Hirta, o insulă "fantomă" din largul coastei scoțiene a fost părăsită brusc, acum 100 de ani. De acest loc se leagă mai multe teorii.
Această insulă se află la aproximativ 160 de kilometri de continent, este complet nelocuită și are un teren accidentat și neprimitor, ceea ce înseamnă că șansele sale de a deveni cea mai cunoscută destinație din Scoția sunt probabil destul de mici.
Totuși, Hirta are o istorie fascinantă. Se crede că oamenii au trăit pe insulă timp de mii de ani, deoarece insula are un izvor de apă proaspătă, iar locuitorii trăiau din carnea și din ouăle păsărilor pe care le creșteau.
Misterul insulei "fantomă" din Scoția, părăsită acum 100 de ani
Cea mai mare așezare a fost cunoscută sub numele de The Village, care avea o populație de peste 180 de locuitori la sfârșitul secolului al XVII-lea, dar numărul locuitorilor insulei a scăzut din cauza bolilor și a migrației, iar recensământul din 1861 arăta că populația insulei era de doar 71 de persoane, potrivit Daily Record, citată de Daily Star.
Aceste cifre au scăzut și mai mult la începutul secolului al XX-lea, ajungând la doar 36 de persoane în 1930.
Citește și: Misterul „El Dorado-ului” de România: Locul unde au fost descoperite două minerale unice în lume
În luna august a aceluiași an, sătui de viața dificilă de pe insulă și de populația rară, locuitorii rămași au cerut să fie evacuați pe continentul scoțian și au plecat definitiv la bordul navei HMS Harebell.
De atunci, lucrurile pe insulă au luat o întorsătură înfiorătoare, deoarece trei avioane s-au prăbușit acolo în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Citește și: FOTO Satul cu 6.000 de locuitori care stau pe aceeași stradă, lungă de 9 km: E comparat cu Toscana
Deși nimeni nu mai locuiește acolo, se crede că Hirta a fost folosită de Ministerul Apărării și de National Trust, precum și de oamenii de știință care efectuează experimente.
Turiștii sunt, de asemenea, bineveniți să facă o vizită și o fac adesea, atrași de cei aproximativ 15 kilometri de coastă și teren accidentat.
În 2016, ultima locuitoare a Hirtei, Rachel Johnson, a murit la vârsta de 92 de ani.Rachel Johnson s-a născut pe insula Hirta în iulie 1922 și s-a stabilit în Clydebank după ce a părăsit locația îndepărtată, unde s-a căsătorit cu regretatul ei soț, Ronald.
De-a lungul vieții sale, doamna Johnson s-a întors pe insulă doar de două ori - o dată pentru a filma un documentar și o dată după ce a fost invitată de armată pentru a vedea cum s-a schimbat locul unde s-a născut. Ea a devenit astfel ultimul nativ din Sfânta Kilda rămas în viață după moartea lui Norman Gillies, în vârstă de 88 de ani, în 2013.
Insula a fost evacuată după ce locuitorii au făcut petiții pentru a fi salvați de traiul greu pe care îl duceau acolo. Mulți dintre tinerii din Hirta au plecat în timpul Primului Război Mondial și nu s-au mai întors niciodată.
Alți patru bărbați au murit mai târziu de gripă, un dezastru care a fost urmat imediat de o serie de pierderi de recolte.
Arhipelagul Sfânta Kilda este deținut de National Trust for Scotland.
Alexander Bennett, directorul general al trustului pentru zona rurală și insulele din nord, a declarat în urma morții doamnei Johnson că: „Este o zi tristă și cu adevărat un sfârșit de epocă să aflăm că ultimul dintre nativii din Sfânta Kilda a murit. Am avut privilegiul de a o întâlni pe Rachel de mai multe ori. Era rezervată, dar extrem de amabilă. În numele NTS și al tuturor celor care țin la Sfânta Kilda, prezentăm condoleanțe familiei și prietenilor ei”.