Prima destinație turistică din lume unde îți petreci vacanța fără telefon. Ce alternative oferă

DE Vlad Alexandru | 21.06.2023 - 19:27
Vacanța se poate petrece și fără gadgeturi Foto: pexels.com (imagine cu rol ilustrativ)

A început sezonul concediilor și mulți se gândesc deja la destinațiile unde își vor petrece vacanțele și la ce poze vor posta pe rețelele de socializare. Sunt însă și turiști care vor face o ”detoxifiere digitală”

SHARE

Vacanța înseamnă pentru mulți turiști și o importantă colecție de fotografii sugestive postate pe conturile de socializare pentru a ”bifa” o anumită destinațe. 

Există însă pe glob o insulă în care vrea să devină locul fără smartphone în această vară. A fost desemnată „cea mai fericită țară din lume”.

„Cea mai fericită țară din lume” vrea să interzică telefoanele mobile pe insula Ulko-Tammio

Pe măsură ce avansăm în sezonul turistic, utilizatorii rețelelor de socializare se vor strădui să răspundă la vechea întrebare: dacă nu ai postat despre vacanța ta, chiar te-ai dus?

Răspunsul este, desigur: da, ai făcut-o și probabil că ai avut un timp mai bun pentru a nu-l plasa pe Instagram.

Citește și: Viitura de pe Nipru va ajunge pe litoralul românesc: „Va dispărea oxigenul". Ce efecte va avea?

Deși poate fi dificil pentru unii să reziste e-mailurilor de la serviciu și actualizării rețelelor sociale în timpul vacanței, insula Ulko-Tammio din Finlanda îndeamnă vizitatorii să-și ignore ecranele și să se bucure de natură.

Pretinzând a fi prima insulă turistică din lume fără telefon, Ulko-Tammio este situată în Golful de Est al Finlandei, un parc național din națiunea nordică care a fost numit „cea mai fericită țară din lume” șase ani la rând și, oarecum ironic , este acasă la Nokia, marca din spatele celui mai bine vândut smartphone din lume din toate timpurile.

Citește și: Concediu la Mamaia unde o cameră ajunge la 1.500 lei, te tai în scoici și apa e foarte adâncă la mal

„Insula Ulko-Tammio, care se află în largul coastei Haminei, va fi o zonă fără telefon în această vară”, a declarat Mats Selin, expert în turism insular la Visit Kotka-Hamina, într-un comunicat de presă.

„Vrem să-i îndemnăm pe turişti să-şi închidă dispozitivele inteligente şi să se oprească şi să se bucure cu adevărat de insule.”, a spus el.

Unul dintre cele 41 de parcuri naționale ale Finlandei, Ulko-Tammio este nelocuit de oameni, dar găzduiește multe păsări și plante rare, pe care vizitatorii le pot observa la o excursie de-a lungul traseelor ​​naturale ale insulei sau din turnul de păsări al insulei.

Participarea la detoxifierea digitală pentru turiști de pe Ulko-Tammio este voluntară și, deoarece insula este acoperită de o rețea mobilă funcțională, tentația va fi mereu prezentă.

Citește și: Nu există risc de holeră pe Litoral. Românii nu au motiv să-şi anuleze vacanţele programate

Cu toate acestea, personalul de la Parks & Wildlife Finland, compania care administrează insula, speră că campania se va traduce prin deconectarea turiștilor și implicarea cu flora, fauna și colegii vizitatori.

„Oprirea telefonului, explorarea naturii și întâlnirea față în față cu oameni vă vor îmbunătăți starea de spirit și bunăstarea”, a declarat Sari Castrén, psiholog și manager de cercetare la Institutul finlandez pentru sănătate și bunăstare, într-un comunicat de presă. 

„Petrecem nenumărate ore derulând feedurile noastre de pe rețelele sociale, așa că luarea unei scurte pauze de la ele înseamnă că aveți mai mult timp pentru experiențe noi.”

Vizitatorii își pot petrece nopțile fără telefon pe insulă în corturi sau într-o cabană întreținută de Parks & Wildlife Finland.

Insulele precum Ulko-Tammio din Golful de Est al Finlandei sunt de obicei accesate cu o ambarcațiune privată, cu feribotul pentru navetiști sau cu un taxi acvatic – doar nu spuneți nimănui că folosiți smartphone-ul pentru a le rezerva, conform CNN.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te