VIDEO Actrița româncă ce a sucit mințile bărbaților în „La dolce vita”. Izgonită de comuniști

DE Bianca Iosef | Actualizat: 14.12.2022 - 16:13
Nadia Gray- Foto: FLICKR

A jucat alături de numeroși actori cunoscuți, printre care și Frank Sinatra, iar apariția sa în filmul „La dolce vita”, a rămas în istorie.

SHARE

Nadia Kujnir-Herescu, cunoscută ca Nadia Gray, s-a născut în București, România, la 23 noiembrie 1923, dintr-un tată rus și o mamă basarabeancă. L-a cunoscut pe primul soț, Constantin Cantacuzino (1905-1958), un aviator român și un as al luptătorilor din cel de-al Doilea Război Mondial, în timp ce era pasageră într-unul dintre zborurile sale aeriene comerciale. Ea a fugit din țară în timpul preluării de către comuniști a României la sfârșitul anilor 1940 și a emigrat la Paris. Acolo, Nadia s-a bucurat de o vastă carieră internațională ca lider Cosmopolitan și ca actriță. 

Cineastul Ion Filotti Cantacuzino, care a întâlnit-o în anii ’40, scria în revista Cinema: “Cunoscută în societatea bucureşteană sub numele unui domn bogat cu care se măritase foarte tânără, Nadia Herescu a visat întotdeauna să facă film. Şi-a încercat pentru prima oară norocul în preajma războiului, la Paris, unde plecase cu o recomandaţie obţinută de la Lewis Milestone, celebrul regizor american originar din România. Dar împrejurările nu erau deloc favorabile unui asemenea debut şi Nadia s-a întors în ţară.

Citește și: Argentina, prima finalistă la Cupa Mondială. A spulberat de 3 ori poarta Croației cu mingea cu cip

Încrederea în destinul ei artistic era însă atât de mare încât, într-o perioadă în care opreliştile legiuirilor rasiale se întinseseră aproape în toată Europa lovind şi viaţa artistică de la noi, Nadia Gray se preocupă să-şi obțină cu destulă cheltuială o „probă de film” cât mai bună pentru prospectările necesare carierei la care visa, potrivit Dosare Secrete.

Citește și: Europa îngheață pe bani mulți. Nu s-a ajuns un acord de plafonare a prețului la gaze în UE

Ea și-a făcut debutul în film într-un rol principal ca o tânără chelneriță care tânjește să devină vedetă în coproducția franco-austriacă L'inconnu d'un soir (1949) și a continuat să încerce o serie de roluri mai sofisticate, glamour din filmele europene, adesea de tip jetsetter continental sau de tip burghezie. Rolurile anterioare care au condus la celebritatea europeană au inclus contesa ei din Monseigneur (1949), femeia îndrăgostită de un hoț din The Spider and the Fly (1949) și rolul Cristinei Versini din filmul compozitorului Puccini (1953).

Printre aparițiile ei în producțiile de limbă engleză s-au numărat un amestec de aventuri, drame, comedii și orori, inclusiv Valley of Eagles (1951) cu John McCallum și Jack Warner, Night Without Stars (1951) alături de David Farrar, The Captain's Table (1959) cu John Gregson și Donald Sinden, Mr. Topaze (1961) cu Peter Sellers, Maniac (1963) cu Kerwin Mathews, The Naked Runner (1967) cu Frank Sinatra. Cu toate acestea, Nadia este celebră pentru apariția sa spre sfârșitul capodoperei lui Federico Fellini, La dolce vita (1960), ca o socialistă plictisită și bogată, care își sărbătorește divorțul realizând un striptease memorabil în timpul unei petreceri obosite în casa ei.

După moartea primului ei soț în Spania în 1958 (avea doar 52 de ani), Nadia a continuat să filmeze și s-a stabilit definitiv în America la sfârșitul anilor 60, după ce s-a întâlnit și s-a căsătorit cu cel de-al doilea soț Herbert Silverman, un avocat din New York. S-a retras complet din filme în 1976 și a început să devină cap de afiș ca vedetă de cabaret. Frumoasa ruso-româncă a murit în urma unui accident vascular cerebral pe 13 iunie 1994, la varsta de 70 de ani, scrie IMDb.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te