Recunoașteți personajul? L-a interpretat pe Vodă Lăpușneanu. De ce n-a vrut să rămână în Occident?

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 29.02.2024 - 15:47
L-a intepretat pe Vodă Lăpușneanu și a fost „Marele singuratic”, în film - Foto: Facebook/Cineclic
george motoi silvia popovici
motoi cezara dafinescu

Personajul din imagine l-a interpretat pe Vodă Lăpușneanu, dar a fost și „Marele singuratic”, filmul făcut după cartea lui Marin Preda. Ar fi putut rămâne în Occident încă din anii '60 și a fost căsătorit de două ori, ambele soții fiind foste studente.

SHARE

Personajul de astăzi l-a interpretat pe Vodă Lăpușneanu cu mare măiestrie și ar fi împlinit 88 de ani pe 22 ianuarie, dacă ar fi trăit. A fost căsătorit peste două decenii cu una dintre cele mai frumoase actrițe din România, iar după divorț și-a refăcut viața tot cu o fostă studentă. 

Recunoașteți personajul? L-a interpretat pe Vodă Lăpușneanu. De ce n-a vrut să rămână în Occident?

A lăsat în urmă parfumul unui actor sobru, gânditor, complex, cu voce calmă și privire meditativă, dar din ochii săi puteau țâșni și fulgere.

George Motoi a fost unul dintre cei mai apreciați actori de teatru și film, deși soarta hărăzită de părinți ar fi trebuit să fie cu totul alta. Luni ar fi împlinit 88 de ani.

A avut roluri importante în teatru și film, dar ni-l vor reaminti mereu mai pentru partiturile din „Marele singuratic” (1977) și „Întoarcerea lui Vodă Lăpușneanu” (1980). 

S-a născut la 22 ianuarie 1936, în Arman, judeţul Caliacra, în Cadrilater, pe vremea în care aparținea României Mari, localitate aflată, în prezent, în Bulgaria).

Tatăl era militar şi fusese detaşat cu serviciul în Cadrilater. Dar, pe când viitorul actor avea doar 4 ani, regiunea a fost cedată Bulgariei, așa încăt familia a revenit în România. 

Tata a fost trimis la Niculeşti-Jianu, o comună din Bărăgan, foarte aproape de Brăila, era militar acolo. Tatăl meu a fost şef de post de jandarmi, pe urmă a fost şeful pazei la locuinţa de vară a regelui”, spunea George Motoi, în 2012, pentru Adevărul.

Părinții îl vedeau ajungând doctor militar veterinar, precum vărul care îl și botezase.

„Tata chiar m-a trimis să fac liceul militar din Craiova, dorea să ajung militar. Aveam un văr colonel-doctor veterinar, care m-a şi botezat, şi-mi ziceau părinţii aşa: „Tu s-ajungi ca Gicu!”. Părinţii mă vedeau doctor veterinar în armată”, mărturisea actorul.

După schimbarea regimului și venirea comuniștilor la putere, tatăl a fost epurat și, din șef de post de jandarmi a ajuns să cântărească cereale într-un siloz.

Dar George Motoi a fost atras de actorie, așa că a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică Bucureşti, în 1958, la clasa profesorului Irina Răchiţeanu.

În acelaşi an a debutat pe scena Teatrului din Piatra Neamţ în piesa „Poveste de iubire” de Konstantin Simonov, regia Cristian Munteanu.

A jucat pe scenele teatrelor din Piatra Neamţ (1958-1960) şi Bacău (1960-1964), fiind remarcat de regizorul Vlad Mugur, care l-a luat la Teatrul Național din Cluj.

Aici, interpretarea rolului „Caligula” din piesa lui Albert Camus îl consacră definitiv, iar Radu Beligan îl invită să vină la Teatrul Național din București.

„Niciodată nu am pus mare preţ pe calităţile exterioare — înfăţişare, voce, etc. — şi, mai ales, nu m-am considerat niciodată un june-prim.

Am fost mai degrabă preocupat de procesele interioare, de mobilitatea psihică, de acele calităţi care se cer cultivate şi pe care, în orice caz, nu le ai numai fiind tânăr şi arătând bine.

Cred că nu spun o noutate. Acest lucru s-a demonstrat, din păcate, în multe greşeli de distribuție — greşeli, pentru că erau făcute exact pe criteriul înfăţişării exterioare”, declara George Motoi într-un interviu realizat de Eva Sîrbu pentru Revista Cinema, în 1973, citat de dosaresecrete.ro.

Cu Silvia Popovici, în filmul „Trecătoarele iubiri” din 1974 - Foto: Facebook/Cineclic

George Motoi ar fi avut ocazia să rămână în Occident, în Italia, mai precis, acolo unde a efectuat un turneu chiar cu Teatrul din Cluj, cu piesa „Caligula”.

El a explicat de ce nu a putut face acest pas, recunoscând că „mi-a fost frică”.

„Când am fost în Italia, am avut un mare succes cu „Caligula". Mare de tot! Veneau peste tine seara la masă oameni, mi s-au făcut propuneri să joc acolo un film-două.

Domn'e, n-am putut să fac asta. Mi-a fost frică. Nu m-am dus”, dezvăluia actorul tot în interviul pentru Adevărul.

Actorul a fost căsătorit peste 20 de ani cu una dintre cele mai frumoase actrițe din România Cezara Dafinescu, cu care are o fiică, Raluca.

După 23 de ani, în 1997, Cezara l-a părăsit pe Motoi și s-a recăsătorit cu potentul om de afaceri Gelu Fronea. Dar nu a avut parte de prea multă fericire, fiindcă acesta și-a pierdut viața în 2003, într-un stupid accident de motocicletă, când rula cu doar 60 km/h.

 „Sigur că l-am iubit pe George într-un fel anume. Eram mai tânără decât el cu 12 ani. Căsnicia a fost extraordinară, dar a fost acea căsnicie dintre doi oameni cu temperamente diferite. George este foarte sobru, foarte rece, cel puţin cu mine...

De George m-am îndrăgostit în anul doi de facultate. Mai întâi, văzându-l în filme! Apoi, destinul a făcut să ne întâlnim și aievea și să formăm un cuplu, în viață și mai târziu, și pe scenă.

El a fost «Făt Frumosul» pe care îl așteaptă orice fată să vină pe un cal alb. Îi voi fi mereu recunoscătoare, pentru tot ce mi-a dat. Nu știu când și cum s-a stins dragostea noastră...”, mărturisea Cezara Dafinescu, potrivit comentator.ro.

A fost căsătorit 23 de ani cu actrița Cezara Dafinescu - Foto/Facebook/Colectia „Mari Actori Romani”

La rândul său, George Motoi s-a recăsătorit cu Giliola Brăileanu, actriţă şi ea a Teatrului Naţional din Bucureşti, mai tânără cu 34 de ani. De altfel, înainte de a-i fi soţie, Gigliola i-a fost, de asemenea, studentă.

Actorul a decedat la 4 martie 2015, la vârsta de 79 de ani și a fost înmormântat la Cimitirul Sf. Vineri din București. Ambele femei din viața lui au participat la ceremonia funerară, dar, după numai doi ani, Giliola a încetat subit din viață.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te