O actriță renunță la cariera în teatru. Freacă podelele mănăstirii, trăiește în peșteră. E fericită

DE Alex Darvari | Actualizat: 23.01.2023 - 12:43
Artista și călugărița - Foto: Arhiva

Monica Fermo a trăit două vieți. Despre prima, cea de actriță la Teatrul Național București, a vorbit puțin și în cuvinte dure: păcat, viciu. Despre cea de-a doua, a credinței, a mărturisit în interviuri și într-o carte.

SHARE

O actriță extrem de frumoasă în anii 70, Monica Fermo are o revelație și decide să abandoneze scena. Era cunoscută ca un om de teatru şi de televiziune în lumea monden-culturală a Bucureştiului, de dinainte de ’89.

„Eram drăguţă, chiar frumuşică dacă mă aranjam, eram şi fotogenică, aşa încât o poză sau două pe care nu am reuşit să le distrug pot arăta asta. Dar divă? Doamne iartă-mă! Ceea ce mă poate deranja în acest gen de afirmaţii este mai ales teama că cititorul ar bănui că eu însămi mă declaram mare vedetă sau, chiar mai rău, spun acum aşa ceva despre trecutul meu”, s-a descris într-un interviu.

Citește și: Moartea lui Grigore Vieru pentru care nu a plătit nimeni, deși se știau vinovații. Ultima dorință

Devine maica Ecaterina

După mulți ani rememorează o întâlnire cu o fostă colegă: „Tocmai spălam pe jos cu gaz, stând în patru labe şi frecând bine ca să se ducă ceara de la lumânări, când văd că intră în biserică o tânără pe care o cunoşteam din lumea teatrului, lume pe care o părăsisem de curând. Îţi dai seama ce şocată a fost! Dar, revenindu-şi, s-a apropiat de mine şi mi-a şoptit că mă poate recomanda unui medic psihiatru foarte bun. Vezi Doamne, credea că am înnebunit!”.

De altfel, nici mama ei nu a crezut că va părăsi scena: „Nici măcar mama mea nu credea că e ceva DEFINITIV. Spunea că îmi va trece, aşa cum au trecut şi alte faze din viaţa mea.”

Citește și: Adela Mărculescu își revede soțul, aflat pe patul de moarte, la două decenii după ce s-au despărțit

După o serie de experienţe sufleteşti intense, actriţa Monica Fermo îl întâlneşte pe Hristos prin Părintele Ilarion, iar aceasta întâlnire îi va schimba definitiv şi radical cursul vieţii. 

Lasă toată averea, se botează și se călugărește. Scrie o carte. „Talita kumi” - adică Fetițo, scoală-te - și fata a înviat. Același Hristos a chemat-o și pe Monica Fermo la Învierea din moartea duhovnicească ce o cuprinsese. Și ea a răspuns. A pornit pe calea Învierii. Despre care cartea pe care a scris-o stă mărturie”.

Autoarea, o descedentă din neamul lui David, este o replică feminină a lui Steinhardt. Timidă, dar nu mai puțin fascinantă, a spus PS Galaction, Episcopul Alexandriei și Teleormanului. Oare cât este de departe scena Teatrului Național de porțile mănăstirii?, se întreba retoric cel care făcea prezentarea cărții.

Monica Fermo povestește viața de pe scenă

Despre viața de actriță a povestit cu amănunte în ziarulumina.

„Primii mei paşi în viaţă au fost în monstruozitatea patimilor. La 15 ani m-am apucat de fumat, eram aşa de dependentă că am fumat până în ziua botezului; la 17 ani am avut primul amor spiritual şi fizic şi, de acolo, totul s-a derulat cu o viteză extraordinară către hăul de nepătruns cu mintea. Mulţumesc lui Dumnezeu că drogurile şi crima, violenţa la scară largă, nu existau pe vremea aceea, că le-aş fi împlinit şi pe acelea. Toate le-am făcut într-o nonşalanţă, într-o frenezie a tinereţii.“ Şi continuă: „Ascultam muzică rock, iar pentru o tânără de 17-20 de ani, cum eram atunci, care mergea în discoteci şi se dezlănţuia în muzică, primea în mod subconştient toată informaţia satanică a acelei muzici. Şi urmau celelalte: sărutări, desfrânări, avorturi, fumat, beţii, petreceri... La 30 de ani aveam senzaţia fizică că purtam mereu în spate un sac extraordinar de greu...

