Românul care a jucat în 100 de filme de la Hollywood. A luat premiul pentru cel mai bun actor

DE Bianca Iosef | Actualizat: 24.11.2022 - 17:15
Edward G. Robinson- Foto: PINTEREST

Numele original al lui Edward Robinson era Emanuel Goldenberg. S-a născut într-o familie de evrei români din București. După ce unul dintre frații săi a fost atacat de o mulțime antisemită, familia a decis să emigreze în Statele Unite.

SHARE

Robinson a sosit în New York City pe 21 februarie 1904. „La Ellis Island m-am născut din nou”, a scris el. „Viața pentru mine a început când aveam 10 ani.”

Și-a început cariera de actor în districtul teatrului idiș în 1913, și-a făcut debutul pe Broadway în 1915. Un an mai târziu a apărut într-un film. 

Citește și: Cercul suspecților, restrâns în cazul Halep. S-a aflat cu precizie când a primit substanța interzisă

Acesta a apărut în 30 de piese de pe Broadway și în peste 100 de filme pe parcursul unei cariere de 50 de ani și este cel mai bine amintit pentru rolurile sale de tip dur ca gangsteri în filme precum Little Caesar și Key Largo . În timpul carierei sale, Robinson a primit premiul Festivalului de Film de la Cannes pentru cel mai bun actor pentru interpretarea sa din House of Strangers.

Citește și: Cupa Mondială: Spania a „rupt blestemul debutului” umilind Costa Rica cu 7 - 0

Lui Robinson i-a fost greu să obțină de lucru după înscrierea pe lista gri. A jucat în filme cu buget redus: Actors and Sin (1952), Vice Squad (1953) cu apariții scurte de Paulette Goddard, Big Leaguer (1953) cu Vera-Ellen, The Glass Web (1953) cu John Forsythe, Black Tuesday (1954) cu Peter Graves, The Violent Men (1955) cu Glenn Ford și Barbara Stanwyck, bine- primitul Tight Spot (1955) cu Ginger Rogersși Brian Keith, A Bullet for Joey (1955) cu George Raft, Illegal (1955) cu Nina Foch și Hell on Frisco Bay (1956) cu Alan Ladd.

Reabilitarea carierei sale a primit un impuls în 1954, când regizorul de film anticomunist Cecil B. DeMille l-a ales drept trădătorul Dathan în Cele zece porunci. Filmul a fost lansat în 1956, la fel ca și thrillerul său psihologic Nightmare . După o scurtă absență ulterioară de pe ecran, cariera cinematografică a lui Robinson – sporită de un număr tot mai mare de roluri de televiziune – a reînceput în 1958/59, când a fost numit al doilea după Frank Sinatra în lansarea din 1959 A Hole in the Head.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.