O casieriță agresivă m-a jignit pentru că sunt bătrână și săracă. O clipă mai târziu, karma a lovit

DE Elena Petrescu | Actualizat: 29.07.2024 - 18:09
O casieriță agresivă m-a jignit pentru că sunt bătrână și săracă. O clipă mai târziu, karma a lovit - Foto: imagine creată cu Gencraft(imagine cu rol ilustrativ)
O casieriță agresivă m-a jignit pentru că sunt bătrână și săracă. O clipă mai târziu, karma a lovit - Foto: imagine creată cu Gencraft(imagine cu rol ilustrativ)

O casieriță agresivă m-a jignit pentru că sunt bătrână și săracă. O clipă mai târziu, karma a lovit și viața mea s-a schimbat pentru totdeauna. Nu cu mult timp în urmă, o banală vizită la supermarket s-a transformat într-o experiență care mi-a schimbat viața.

SHARE

O casieriță agresivă m-a jignit pentru că sunt bătrână și săracă. O clipă mai târziu, karma a lovit și viața mea s-a schimbat pentru totdeauna.

O casieriță agresivă m-a jignit pentru că sunt bătrână și săracă. O clipă mai târziu, karma a lovit

Nu cu mult timp în urmă, o banală vizită la supermarket s-a transformat într-o experiență care mi-a schimbat viața.  Casierița trebuie să fi fost într-o dispoziție proastă sau să mă fi judecat pe baza aspectului meu, dar a fost extrem de nepoliticoasă.
În cele din urmă, această întâlnire m-a învățat o lecție de viață importantă pe care aș dori să o transmit mai departe.
Numele meu este Mariana, dar majoritatea oamenilor îmi spun Mari. Recent, am fost la supermarket să cumpăr o pâine. Acum locuiesc singură, deoarece familia mea m-a abandonat, iar momente ca acestea care mă scot din casă îmi aduc puțină bucurie.

Când am ajuns la casa de marcat, am realizat brusc, cu groază, că pierdusem cei doi dolari de care aveam nevoie pentru a cumpăra pâinea. Disperată, am început să caut monede în poșeta mea, sperând să găsesc suficiente pentru a acoperi costul.

Casierița, văzându-mi agitația, mi-a spus aspru: "Grăbește-te, mamaie. Dacă nu îți poți permite, nu ar trebui să fii aici, pierzându-ne timpul."
Cuvintele ei au tăiat adânc, iar eu am simțit un val de jenă care m-a cuprins. Simțeam ochii celorlalți clienți ațintiți asupra mea, iar fața mi s-a înroșit de rușine.

Citește și: Fiul meu m-a lăsat singură, bolnavă și cu datorii în urmă cu 13 ani. Ieri a bătut la ușa mea

Tocmai când eram pe punctul de a pleca, deznădăjduită, când karma a intrat în scenă. Casierița, în graba ei de a trece la următorul client, a răsturnat un teanc de conserve, care s-a prăbușit zgomotos pe podea, speriind pe toată lumea din jur.

"Atenție!", a strigat un client în timp ce conservele se prăbușeau la pământ.
Casierița, evident agitată, s-a aplecat să le ridice. În timp ce o făcea, a alunecat și a căzut, provocând o scenă în fața întregului magazin. Ceilalți clienți s-au grăbit să o ajute, oferindu-mi un moment în care să mă dau la o parte în liniște.

În timp ce stăteam acolo, un străin amabil s-a apropiat de mine. Fusese martor la întreaga scenă și s-a oferit să-mi plătească pâinea.

"Vă rog, lăsați-mă să vă ajut", a spus el, întinzându-mi pâinea cu un zâmbet cald.

Am acceptat cu recunoștință, simțind și un mic sentiment de dreptate pentru momentul în care casierița nepoliticoasă a ”gustat din propriul ei medicament”.
"Mulțumesc foarte mult", am spus, cu vocea tremurându-mi de ușurare și recunoștință. "Nu ai idee cât de mult înseamnă asta pentru mine."

"Nu e nicio problemă", a răspuns el. "Apropo, eu sunt Andrei."

