Marcello Mastroianni, un actor italian, s-a născut pe 28 septembrie 1924, în Fontana Liri, Lazio, Italia, din Ottone și Ida Mastroianni. Tatăl său era proprietarul unui atelier de tâmplărie.
A fost crescut la Torino și Roma. A fost închis într-un lagăr de închisori germane în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. A scăpat cu succes din închisoare și a continuat să se ascundă în Veneția. După cel de-al Doilea Război Mondial, a început să studieze la „Universitatea din Roma” și a participat la spectacole de teatru de amatori ajutat de Universitate, făcând astfel debutul în actorie.
Citește și: A fost găsit al patrulea ucrainean rătăcit în Munţii Maramureşului
Marcello Mastroianni și-a început cariera cinematografică în filmul „Marionette” din 1939, la vârsta de paisprezece ani, ca figurant. Prima apariție importantă a fost în 1951, când a reușit să obțină un rol principal în filmul italian „The Accusation” regizat de Giacomo Gentilomo.
Citește și: VIDEO Scandal la bord între o stewardesă și un pasager: „Sunt o angajată, nu sunt servitoarea ta!"
Rolul său principal în filmul de comedie italian regizat de Mario Monicelli „Big Deal on Madonna Street” (1958) i-a adus faimă în toată lumea peste noapte.
Dar momentul care i-a schimbat viața lui Marcello Mastroianni a fost acela în care a apărut alături de Anita Ekberg în filmul din 1960 „La Dolce Vita”. Filmul a fost scris și regizat de cea mai proeminentă față a cinematografiei italiene, regizorul celebru Federico Fellini . Marcello a fost distins cu „Nastro d'Argento pentru cel mai bun actor” pentru interpretarea sa.
Marcello a câștigând de-a lungul carierei, „Premiul BAFTA”, de două ori; „Premiul Globul de Aur” și din nou „Nastro d’Argento pentru cel mai bun actor” pentru reprezentarea sa unui nobil sicilian sărac Ferdinando Cefalù în filmul de comedie italian din 1962 „Divorce Italian Style” regizat de Pietro Germi.
Drama de comedie „81/2” a lui Federico Fellini din 1963 a câștigat două premii Oscar la categoria „Cel mai bun film străin” și „Cel mai bun design de costume”. În acest film, Marcello Mastroianni a interpretat rolul unui regizor celebru, Guido Anselmi și a primit elogii critici pentru caracterizarea sa superlativă.
Într-un film francez intitulat „Trei vieți și o singură moarte”, regizat de Raul Ruiz, el a apărut alături de fiica sa Chiara Mastroianni . Filmul a fost lansat pe 11 octombrie 1996. La „Ft. Festivalul Internațional de Film de la Lauderdale”, a primit premiul „Silver Wave Award” pentru interpretarea sa din acest film.
„Voyage to the Beginning of the World” regizat de Manoel de Oliveira a fost ultimul său film. Ficțiunea portugheză-franceză a fost lansată după moartea sa, pe 5 mai 1997.
VIAȚA PERSONALĂ
Marcello Mastroianni s-a căsătorit cu actrița italiancă Flora Carabella pe 12 august 1950. S-au despărțit după nașterea fiicei lor Barbara în 1952, în principal din cauza aventurilor sale extraconjugale.
După despărțirea lor, Mastroianni a avut o relație cu actrița americană Faye Dunaway , colega lui în filmul din 1968 „A Place for Lovers”. Dunaway dorea să se căsătorească și să-și creeze o familie cu Mastroianni, dar fiind un catolic devotat, Mastroianni nu era pregătit să divorțeze de prima sa soție. Așa că, după o așteptare zadarnică de trei ani, Dunaway l-a părăsit în 1971.
A urmat o relație cu actrița Catherine Deneuve care a durat patru ani, iar cei doi au o fiică împreună. De asemenea, a jucat alături de Deneuve în câteva filme și anume „It Only Happens to Others” ( 1971), „La Cagna” (1972), „A Slightly Pregnant Man” (1973) și „Don’t Touch the White Woman!” (1974).
În jurul anului 1996, Marcello a început săă se întâlnească cu Anna Maria Tatò , iar în cele din urmă au rămas împreună până la moartea lui. Anna Maria Tatò a realizat un film documentar cu Mastroianni intitulat „Marcello Mastroianni: I Remember” (în italiană – „Marcello Mastroianni: mi ricordo, sì, io mi ricordo”).
Marcello Mastroianni a murit din cauza cancerului pancreatic. A fost înmormântat în „Cimitero Monumentale Del Verano” din Roma , Italia. Ca un omagiu și semn de respect pentru Mastroianni, Fântâna Trevi din Roma a fost închisă și acoperită în negru.
Ca semn de respect pentru Marcello, „Premiul Marcello Mastroianni” a fost lansat în 1998 și este acordat celor mai buni debutanți în timpul „Festivalului Internațional de Film de la Veneția”, potrivit Sun Signs.