Pensie pentru tineri: ce este micropensionarea? De ce tot mai mulți angajați apelează la ea?

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 17.02.2025 - 07:03
Pensie pentru tineri: ce este micropensionarea - Foto: Pexels/Roman Odintsov (cu rol ilustrativ)
Pensie pentru tineri: ce este micropensionarea - Foto: Pexels/Roman Odintsov (cu rol ilustrativ)
Pensie pentru tineri: ce este micropensionarea
Pensie pentru tineri: ce este micropensionarea

Pensie pentru tineri: ce este micropensionarea? O cohortă din ce în ce mai mare de tineri angajați își iau o „micropensionare” - denumită și „an sabatic pentru adulți” - timp de luni sau chiar ani la rând, pentru a lupta împotriva epuizării profesionale.

SHARE

Pensie pentru tineri: ce este micropensionarea? „Verișoară” îndepărtată - de obicei - a unui „an sabatic”, de pauză profesională, minipensionarea se referă mai ales la tinerii care aleg să renunțe pentru o perioadă la job și carieră.

Pensie pentru tineri: ce este micropensionarea? De ce tot mai mulți angajați apelează la ea?

Ei decid să facă acest lucru pentru a călători, pentru a se concentra asupra pasiunilor sau pentru a începe o nouă activitate secundară în timp ce încă vârsta le mai permite tineri, în loc să aștepte să facă asta după împlinirea vârstei legale de pensionare.

Anaïs Felt, o creatoare de conținut în vârstă de 31 de ani stabilită în zona golfului San Francisco, „nu s-a simțit niciodată mai bine” după ce și-a luat o micropensionare în acest an.

„Nu m-am simțit niciodată mai sănătoasă. Nu m-am simțit niciodată mai odihnită. A fost uimitor și îl recomand cu căldură”, a spus ea într-un videoclip devenit viral pe TikTok, conform NY Post.

Felt - fost manager de produs în la o companie IT din Silicon Valley - a precizat că pauza „merită cu prisosință” dacă aveți bani.

Citește și: Guvernul a schimbat valoarea punctului de pensie. Pensionarii, mai săraci cu 3.700.000.000€

Ea „nu are copii” și a economisit „o sumă considerabilă” de bani înainte de a renunța la munca de la 9 la 5, așa cum este programul uzual al angajaților din SUA.

Într-un postare ulterioară, ea a explicat că, după 10 ani de carieră, s-a confruntat cu epuizarea profesională, care afectează aproximativ 44% dintre angajații americani, potrivit unui studiu realizat de Society for Human Resource Management.

Fenomenul de epuizare profesională este tot mai întâlnit la angajații tineri - Foto: Pexels/Anna Tarazevich (cu rol ilustrativ)

Felt, care a spus că nu ar putea să dea tot ce are mai bun la serviciu dacă ar continua să treacă de la un rol la altul, face parte dintr-o mișcare în creștere a tinerilor profesioniști care iau o pauză de câteva luni pentru a se concentra pe sănătate, bunăstare și viață personală.

Morgan Sanner, un angajat în resurse umane în vârstă de 27 de ani din Ohio, a declarat pentru revista New York The Cut că s-a simțit inspirată să calce pe urmele altor persoane - care a observat că „își iau pauze semnificative” din carieră - după ce a plecat pentru prima dată în străinătate.

Micropensionarea, varianta de pensie pentru tineri

„Cred că Generația Z (n.r. - cei născuți în perioada 1996-2015) este interesată de modele mai puțin tradiționale de angajare, în general”, a spus ea.

„De exemplu, suntem mult mai predispuși să lucrăm pe cont propriu sau pe bază de contract decât generațiile anterioare.

Sper că, pe măsură ce vom deveni o parte mai mare a forței de muncă, minipensionările vor deveni mai întâlnite și privite ca un lucru mai normal”, a adăugat Sanner.

Citește și: Ajutor la pensie! Pensionarii primesc 10.000€ GRATIS, să își pună panouri fotovoltaice. Condițiile

Brittany Foley, în vârstă de 26 de ani, care a lucrat ca consultant în Boston înainte de minipensionare, a decis că este timpul pentru așa-numitul ei „an sabatic”, deoarece nu are „copii sau alte persoane în întreținere”, a declarat ea pentru The Cut.

„Cu alte persoane de vârsta mea, există atât de multă presiune pentru a urmări cicluri de promovare și creșteri, iar toată lumea este atât de epuizată”, a explicat ea.

Ea a început micopensionarea cu bani economisiți timp de un an, lundu-și și un job part-time de chelneriță, plătindu-și propria asigurare de sănătate și mutându-se într-un apartament mai accesibil, în timp ce își petrecea vacanța scriindu-și cartea la care visa.

La momentul respectiv, Foley se pregătea să își prezinte cartea agenților, în timp ce economiile ei se micșoraseră semnificativ și se temea că pauza ei nu îi va fi favorabilă atunci când se va întoarce în lumea consultanței.

„Mi-aș fi dorit să am o altă slujbă în afara corporației care să nu fie dezaprobată în acest fel. Munca cu jumătate de normă pentru a te întreține și a-ți urma alte pasiuni nu ar trebui să fie un fel de pecete împotriva ta”, a spus ea.

Jes Osrow, cofondator al firmei de consultanță The Rise Journey, a declarat recent pentru Business Insider că este important să te gândești la ce ar însemna să te întorci în fosta ta industrie în care ai lucrat înainte de micropensionare.

„Este vorba de a reveni cu un nou set de competențe sau doar atunci când ai atins un anumit punct de referință financiar? Este esențial să-ți stabilești clar obiectivele, lucrurile pozitive și negative ”, a declarat ea pentru Outlet. 

Cara Nicole, în vârstă de 28 de ani, a declarat pentru The Cut că „totul ține de cum îți „vinzi” pauza luat de la job.

„Ar trebui să putem comunica unui manager de angajare: „Hei, mi-am luat acest timp pentru a mă reorienta, iar acum mă întorc cu mai multă energie ca niciodată, știind că asta este exact ceea ce vreau să fac și unde vreau să fiu””, a explicat ea.

De asemenea, ea crede că nu există un moment mai potrivit decât prezentul când vine vorba de pensionare.

Citește și: Care pensionari nu mai primesc la pensie medicamente compensate cu 90%? Ministerul sănătății explică

„Am cunoscut oameni din familia mea care și-au planificat pensionarea timp de zeci de ani, doar pentru a deceda chiar înainte sau imediat după. Ori s-au îmbolnăvit într-un mod care i-a împiedicat să călătorească așa cum își doreau”, a spus Nicole.

„Realitatea este că, da, există compromisuri pentru a nu obține un venit sigur pentru o perioadă de timp. Nu vreți să vă petreceți viața fără să faceți nimic.

Dar trebuie să accepți și realitatea că vei muri într-o zi și nu-ți poți lua banii cu tine”, a concluzionat tânăra.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te