"Eu sunt Mariana, dar poți să-mi spui Mari", i-am răspuns, copleșită încă de bunătatea lui.

Andrei părea cu adevărat interesat de mine. A început să mă întrebe despre situația mea, dorind să afle mai multe despre femeia pe care tocmai o ajutase.

"Locuiți în apropiere?", m-a întrebat el, cu vocea blândă.
"Da, locuiesc", i-am răspuns. "Acum locuiesc singură de când familia mea... ei bine, m-a abandonat."

"Îmi pare atât de rău să aud asta", a spus Andrei, chipul său arătând o simpatie sinceră. "Cu ce v-ați ocupat înainte de a vă pensiona?"

"Am fost profesor de chimie", am dezvăluit.

Ochii lui Andrei s-au aprins cu interes. "Ați fost profesor de chimie? Asta e incredibil! Fiicele mele studiază pentru a deveni doctorițe și au probleme cu orele de chimie. Ați fi interesată să le dați meditații?"

Am fost surprinsă de oferta sa. Trecuseră ani de când nu mai predasem și aproape că uitasem pasiunea pe care o aveam cândva pentru educație. Dar ideea de a-i ajuta fiicele și de a rămâne activă suna minunat.

"Aș fi onorată", i-am răspuns, simțind o scânteie de entuziasm aprinsă în mine.

Citește și: O fată ia zilnic mâncare pentru un om al străzii, deși mama ei se opune. Bărbatul îi salvează viața

"Este fantastic!" a exclamat Andrei. "Haideți să facem schimb de date de contact. Mi-ar plăcea să le cunoști pe Sara și Emilia cât mai curând posibil."

Am făcut schimb de numere de telefon, iar Andrei a insistat să mă ducă acasă. În timp ce conducea, am vorbit mai mult despre zilele mele de profesor și despre aspirațiile fiicelor sale.

În momentul în care am ajuns la modesta mea casă, am simțit că mi-am făcut un nou prieten.

"Îți mulțumesc din nou, Andrei", i-am spus când am coborât din mașina lui. "Mi-ai dat mai mult decât o pâine astăzi."

"Cu plăcere, Mari", a răspuns el cu un zâmbet cald. "Vă voi suna în curând pentru a stabili o oră pentru prima sesiune de meditații."

L-am privit plecând cu mașina, simțind că viața mea a căpătat din nou sens.

Când am pășit în casa mea, am simțit cum mă cuprinde un val de optimism. Am mers în dormitor și am deschis dulapul în care îmi păstrasem vechile haine de profesor.

Erau încă în stare bună, atârnate cu grijă și pregătite pentru un nou capitol. Am scos o bluză și o fustă curate și, în timp ce le îmbrăcam, mi-au revenit amintirile din perioada în care predam. Mă simțeam ca o persoană nouă, gata să înfrunt din nou lumea.

A doua zi, le-am cunoscut pe fiicele lui Andrei, Sara și Emila. Erau vesele și dornice să învețe, ne-am împrietenit rapid.

"Mă bucur să vă cunosc pe amândouă", le-am spus cu căldură. "Să începem cu elementele de bază și să vedem unde aveți nevoie de cel mai mult ajutor."

Să le dau meditații mi-a adus o bucurie imensă și mi-am amintit de ce mi-a plăcut atât de mult să predau. De-a lungul săptămânilor, le-am văzut îmbunătățindu-se și devenind mai încrezătorare în cunoștințele lor.

"Mari, am luat un 10 la testul de chimie!" a exclamat Sara într-o după-amiază, chipul ei strălucind de mândrie.

"Este minunat, Sara! Știam că o să reușești", i-am răspuns, simțind și eu cum mă cuprinde un val de mândrie nemărginită.

A fost incredibil de satisfăcător să le văd progresele. În curând s-a răspândit vestea în comunitate despre meditațiile mele și tot mai mulți părinți m-au abordat pentru a-și ajuta copiii.

"Doamnă Mari, îl puteți medita și pe fiul meu? Se luptă cu orele de științe", m-a întrebat un vecin într-o zi.

