Eugen Aburel, primul doctor ce a ajutat femeile să nască fără dureri. Turnat la Securitate de colegi

DE Bianca Iosef | Actualizat: 22.12.2022 - 18:53
Eugen Aburel, primul doctor ce a ajutat femeile să nască fără dureri - Foto: historia.ro
Eugen Aburel, primul doctor ce a ajutat femeile să nască fără dureri - Foto: historia.ro
Nou-născut- Foto: PEXELS PHOTOS
Nou-născut- Foto: PEXELS PHOTOS

Eugen Aburel a fost un medic român care a revoluționat ginecologia și obstretica. Acesta a fost primul care a propus folosirea anesteziei epidurale pentru nașterea naturală.

SHARE

Medicul Eugen Bogdan Aburel s-a născut la Galați în anul 1899. Mama sa era urmașa lui Veniamin Costache, un cărturar și traducător român, mitropolit în Țara Moldovei.

A urmat de o școală militară de artilerie la Botoșani, iar după acest stagiu militar a primit gradul de sublocotenent, după care a intrat în rezervă. Eugen Aurel a urmat apoi cursurile  Facultății de Medicină și Farmacie din Iași, iar în 1923 a obținut titlul de doctor în medicină și chirurgie în cadrul aceleași instituții. 

Ce spune lumea științifică

Prima descriere științifică a aplicării unei injecțiii cu anestetic local epidural în doză unică pentru ameliorarea durerii în timpul travaliului a fost prezentată în 1906 de către Walter Stockel. În 1931, Eugen Aburel, român obstetrician care lucra la Paris, a prezentat primul descrierea unei tehnici de anestezie epidurală continuă în timpul travaliului. Raportul său în fața Societății de Obstetrică și Ginecologie din Paris a fost dat pe 12 ianuarie 1931.

După cercetări ample care au implicat disecție detaliată, Aburel a concluzionat că pentru a evita necesitatea pentru injecții repetate și în absența anestezicelor locale cu acțiune prelungită, Aburel și-a dezvoltat tehnica prin introducerea unui cateter de mătase moale și flexibil, potrivit cambridge.org

Citește și: Austria sugerează că va accepta aderarea României la Schengen în următoarele luni

Însă, medicul se remarcare încă din 1921, când la Reuniunea de la Paris a Societății de Obstetrică și Ginecologie, a fost primul medic care a propus analgezia epidurală cu doză unică de anestezie injectată printr-un cateter, pentru diminuarea durerilor la naștere.

Citește și: Adrian Titieni: După 60 de ani doar facturile mai unesc doi oameni. A divorțat după două decenii

Din anul 1951 până în 1969 a fost profesor universitar la Catedra de Clinică Obstetricală și Ginecologie a Institutului de Medicină și Farmacie din București.

În vizorul Securității

Doctorul Eugen Abure nu a scăpat de suspiciunile Securității fiind motivate de legăturile pe care acesta le-a avut cu doctori din lumea liberă.

Astfel, într-o notă a Securității de la sfârșitul anului 1959 s-a afirmat că, în urma interceptării corespondenței profesorului, apăreau nume remarcabile în domeniul obstetricii din Occident (Franța, Italia, SUA, Mexic, Noua Zeelandă, Olanda) Printre aceștia se afla și dr. Gerard Mihail Cioc, român refugiat în Buenos Aires, organizator al emisiunii „Ora românească” în Argentina.

Turnat de profesorul Burghele

Profesorul Burghele fusese absolvent al Facultății de Medicină din Iași (1922-1928), ca apoi să se specializeze la Clinica de Urologie din Viena (1930-1931). A deținut, pe rând, unele dintre cele mai distinse portofolii: ministru al Sănătății între 1972-1975, președinte al Academiei Republicii Socialiste România și medicul personal al lui Nicolae Ceaușescu.

Astfel, profesorul Burghele a înaintat în anul 1959 un raport cu un destinatar neprecizat, posibil către structurile de conducere ale partidului. În acest raport se specifica faptul că profesorul Aburel ar fi avut unele ieșiri cu totul „necorespunzătoare”.

Potrivit documentelor dosarului Fond Informativ nr. 376754 din arhivele CNSAS, la una dintre ședințele universitare, doctorul Aburel precizase că „nu oricine poate fi asistent, ci numai acei ce au o anumită educație, cunosc mai multe limbi și au un potențial biologic evident”. Concluzia profesorului Theodor Burghele a fost una tranșantă: „Cred că Aburel nu mai poate rămâne în postul de șef de catedră”, scrie Historia.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te