 „OZN-iştii, spiritiştii, yoghinii şi filosofii îmi promiteau limanul, dar eu ajungeam în marginea prăpastiei, simţeam că acolo este ceva extraordinar şi mă aruncam în altceva, mai îngrozitor, ca să pot scăpa de acel ceva care era în spatele meu. Veneam din valea spirituală a glodului, eram înglobată în patimi extraordinar de mari, atât de iuţi şi de fierbinţi în practicare”

Botezul l-a primit de la părintele Ilarion Argatu în anul 1986. „Întâlnirea cu Hristos a fost pentru mine uluitoare, zdruncinătoare, devastatoare, ca un cutremur, ca un şoc, ca o bombă nucleară pentru sufletul meu.“
 

La şase ore după botez, a avut prima ispită

A vrut să fumeze, dar când a băgat ţigara în gură şi-a amintit cum părintele Argatu i-a dat cu Sfântul Mir pe buze şi a aruncat-o imediat. „Mergeam să mă botez şi am avut grijă neapărat să îmi cumpăr un pachet de ţigări“, spune Monica Fermo.

În a treia zi după botez, a intrat în Biserica Sfânta Treime din cartierul bucureştean Tei şi s-a închinat la icoana Sfintei Parascheva. Atunci a auzit un glas care i-a spus să se lase de fumat, a ieşit fugind şi, din clipa aceea, s-a lăsat şi de fumat. 

„Acum, dacă simt fum de ţigară îmi vine să vomit. Păcatele cu care m-am luptat cel mai mult după convertire au fost cele legate de trup: desfrânarea, lăcomia pântecelui, băutul şi fumatul“, mai spune maica Ecaterina.

17 ani în Israel

După această curățire de lume, fosta actriță donează tot și ia calea mănăstirii.

„Cu ultimii bani din agoniseala familiei, după ce donasem apartamentul în care am trăit, după ce am mai donat sau vândut unele lucruri, încă am încercat să fiu generoasă”, spune călugărița.

A slujit la mai multe bisericii în București. „Multă lume se roagă, uneori, papagaliceşte, spui o poezie şi gata. La mine a fost altfel, am simţit fiecare silabă, fiecare literă, e foarte greu de explicat, şi răspunsul a venit. Am stat 17 ani în Israel, am făcut ascultare la Patriarhia Greacă, am colindat pe unde era nevoie de mine, pe unde mă trimiteau ei”, a se arată într-un interviu luat de Nicole Sima, cu Monica Fermo (Maica Ecaterina). Citiți mai mult pe LiterNet.ro aici

„Timp de 15 ani am pendulat între momente de fericire şi momente de restrişte. Am vărsat lacrimi amare, rugându-l pe Domnul să îmi permită să mă odihnesc într-un loc sfânt. Cunoşteam acel loc. Era mănăstirea Saydannaya, mănăstire de maici situată nu departe de Sfântul Mormânt. Vieţuia acolo de peste 60 de ani o maică plecată dintr-un sat de lângă Vaslui: Maica Maria. Nu vreau să intru în toate amănuntele, dar vreau să îţi mai spun că mănăstirea Saydannaya se află sub stăreţie elenă şi găzduieşte şi câteva maici din România.... 

Nu a fost deloc uşor să îmi amenjez chilia. Era ca un fel de grotă. M-au ajutat muncitori români veniţi să lucreze în Israel. Când a fost gata, a fost fericirea cea mai mare”, a spus maica Ecaterina.

Ultimii zece ani, în țară la mănăstirea Paltin

Fosta actriță se îmbolnăvește de picioare și se mută înapoi România. „La mănăstirea, am fost ajutată foarte mult şi le mulţumesc din tot sufletul maicilor care fac ascultare la mine şi fără de care, cu neputinţele mele fizice, nu ştiu cum aş fi rezistat. Pe vremuri, tatăl tău, văzând că merg de la o mănăstire la alta, în Israel, dar şi în România, mă sfătuia să îmi găsesc un loc, fiindcă vine şi bătrâneţea într-o zi şi nu voi mai putea trăi cu bocceluţa pe umăr. Câtă dreptate avea!”, spune într-un interviu. 

Maria Fermo avea să moară în toamna anului trecut.


Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te