Farul din Alexandria ete considerat una din cele 7 minuni ale lumii antice. Dar singura construcție aflată pe acea listă de construcții grandioase ale Antichității care a rămas în picioare până în zilele noastre este Marea Piramidă din Giza.
Paradoxal, este cea mai veche dintre „minuni”, fiind construită acum aproximativ 4.500 de ani de faraonul Keops, cunoscut și drept Khufu. În schimb, Farul din Alexandria a fost considerat dispărut și pierdut definitiv vreme de peste cinci secole.
Farul din Alexandria, una din cele 7 minuni ale lumii antice, a fost găsit. Era considerat dispărut
Ridicat la începutul secolului al III-lea î.Hr. sub domnia lui Ptolemeu I, regele Egiptului elenistic, unul dintre foștii generali ai lui Alexandru cel Mare, acest turn incredibil, care se ridica la aproximativ o sută de metri deasupra Mediteranei, avea misiunea principală de a ghida marinarii către un port sigur, avertizându-i de pericolele unei coaste joase și înșelătoare.
Lumina sa, vizibilă de la o distanță prodigioasă, nu numai că a salvat vieți, dar a și transformat Alexandria - marele oraș al antichității egiptene - într-un far cultural și comercial, radiindu-și puterea chiar din inima rutelor comerciale mediteraneene.
Citește și: FOTO Care sunt cele 7 noi minuni ale lumii? Un român a lucrat la una dintre ele
În anul 956 un cutremur a zguduit farul, dar nu a făcut mari stricăciuni. Apoi, în 1303 și 1323, două mari cutremure au distrus farul.
În 1480, conducătorul mameluc Qaitbay a construit o fortăreață pe locul farului, folosind structurile și pietrele rămase, ea existând și în ziua de azi.
22 de blocuri de piatră din Farul din Alexandria au fost găsite și scoase din mare - Foto: GEDEON Programmes / CEAlex
Giganticul far a fost considerat dispărut timp de peste cinci secole, dar în 1994, aproape de Alexandria un grup de scafandri a găsit în mare ruinele construcției..
La trei decenii după ce apele golfului Alexandriei au dezvăluit primele vestigii scufundate ale celei de-a șaptea minuni a lumii, o misiune arheologică internațională a reușit să extragă de pe fundul mării douăzeci și două dintre cele mai masive blocuri ale legendarului Far din Alexandria.
Citește și: Unde se află „Orașul de aur” care îi uimește pe vizitatori? A fost fondat acum aproape 900 de ani
Operațiunea, condusă de arheologul și arhitectul Isabelle Hairy, cercetător la Centrul Național pentru Cercetare Științifică (CNRS) din Franța, marchează o etapă crucială în cadrul programului „PHAROS”.
Obiectivul final al acestuia este reconstituirea digitală, în toată splendoarea sa, a acestei opere prodigioase a antichității.
Farul din Alexandria, considerat dispărut vreme de 500 de ani
Printre piesele gigantice recuperate - unele cântărind între șaptezeci și optzeci de tone - se numără lintele și montanții impunători care făceau parte din maiestuoasa ușă de intrare a farului, pragul acestuia și baza care susținea turnul, scrie labrujulaverde.com.
Dar descoperirea nu se limitează doar la far: misiunea a scos la lumină și fragmente dintr-un monument necunoscut până acum.
E vorba de un pilon cu ușa sa, o structură care îmbină stilul egiptean cu tehnicile de construcție grecești, adăugând un nou mister peisajului arheologic subacvatic al Alexandriei.
Citește și: Care e singura din cele 7 minuni ale lumii antice ce n-a fost găsită? Era construită acum 2.600 ani
Recuperarea este un pas necesar pentru următoarea etapă a proiectului „PHAROS”: un studiu meticulos și o scanare 3D de înaltă precizie a acestor douăzeci și două de blocuri.
Acestea se vor alătura sutelor de elemente arhitecturale care, în ultimii zece ani, au fost deja digitalizate meticulos direct în mediul lor subacvatic de către echipele Centrului de Studii Alexandrine (CEAlex).
E vorba de o unitate permanentă a CNRS și a Institutului Francez de Arheologie Orientală (IFAO) din Egipt, care funcționează sub autoritatea Ministerului Egiptean al Turismului și Antichităților.
Fortăreața Qaitbay a fost construită în 1480, pe locul farului, folosindu-se structurile și pietrele rămase de la acesta - Foto: Profimedia Images
Odată ce procesarea fotogrammetrică a blocurilor nou scanate este finalizată, sarcina reconstrucției virtuale va reveni inginerilor voluntari ai Fundației Dassault Systèmes.
Fiecare bloc digitalizat, fiecare fragment scanat, va trebui să fie analizat cu cea mai mare rigoare științifică și plasat virtual în poziția sa inițială ipotetică în cadrul structurii acum dispărute.
Reconstrucția 3D va permite cercetătorilor să testeze toate ipotezele posibile - de la metodele de construcție utilizate de inginerii ptolemeici în secolul al III-lea î.Hr. până la cauzele care au dus la prăbușirea farului secole mai târziu.
Obiectivul este de a crea un geamăn digital al Farului din Alexandria, un model virtual care să ofere posibilitatea unică de a-l „vizita” ca și cum timpul nu ar fi trecut niciodată.
Citește și: Misterul construirii piramidelor, descifrat. Care este secretul din cel mai vechi papirus egiptean?
O echipă de istorici, numismați, arheologi și arhitecți lucrează în sinergie pentru a colecta și analiza sistematic toate reprezentările și descrierile farului care au supraviețuit în sursele antice, acoperind o perioadă de timp de la sfârșitul secolului al IV-lea î.Hr. până la dispariția sa finală la începutul secolului al XV-lea.
Niciun alt far important din antichitate nu a supraviețuit până în zilele noastre; cel din Alexandria a fost primul, prototipul, capodopera care a luminat calea pentru toate cele care au urmat.
Această cercetare promite să arunce o lumină definitivă asupra designului său unic, asupra ingineriei sale inovatoare și, mai ales, asupra motivelor care au dus la prăbușirea sa finală, după mai bine de 1 600 de ani de sfidare a timpului și a intemperiilor.