Oana Pellea, mesaj la 40 de ani de la moartea marelui actor: „De fapt, nici nu ai plecat!”

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 12.12.2023 - 13:48
Oana Pellea este fiica lui Amza și a Domnicăi Pellea - Foto: colaj Newsweek/Facebook/Oana Pellea

Oana Pellea, mesaj la 40 de ani de la moartea marelui actor. Marți, 12 decembrie, se împlinesc patru decenii de la dispariția lui Amza Pellea, Fiica acestuia, cunoscuta actriță, a făcut o postare emoționantă pe o rețea socială în care i-a pomenit pe ambii săi părinți.

SHARE

Oana Pellea, mesaj la 40 de ani de la moartea marelui actor. Unica fiică a lui Amza Pellea, cunoscuta actriță, a făcut o postare tulburătoare pe o rețea socială cu acest prilej. Ea a amintit-o și pe mama sa, Domnica, care a fost soția genialului artist timp de 25 de ani, decedată și ea acum două decenii.

Oana Pellea, mesaj la 40 de ani de la moartea marelui actor: „De fapt, nici nu ai plecat!”

Marți, 12 decembrie, se împlinesc 40 de ani de la moartea genialului Amza Pellea, neuitatul intepret din „Mihai Viteazul”, „Dacii”, „Osânda”, dar și din „Nea Mărin miliardar”.

Cunoscuta actriță Oana Pellea, fiica artistului și a Domnicăi Pellea, a transmis, cu acest trist prilej, un mesaj emoționant pe contul său de Facebook. Ea a amintit-o și pe mama sa, de la cărui deces s-au scurs 20 de ani.

Citește și: 40 de ani de la moartea lui Amza Pellea. Cum era să piardă rolul din „Nea Mărin miliardar”

„Tată, 
Azi 40 de ani de cand ai plecat la Domnul…
Cum adică 40 de ani? Ce glumă proastă! Nici vorbă…ai plecat ieri…de fapt nici nu ai plecat! 
Ești aici cu mine secundă de secundă, te simt in vene, in suflet, in gând.
Te văd câteodată in degetele mele sau in căutătura ochilor, te recunosc in ridul dintre ochi. Câteodată imi curgi pe obraz ca lacrimă si alteori…de multe ori…imi tâșnești din baierele pieptului ca hohot de râs.
Iti mulțumesc că te ai ținut de promisiunea făcută: „O să fiu intotdeauna cu tine”. Si ESTI!
Mulțumesc tuturor celor care azi vor aprinde o lumânare si vor inalta o rugă pentru sufletele adormitilor robilor lui Dumnezeu AMZA și DOMNICA MIHAELA
Să mi fie cu iertare…dar nu i pot despărți…e prea mare si veșnică IUBIREA care i-a legat!
Dumnezeu să-i odihnească in Iubirea Sa!”, a scris Oana Pellea.

Amza Pellea, născut pe 7 aprile 1931, în Băilești, județul Dolj, într-o familie în care era singurul băiat din cei cinci copii ai familiei, a ajuns unul dintre cei mai mari și iubiți actori români de teatru și film. Cariera lui curpinde zeci și zeci de roluri, dar cele din filme l-au făcut îndrăgit de marele public.

Citește și: Fiu de agricultor, Amza ajunge în uzină înainte să fie actor genial. Moare tânăr, ucis de viciul său

După ce l-a întruchipat pe Regele Decebal, în „Dacii” și pe Mihai Viteazul, în filmul cu același nume, artistul a creat personajul Nea Mărin, bazat pe un unchi de-al său.

Cu un succes fenomenal, Pellea a jucat un dublu rol și în „Nea Mărin miliardar”, devenit pelicula cu cele mai mari încasări și cea mai mulți spectatori din itoria cinematografiei noastre.

Din păcate, patima lui pentru tutun i-a adus o moarte timpurie, la doar 52 de ani, din cauza unui cancer galopant. De altfel, el a și transmis un mesaj tuturor celor care l-au iubit: „nu fumați!”.

„Trăgea din țigară ca și când ar fi fost prima și ultima dată. Trăgea din țigară ca și cum știa că viața e scurtă și merită arsă și cheltuită...

Trăgea din țigară pana la capăt, pana ardea toată...cum si-a ars superb viața. Când a murit m-a rugat doua lucruri! Să am grija de mama și să mă las de fumat”, povestea mai târziu fiica artistului, superba actriță Oana Pellea.

Domnica Mihalea Policrat, cea care i-a fost soție timp de 25 de ani, din 1958 până la moartea actorului, a trăit până în 2003. Și-a înmormântat soțul pe 14 decembrie 1983, chiar de ziua ei, fiind născută în 1937.

Citește și: A fost Amza Pellea asasinat la comandă? Gluma care i-ar fi făcut pe comuniști să acționeze

De două decenii amândoi s-au dus „să doarmă puțin”, rămânând în sufletele, gândurile și lacrimile fiicei lor, Oana.

În Băileşti, Casa de Cultură, o stradă, o grădiniţă şi o şcoală care poartă numele lui Amza Pellea, iar , în 2008, an în care s-au comemorat 25 de ani de la moartea actorului, a fost inaugurată Casa memorială ”Amza Pellea”.

Tot aici, în 2008, în centrul localităţii, Oana Pellea a făcut o fântână în memoria tatălui său,l aceasta fiind promisiunea pe care i-a făcut-o acestuia pe patul de moarte.  

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te