"Desigur, aș fi bucuroasă să vă ajut", i-am răspuns zâmbind.

Mica mea casă a devenit un centru de învățare și veselie, plin de energia minților tinere dornice să reușească. Nu mai eram bunicuța neajutorată care se chinuia să-și ia o pâine de la supermarket; eram din nou o profesoară respectată, care făcea diferența în viața altora.

Într-o seară, Andrei m-a sunat să vorbim de progresele fiicelor sale. "Mari, nu pot să-ți mulțumesc îndeajuns pentru ceea ce faci pentru Sara și Emila", a spus el.
"E plăcerea mea, Andrei. Sunt fete minunate și mă bucur că le pot ajuta", i-am răspuns.

Când am închis telefonul, am privit în jurul casei mele pline de viață, acum plină de elevi. Mi-am dat seama că viața îmi dăduse o a doua șansă, pe care o îmbrățișam pe deplin.

Citește și: Eu și iubitul meu am făcut un test ADN de aflare a rădăcinilor noastre. Testul a zis că suntem rude

Într-o zi, simțindu-mă încrezătoare și mândră în vechile mele haine de profesoară, am decis să mă întorc la același supermarket. Am vrut să mai cumpăr o pâine și să văd cum mă va trata casierița de data aceasta.

Când m-am apropiat de tejghea, am văzut aceeași casieriță de dinainte. Am avut grijă să zăbovesc un pic mai mult decât era necesar, prefăcându-mă că-mi caut monede în poșetă.

Casierița s-a uitat la mine și a părut să mă recunoască, dar de data aceasta, a vorbit politicos. "Nu vă grăbiți, doamnă. Vă mai pot ajuta cu ceva?"

Tonul ei a fost curtenitor și respectuos, la fel ca în cazul oricărui alt client. A fost un contrast puternic față de întâlnirea noastră anterioară.
"Nu, mulțumesc", i-am răspuns, înmânându-i banii pentru pâine.

În timp ce îi dădeam banii pentru pâine, nu m-am putut abține să nu fac o constatare dulce-amară. În această lume, fie că ne place sau nu, oamenii ne judecă adesea după aspectul nostru.

Doar câteva persoane rare pot vedea dincolo de hainele vechi, uzate, persoana din interior. Andrei a fost unul dintre acei oameni rari care m-au văzut așa cum eram cu adevărat, iar bunătatea lui mi-a dat o a doua șansă.
Când am ieșit din magazin, am reflectat la lecția pe care o învățasem.

Hotărâtă să fac diferența, mi-am propus să continui să predau și să insuflu aceste valori elevilor mei.

Am vrut ca ei să învețe să vadă dincolo de aparențe, să înțeleagă că fiecare are o poveste și să fie întotdeauna amabili și respectuoși.

Cu fiecare lecție, am sperat să îi inspir să judece oamenii nu după aspectul lor exterior, ci după conținutul caracterului lor.

Viața mea a luat o întorsătură la care nu mă așteptam, și totul a început cu un simplu act de bunătate. Acum, ca profesor din nou, m-am angajat să răspândesc acea bunătate și să-mi învăț elevii să privească dincolo de suprafață și să aprecieze bogăția spiritului uman.

A doua zi, în timpul unei sesiuni de meditații, am împărtășit experiența mea cu Sara și Emila. "Amintiți-vă întotdeauna", le-am spus, "bunătatea și înțelegerea pot face o mare diferență. Nu știi niciodată prin ce ar putea trece altcineva."

"Îți mulțumim că ne-ai învățat asta, Mari", a răspuns Sara, cu ochii plini de sinceritate. "Da, ne vom aminti", a adăugat Emila, dând din cap în semn de aprobare.

Faptul că știam că lecțiile mele au rezonat cu ele m-a umplut de un sentiment de împlinire.

Pe măsură ce am continuat să predau, mi-am menținut angajamentul de a răspândi bunătatea și înțelegerea, asigurându-mă că fiecare elev pe care l-am întâlnit a învățat să prețuiască conținutul caracterului cuiva mai mult decât aspectul său exterior.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te