă plouă în această zi, se va încălzi în timpul săptămânii și va fi umed până în februarie.

Gerurile încep de obicei în această zi, dar nu vă puteți plânge de vreme: iarna le va oferi sănătate tuturor celor răbdători.

Citește și: SĂRBĂTOARE 24 NOIEMBRIE Cum faci să atragi norocul în casă? Dacă este cald, iarna va fi la fel

Obișnuia să ningă în această zi, iar pe vremuri copiii mergeau cu sania.

Sărbătoare 25 noiembrie - Ce să nu faci

Astăzi, ca în orice altă zi, Biserica este împotriva certurilor, calomniei, bârfei, defăimării, condamnării, invidiei, lăcomiei, răzbunării și disperării. 

Nu trebuie să îi refuzi pe cei care îți cer ajutorul. De asemenea, nu trebuie să te amesteci în treburile altora, să dai sfaturi atunci când nu sunt cerute.

Conform credințelor populare, în această zi nu trebuie să împrumutați bani și să vă grăbiți - oamenilor care se grăbesc le va merge rău.

Citește și: SĂRBĂTOARE 23 NOIEMBRIE cruce neagră. Dacă vorbești tare, ai ghinion. Dacă ninge, iarna e blândă

Sărbătoare 25 noiembrie - Ce să faci

Mergi la biserică și roagă-te Sfintei Ecaterina. Ecaterina este considerată patroana căsătoriei, a mireselor, a femeilor însărcinate și ajută în timpul nașterii.

De asemenea, cei singuri se roagă pentru un soț bun și o soție bună, o căsnicie puternică, cer sfaturi despre cum să rezolve discordia în familie și ajutor în creșterea copiilor.

Pe vremuri, strămoșii noștri obișnuiau să aprindă trei lumânări lângă icoana sfintei martire în ziua Ecaterinei pentru a proteja familia.

Creștinii respectă în continuare rânduielile din Postul Crăciunului.

Citește și: SĂRBĂTOARE 22 NOIEMBRIE Dacă împrumuți zahăr și sare, pierzi averea! Ce NU fac credincioșii astăzi

Calendar creștin ortodox 25 noiembrie - Sfânta Ecaterina

Sfânta Ecaterina era din cetatea Alexandria, „fiica lui Consta, care fusese mai înainte împărat. Ea, fiind de optsprezece ani, era foarte frumoasă, de statură înaltă şi foarte înţeleaptă. Căci învăţase tot meşteşugul cărţii elineşti şi se deprinsese cu înţelepciunea tuturor făcătorilor de cărţi, celor de demult, a lui Homer, a lui Virgiliu, Aristotel, Platon şi ale celorlalţi. Dar nu numai ale filosofilor, ci şi cărţile doctorilor le-a deprins bine, ale lui Asclipie, ale lui Hipocrat, Galin şi, în scurt, tot meşteşugul ritoricesc şi silogistic a învăţat, încât toţi se mirau de înţelepciunea ei". (Vieţile Sfinţilor)

În timpul persecuţiilor suferite de creştini, în Alexandria a fost organizată o mare sărbătoare în cinstea zeilor romani, în oraş fiind prezent şi împăratul.

Sfânta Ecaterina a mers la templul unde se săvârşeau jertfele şi în faţa acestuia s-a arătat revoltată de atât de mare înşelăciune, „cu care v-aţi înşelat de diavoli, de slujiţi ca unui Dumnezeu idolilor stricăcioşi şi nesimţitori. Cu adevărat mare ruşine este a fi cineva atât de orb şi de nesimţitor, ca să se închine unor urâciuni ca acestea". (Vieţile Sfinţilor)

Împăratul s-a mirat de îndrăzneala ei, dar mai ales de frumuseţea nepământeană. I se părea că nu este născută din părinţi muritori, ci o zeiţă din zeii pe care-i cinstea el.

Sfânta Ecaterina a fost adusă în faţa unei adunări de cincizeci de filosofi, însărcinaţi să o determine să se închine zeilor, o dorinţă fierbinte a împăratului, copleşit de frumuseţea tinerei Ecaterina.

Dar în cursul disputelor pe care le-au avut cu Sfânta Ecaterina, aceşti cărturari au recunoscut fără putinţă de tăgadă Adevărul pe care ea îl susţinea.

Pentru Adevărul mărturisit, cei cinzeci de filosofi au îndurat în cele din urmă moarte martirică, împreună cu mulţi alţii care au fost aduşi la credinţa creştină prin înţelepciunea minţii luminate a Sfintei Ecaterina.

Sfânta Ecaterina a primit cununa muceniciei prin tăierea capului, după ce a fost legată pentru a fi zdrobită de fiarele ascuţite a patru roţi prinse pe aceeaşi osie, care însă s-au sfărâmat în bucăţi, rănind de moarte pe cei ce asistau la cumplita privelişte. De aceea, Sfânta Muceniţă Ecaterina este reprezentată în icoane ţinând în mână o roată.

Împărăteasa a plâns văzând cum era chinuită Sfânta Ecaterina şi mărturisind pe Mântuitorul Hristos a fost şi ea martirizată.

În aceiaşi perioadă cu martiriul Sfintei Ecaterina au fost chinuiţi şi omorâţi pentru Hristos mai mulţi ostaşi ai împăratului, împreună cu comandantul lor, pe nume Porfirie.

Moaştele Sfintei Muceniţe Ecaterina au fost aflate la sfârşitul secolului al VIII-lea într-o mănăstire din Muntele Sinai zidită de Sfânta Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, scrie Agerpres, care citează „Viețile Sfinților”.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te